Urška in Janez Janša: Usodna ljubezen

Vir: Story
10. 7. 2009

Bila je poroka leta. Poroka, ki prednjači po svoji pomembnosti tudi na anketah spletnih portalov pred drugimi medijskimi in znanimi osebnostmi. Poroka, ki je Slovenijo obnorela v enem dnevu in združila nekdanjega predsednika vlade in njegovo izvoljenko. Poroka med Urško Bačovnik in Janezom Janšo, ki odmeva povsod.

Premišljeno in skrito bi lahko bila prva ocena poroke med enim naj­bolj karizmatičnih slovenskih politikov, akterjem številnih afer in zgodb Janezom Janšo ter njegovo Urško, zdravnico, preprosto in uglajeno damo, ki jo njeni sokrajani opisujejo kot pridno. Njuna ljubezen naj bi se začela v gorah, ki so ju tudi združile, in ne moremo si zamisliti lepšega kraja, ki ga je par izbral za sklenitev skupne zveze, kot dolino pod najlepšimi slovenskimi gorami.

Po pričakovanjih je bilo na poroki, par se je najprej v Drežnici poročil cerkveno, nato pa še civilno na Kekčevi domačiji, videti veliko Janševih strankarskih kolegov, politikov in nekaj medijskih osebnosti, ki so si od blizu ogledali, kako sta mladoporočenca drug drugemu obljubila večno zvestobo. "To morate poskusiti," so zdaj že legendarne besede Janeza Janše, ki so zazvenele kot srečen odgovor na vprašanje, kakšni so občutki takoj po poroki. In tudi obraza obeh zakoncev Bačovnik Janša, tako se bo namreč Urška od zdaj pisala, sta žarela.

"Janeza s takim nasmehom že dolgo nismo videli, resnično se vidi, da sta zaljubljena in naklonjena drug drugemu," je bil komentar ene od domačink v Drežnici, kjer so že dan pred poroko potekale na pol skrivnostne priprave na dogodek, ki bo Urški in Janezu zaznamoval vse življenje. In čeprav ljudi ni bilo toliko kot na poroki Helene Blagne in Mitje Zamana, pa so vseeno prišli od blizu in daleč, celo iz sosednje Italije, pogledat, kako se je poročil nekdanji slovenski premier.

V Drežnici nad Kobaridom je bilo že dan pred poroko pripravljeno vse, vas je bila okrašena, domačini so pripravili tudi šrango, da bo vse, kot veleva ljudsko izročilo. Svatje so skupaj z ženinom in nevesto prispeli pred drežniško cerkev in po končanem obredu je riž za srečo letel na vse strani. Poroka kot vsaka, bi lahko rekli, le da na očeh javnosti, ki je budno spremljala vsako novičarsko drobtinico.

"Ko se ženijo dobri ljudje, je tudi vreme naklonjeno temu," je Janezu povedal eden od domačinov, ki so ga več kot očitno vzeli za svojega, saj za njih ta dan ni bil gospod ali predsednik, le Janez in Urška sta bila pred njimi in z njima so se pogovarjali kot s starima prijateljema, kot da se družijo vsak dan, in prav ta preprostost je dala poroki še poseben čar.

A vse to je bilo po končanem obredu v cerkvi, ki ga je med drugimi vodil tudi domači župnik Ivan Gregorc, šrangi in sprejemu sta se namreč, takrat še zaročenca, izognila, saj sta očitno želela nekaj miru in trenutkov zase, preden dahneta usodni da.

Nevesta in ženin pa sta še v eni stvari pokazala svojo preprostost. Urškina obleka je bila iz enega od ljubljanskih poročnih butikov, preprosta, čistih linij in brez pretiranega kiča, takšna kot je Urška, ki že sama po sebi izžareva lepoto, brez da bi se za to posebej trudila. Tudi ženin Janez se je odločil za precej resno, črno obleko, ki mu jo je naredila Urška Drofenik, pomeril pa jo je le dvakrat, in bila mu je kot ulita.

Obleka s svilenimi obrobami in svileno kravato je Janeza naredila še bolj karizmatičnega, parček se je v črno-beli kombinaciji zlil v eno in njuna sreča na obrazih je bila neizbrisna. "Saj sta kot iz pravljice," je bilo slišati iz vrst ljudi, čakajočih na mladoporočenca, ko sta stopila iz cerkve. Večjih zahtev Janša ni imel, popolnoma se je prepustil rokam kreatorke, ki je odlično opravila svoje delo in tudi zato so poročne slike, ki so nastajale ob njunem poročnem dnevu, tako lepe.

