Urška Majdič: Za nežnim glasom se skriva divja rokerica

Vir: Story
26. 7. 2009

Urška Majdič, pevka skupine Billysi, velja za pravo lepotico med rokerji, vendar naj vas njena nežen videz in vokal ne zavedeta. S fanti iz skupine se že pripravljajo na izdajo novega albuma, tokrat v angleškem jeziku, katerega glavno gonilo je bila prav njena ljubezenska zgodba s sočlanom in kitaristom Sergejem Pobegajlom.

Story: Velikokrat vas označujejo kot ‘lepotica med rokerji’. Kako se počutite v tem svetu, kjer še vedno bolj prevladujejo moški?

Ne vem, če drži, da prevladujejo moški. Ženske smo od nekdaj v vsaki zvrsti našle način izražanja svojih močnih čustvovanj - skozi žalost, veselje, strast, zaljubljenost, jezo, razočaranje, zasanjanost, evforijo … Čeprav se zdi, da je za rok band bolj primeren moški, je ravno kombinacija trdih kitar in mehke ženstvenosti z nekaj bojevitosti tisto, kar drugi prepoznavajo za močan splet. Čustveno razgaljena ženska v roku je ravno tako močna kot moški, če ne včasih še bolj, kljub temu pa se ne da posploševati. Žar presega spol.

Story: Vaš prepoznavni adut je čist in nežen vokal. Pa ste tudi po naravi bolj mirni ali se v vas skriva tudi kaj divjega?

Tisti, ki spremljajo naše koncerte v živo, poznajo tudi mojo ‘drugo’ naravo. Pravzaprav se izmenjujeta nežna stran z energičnim delom mene. Ta kaže drugačna čustva in tako sem že velikokrat slišala pripombo, da na odru poteka skoraj bitka med nežno in divjo Urško, čisti jin in jang. A tako je pri vsakem človeku, le da je pri izvajanju glasbe morda to bolj razvidno. In veste, v nežni romantiki tudi kdaj ugrizne. (smeh)

Story: Imajo na koncertih več oboževalk člani benda ali pred garderobo čaka več moških, ki bi radi spoznali vas?

V glavnem po koncertu v miru spijemo kakšno pijačo in takrat pridejo do nas. Morda je še več punc, ki pridejo do mene in rečejo, da jim je npr. ena od skladb najbolj všeč. Ni obnorelih oboževalcev, vsaj treznih ne. (smeh) Se pa rada vsujejo elektronska sporočila kak dan po koncertu na bendov mail, Myspace ali seveda Facebook. In tam si dovolijo največ!

Story: Ste trenutno zaljubljeni?

Hm … Tu bi raje za zdaj pustila nejasno okno in se umaknila od odgovora, kajti za zdaj je vse preveč zapleteno. Včasih je boljši umik, čas pa pove odgovor.

Story: So drugi člani kaj zaščitniški do vas, kot starejši bratje?

Na začetku so bili, dokler sem bila sama bolj nebogljena in preveč ranljiva, zdaj pa sem se naučila postaviti zase in se včasih vloge obrnejo, prej sem jaz zaščitniška do njih. So pa pripravljeni celo v trgovino po čokolado, če vidijo, da je pevka žalostna.

Story: Sergej je letos v Ljubljani odprl svoj salon tetoviranja. Ste tudi vi ljubiteljica te umetnosti? Imate kakšen tatu?

Seveda, že od začetka mu pri tem stojim ob strani. Je zelo talentiran in s tem se ukvarja že dovolj dolgo, da ima dobro ime. Zlasti zato, ker spoštuje tudi druge umetnike tetoviranja, s strankami pa ima dober odnos; zaradi te zrelosti je tudi zelo priljubljen. Pomagam mu pri vodenju in nabavi izdelkov in seveda sem tudi sama ljubiteljica te umetnosti. Tatu? Ja, imam enega že nekaj let in bi ga že malo na novo osenčila in morda dopolnila. (smeh)

Story: Vam ga je naredil Sergej?

Ja, naredil ga je Sergej, po mojih željah pa ga je zrisal skupaj s prijateljem slikarjem Anžetom Petelinom.

Story: Od oktobra ste bili zaprti v studiu, kjer pripravljate nov album, ki naj bi izšel jeseni. Bo tudi poletje zaradi tega bolj delovno obarvano?

Čisto zaprti nismo bili, smo večkrat ušli pazniku. (smeh) Poleg prezasedenosti in nekaj težav znotraj zasedbe smo imeli tudi prenovo studia. Zatem smo snemali po delčkih in sproti dopolnjevali. Počasi je nastajal album, konec pa se je vedno sproti izmikal. Na vprašanja smo vedno odgovarjali: “Še malo, skoraj smo že končali”, pa se je vedno našlo še kaj za dopolniti ali celo spremeniti. Imam občutek, da bi to lahko vlekli v nedogled, a smo si zadali, da res končamo do jeseni. Sem že omenila posebnost albuma? Skladbe bodo v angleščini, a tudi slovenščina ne bo izključena.

Zakaj angleščina? Že dolgo si želimo biti razumljeni tudi prek meja. Angleščina mi že od otroštva ni tako tuja in v glasbi lepo steče z jezika. Kljub temu pa je slovenščina zame še vedno eden najlepših jezikov sveta in se jo zato tudi trudim ohranjati, kar se da tudi v besedilih.

Story: Ali si prvič po nekaj letih zaradi tega ne boste mogli privoščiti dopusta?

Ja, privoščiti v časovnem smislu. Obožujem poletje in morje nasploh, a letos imam toliko načrtov, ki bi mi sledili in me grizli, kamorkoli bi šla. Seveda je album, singel, promocija in podobno v prvem planu. Zato bom dopustovala pozno, ko se ‘umirim’ in, kot je meni najbolj podobno, iz danes na jutri odletela za kakšnih 14 dni nekam, kjer bom imela ugasnjen telefon.

Ljubezenska zveza s Sergejem Pobegajlom: “Album, ki nastaja, je rojen iz tega”

“Najino razmerje je bilo nekaj najlepšega, sploh ker je bilo vpeto v glasbo oziroma skupno delo. Lepo je, ko tudi mediji podpirajo to ljubezen in radi objavljajo slike para. Pa vendar je trikrat težje, če pride do kakšnih težav ali celo zloma. Krvaviš na očeh vseh, tudi če se skriješ. Že tišina izjav je glasna! Pa vendar so ljubezenske težave hkrati tudi najlepša bolečina, ki jo lahko izraziš v glasbi. Vsi smo se prepustili temu in zato že nekaj časa drugače delujemo, drugače zvenimo, album, ki nastaja, pa je rojen iz tega. To je višji zakon, ki ga ne bi mogli prelomiti, tudi če bi hoteli. Album, ki prihaja, je tako ‘resničen’, če se tako izrazim -  in močan.”

 

T. L.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story