Urška Bračko bi rada opogumila ženske!

Urška Bračko bi rada opogumila ženske! (foto: Natalija Jelušič Babič) Natalija Jelušič Babič
23. 12. 2014

Konec novembra je potekal mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga je razglasila Organizacija združenih narodov. Aktualna miss Universe Urška Bračko ima glede tega svoja stališča, ki so zelo kritična.

Pravice žensk so z načelnega stališča in s stališča mednarodnega prava univerzalne človekove pravice in so njihov sestavni del, čeprav so jih skozi stoletja jemali kot drugačne in manj pomembne ter zanemarjene. Vse do 90. let 20. stoletja, ko je ta pravica postala na svetovni konferenci v Pekingu posebej izražena in poudarjena.

"Nasilje se dogaja skozi zgodovino in ženske v določenih državah še danes nimajo nobenih pravic, kar je žalostno, glede na to, kako razvit je današnji svet," meni Urška.

"Pravice žensk so tema političnih vrednot, ker niso samoumevne. Njihovo uresničevanje pa je odvisno od številnih dejavnikov. Nasilje nad ženskami je bilo dolgo potisnjena med štiri stene in je ostajala ena od najbolj razširjenih kršitev človekovih pravic. Nekje sem zasledila, da je več kot 32 odstotkov žensk, ki so žrtve nasilja v družini, brez učinkovitega posredovanja institucij ali drugih organov v kratkem času ponovno žrtev nasilja. Raziskave so pokazale, da ima vsaka četrta od petih žensk v EU izkušnjo nasilja, ki jo je povzročil partner. Grozljivo. In 90 do 97 odstotkov v vseh primerih je povzročitelj nasilja moški. Zame so to ljudje, ki poskušajo svojo moč in nadzor uveljavljati prav skozi nasilje. Znašajo se nad ljudmi, ki so šibkejši od njih in ki se ne morejo braniti v enaki meri. Tukaj se še vedno vidi zakoreninjena neenakopravnost med moškimi in ženskami, ki se je nikakor ne moremo rešiti. Ti nasilneži so potrebni strokovne pomoči in vzgojnih ukrepov. Ta dejanja jih bodo spremljala vse življenje in potrebujejo ustrezno pomoč. Žal pa ta velikokrat pride tudi prepozno. Danes so časopisi polni tragičnih dogodkov, kjer prevladuje ljubosumje, ki se konča s smrtjo družinskih članov," z grozo dopolni Urška.

"Nasilje je vedno možnost izbire in zdi se mi, da če nekdo to stori enkrat, se bo zagotovo ponovilo. To so potrdile tudi raziskave. Najhuje je, da so največkrat žrtve ljudje, ki za vedenje nasilneža niso nič krivi. Ti oz. te ženske pa se prav zaradi strahu pred maščevanjem, sramu, občutkov krivde ali ekonomske odvisnosti ponavadi ne upajo zaupati bližnjim in oditi. Mislim, da je to skrivanje velika napaka. Treba se je opogumiti in narediti korak k boljši prihodnosti, pa čeprav verjamem, da je težko," doda Urška.

"Najhuje pa je, da so navadno tisti, ki so priča nasilju v družini, pogosto pozneje sami povzročitelji nasilja, saj prenašajo ustaljen vedenjski vzorec. Takšna družina ni najbolj varno okolje, v katerem bo našel posameznik dovolj opore in varnosti. Najbolj so tukaj izpostavljeni otroci. Sama vedno poudarjam, da nasilje ni rešitev in naj se žrtve opogumijo ter stopijo iz začaranega kroga. Da nikoli ne krivijo sebe in se obrnejo na ljudi, ki jim zaupajo, ali pa organizacije, ki pomagajo žrtvam nasilja. Pri nas imamo Društvo SOS telefon, ki je namenjen ženskam in otrokom. Naj se opogumijo in poiščejo pomoč." Urška na srečo ni imela tovrstne izkušnje, se pa zaveda, da ne bi stala križem rok.

"Seveda prihaja v partnerskih zvezah do nesoglasij, tudi prerekanj. A ključ je vedno pogovor. Tudi sama ne bi dolgo vztrajala v zvezi, ki bi me omejevala in kratila moje osnovne pravice. Nekaj časa bi se trudila, saj če z določeno osebo prestaneš nešteto ovir, poskušaš premagati tudi te. A če bi videla, da druga oseba po nekaj pogovorih napake še kar ponavlja, nima več smisla vztrajati. Marsikdo tudi postane precej ljubosumen in obseden s partnerjem. Krivdo mogoče lahko iščemo v nezaupanju, ki je lahko posledica kakšnih dejanj, ali pa nesamozavesti. Dobra zveza potrebuje dva človeka, ki si medsebojno zaupata in se podpirata v vseh odločitvah. Glede ljubosumja pa se da veliko rešiti prav s pogovorom."

SOS TELEFON

Nasilje nad ženskami

OZN - Organizacija združenih narodov - je 25. november razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

Razglašen je bil leta 1981 na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bototi, in sicer v spomin na sestre Mirabal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960. Leta 1997 so se pridružile številne ženske nevladne organizacije iz več kot 120 držav po svetu. V Sloveniji Društvo SOS telefon od leta 1994 skupaj z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami izvaja socialne kampanje in akcije v okviru mednarodnih dni akcij proti nasilju nad ženskami.

Za Story napisala MIMA, fotografije Natalija Jelušič Babič