Popoldne, ko je bil obred končan, sta se Urška in Janez s spremstvom odpravila še na Kekčevo domačijo, kjer ju je čakala civilna poroka, ki jo je vodil bovški župan Danijel Krivec, sicer tudi Janšev strankarski kolega.

"Vesel sem, da sta se poročila prav tukaj, saj so gore tiste, ki so ju združile, in ne morem najti lepšega kraja za njuno poroko, kot je ravno naša okolica,“ je bil ponosen bovški župan, ki pa o dogajanju ni želel povedati nič več. Skromna z izjavami je tudi lastnica Kekčeve domačije, ki je pripravila gostijo in zabavo za vse povabljene, na kateri je slovenske pesmi prepevala Nuška Drašček, ki je, kako naključno, tudi sama pred kratkim stopila v zakonski jarem.

Na poroki so bili številni gostje, med njimi je bilo opaziti veliko Urškinih in Janezovih prijateljev ter znancev, kolegov in svojcev. Janezova poročna priča je bil njegov brat Rajko, Urškina pa sestra Brigita, med znanimi obrazi pa ni bilo mogoče zgrešiti Eve Irgl, Dimitrija Rupla z ženo, Branka Grimsa z družino, Jožeta Tanka, nekdanjega novinarja Mira Petka in vrsto nekdanjih ter sedanjih slovenskih ministrov, berilo iz biblije pa je svatom med cerkvenim obredom prebral kar France Cukjati.

Številne informacije skoraj vsak dan še vedno prihajajo na dan, le to, kje sta mladoporočenca prespala prvo poročno noč in ali je bil na mizi, obloženi s poročnimi dobrotami, tudi jabolčni zavitek, ki ga bojda Urška obožuje, ne vemo.

Poroka leta, s katero sta zaljubljenca okronala svojo ljubezen, je tako minila brez večjih težav, nekaj so jih imeli le domačini v Drežnici in gasilci, ki so morali v kratkem času in strogi tajnosti pripraviti vse potrebno za poroko, a to je zagotovo odtehtala dobra volja in prešeren nasmeh novopečenih zakoncev, ki sta se po nam znanih podatkih spoznala v gorah, saj sta oba velika ljubitelja gora.

Urška se je prvič pojavila ob Janezu na proslavi ob dnevu reformacije leta 2006. Večkrat je bila njegova uradna spremljevalka na številnih slovesnostih in že takrat so se pojavila namigovanja, da je ena najlepših žena v svetu politike sploh, a obenem so se večkrat prav zaradi njunega zunajzakonskega življenja pojavili zapleti. Zdaj jih ne bo več.

Urška, preprosta 30-letna zdravniška lepotica iz okolice Velenja, ki je nekoč delala tudi kot varuška otrok v tujini, je namreč postala gospa Bačovnik Janša in upamo lahko, da bo tako tudi ostalo, saj roko na srce resnično 'pašeta' skupaj.

Janša je pravi kavalir

Urška in Janez sta se po cerkvenem obredu z uradno fotografinjo na poti do Kekčeve domačije ustavila, da so naredili nekaj fotografij za poročni album. Med postavljanjem na visečem mostu je Janez kot pravi kavalir Urški pomagal pri urejanju obleke, saj ji je nekoliko ponagajal veter.

Potem so svati in mladoporočenca nadaljevali pot naprej proti lokaciji, na kateri je potekala civilna poroka.

Tudi pevci so uživali v ceremoniji

Pevka Nuška Drašček je bila s svojim možem Miho Rojkom ter vokalnima skupinama ČarniCe in Vokalno Akademijo Ljubljana del celotne ceremonije pri poroki leta med Janezom Janšo in njegovo izbranko Urško Bačovnik preteklo soboto v Drežnici pri Kobaridu.

Najprej so peli v tamkajšnji cerkvi, kjer jih je vodil dirigent Stojan Kuret, Nuška pa je bila navdušena predvsem nad odlično akustiko prostora. Nato pa sta tako Nuška kot Miha v duetu zapela še nekaj slovenskih popevk na svadbi, ki je bila zaprta za javnost. Vsem pevcem, ki so sodelovali, pa je povabilo predstavljalo veliko čast.

Anja Kontrec, DonFelipe

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story