Urška Pavčnik s svojimi bralci deli prav vse

27. 12. 2014 | Vir: Story
Deli
Urška Pavčnik s svojimi bralci deli prav vse (foto: Petra Vrhovec Rozman)
Petra Vrhovec Rozman

Gurujka Slovenk, ki so trenutno v veselem pričakovanju, je zagotovo prehranska strokovnjakinja in bodoča mamica Urška Pavčnik, njen blog Oopsi pa je prava nosečniška biblija. Oopsi prebira kar 30 tisoč bralk, s katerimi Urška na zabaven način deli svoje nosečniške izkušnje in več kot dobrodošle nasvete.

Story: Pred kratkim ste zapisali, da je nosečnost še vedno tabu tema, zakaj tako mislite?

Zdi se mi, da je nosečnost tabu tema predvsem med starejšo populacijo, ki občasno spremlja moj blog/portal Oopsi. Nosečnost še vedno dojemajo kot nekaj povsem intimnega, skrivnostnega in bog ne daj, da kakšno novičko, fotografijo ali karkoli drugega, povezanega z nosečnostjo, deliš javno. Mislim, da gre tukaj za tisto pregovorno zadrtost.

Story: Sami ste se svoje nosečniške izkušnje odločili deliti že zelo zgodaj v nosečnosti, je bilo pred tem kaj pomislekov?

Takoj po merjenju nuhalne svetline, torej po dopolnjenih 12 tednih nosečnosti, sva se s partnerjem odločila, da na blogu dodava novo rubriko Nosečnost in pripetljaje iz tega obdobja deliva z bralkami Oopsija. S partnerjem sva o tem veliko govorila, pogledala vse dobre in negativne strani, pregledala primerljive tuje bloge, spletne strani, skupnosti in se na koncu odločila. Pomislekov skoraj nisem imela, z otrokom je bilo vse okej, vsi rezultati preiskav so bili več kot odlični, seveda v določenih primerih še vedno obstaja možnost, da gre karkoli narobe, ampak takšna je bila najina odločitev. Sama vedno pravim - če razmišljaš pozitivno, se ti bodo dogajale pozitivne stvari. In tako je bilo tudi v tem primeru.

Story: Kaj je bilo najtežje deliti z bralkami?

Z mojimi bralkami delim skoraj vse in za zdaj ni bilo stvari, ki je ne bi delila z njimi. Postale smo prava mala pozitivna družinica, v kateri si vse zaupamo, si pomagamo, svetujemo.

Story: Razkrili ste tudi težave z zanositvijo, ki so sicer v današnjem času zelo pogoste, a si o tem marsikdo ne upa govoriti na glas.

Zdi se mi, da je ravno to problem. Ljudje smo preveč zaprti in se o težavah neradi pogovarjamo. In ravno zato, ker je zaradi tempa življenja današnjega časa teh problemov vse več, se mi ne zdi nič takšnega, če ta problem delim z drugimi. Ne nazadnje s tem jaz nisem nič na slabšem, morda pa je katera tam zunaj, ki so ji moje izkušnje pomagale prebroditi lastne težave. Po objavi sem bila deležna kar nekaj sporočil bralk, ki so se z mojo izkušnjo poistovetile, in verjamem oziroma vem, da je v takšnih trenutkih dobro imeti ob sebi osebo, ki te razume. In saj poznate tisti kliše ... Če sem s tem pomagala vsaj eni nosečki, sem opravila ogromno delo.

Story: V teh 30 tednih nosečnosti pa ste postali že prava gurujka bodočih mamic, koliko sledilk imate trenutno?

Res je, ja. Oopsi iz meseca v mesec raste, spremlja me vse več nosečk, mamic, pa tudi tistih, ki jih to čudovito obdobje še čaka, ter tistih, ki so vse skupaj že dale skozi in ob branju mojih objav na novo podoživljajo najlepše obdobje svojega življenja. Včasih kar ne morem verjeti, koliko sporočil navdušenih punc prejmem o tem, kako čustveno podoživljajo te trenutke skozi moje oči. Spletno stran www.oopsi.si prebira okrog 30 tisoč bralk mesečno, na Facebooku pa mi sledi že okrog osem tisoč oboževalk. Številke pa rastejo res z nepredstavljivo hitrostjo. Presrečna sem, da je vse skupaj tako dobro in pozitivno sprejeto.

Story: Za marsikoga so nosečniške težave lahko prava nočna mora, vi pa vse teme obravnavate s pravo mero humorja. Kaj vas je v tem blaženem obdobju najbolj šokiralo in kaj najbolj nasmejalo?

K sreči moja nosečnost za zdaj poteka brez težav in moram res trikrat potrkati. Če že gre kaj narobe, poskušam v vsaki takšni stvari najti kaj pozitivnega. Najlažje je kaj negativnega spremeniti v pozitivno skozi humor, smeh in dobro voljo. Always look on the Bright Side of Life, kajne? Nočem se smiliti sama sebi in nosečnost izkoristiti za to, da bi recimo drugi delali namesto mene. Za zdaj me ni šokiralo še nič, vsak dan znova pa me nasmeje telovadba najinega sončka, ki ima očitno v trebuščku prave žurke.

Story: Knjigo Zdrava prehrana za nosečke pa ste napisali še pred zanositvijo, ali zdaj v praksi pridno sledite svojim nasvetom?

Sledim smernicam zdravega prehranjevanja med nosečnostjo, ampak priznam, da se občasno pregrešim tudi s čim sladkim. Katera nosečka se pa ne? Poleg zdrave prehrane skrbim tudi za redno telesno aktivnost, saj si želim čim dlje časa ostati v kondiciji.

Story: Kateri pa so temelji zdrave prehrane za nosečke?

Sama prakticiram pet manjših obrokov dnevno, zaužijem ogromno svežega sadja in zelenjave, zdrave, nenasičene maščobe, beljakovine in v prehrano vključujem nepredelane ogljikove hidrate. Nosečke se moramo določenim živilom tudi izogibati. V tem obdobju sem se odpovedala tatarskemu biftku, živilom iz surovega mleka in jajc (tiramisu, majonezni prelivi ...). Spijem tudi ogromno tekočine - predvsem vode. Zdi se mi, da je vse našteto v kombinaciji z redno vadbo recept za zdravo in srečno nosečnost.

Story: Trenutno je tudi med zvezdnicami pravi baby boom, katera je vaša najljubša domača in tuja nosečka?

V bistvu najljubše nosečke nimam. Vse nosečke in mamice, s katerimi sem v stiku, so nekaj posebnega, tako da bi zelo težko izbrala najljubšo.

Story: Kakšna mamica si želite postati in kaj se vam zdi v današnjem času najpomembnejše glede vzgoje otrok, ko je vse obrnjeno na glavo, nasvetov pa več kot kadarkoli prej?

Kot vsak starš seveda želim biti super mamica - ohraniti neko avtoriteto, a vseeno z otrokom biti na neki način prijateljica. Najpomembneje se mi zdi, da otroka naučiva razmišljati. Da bo znal v življenju sprejemati odločitve. Tako težke kot lahke. Da se bo znašel v nepredvidljivih situacijah, ki jih prinaša življenje. Oba s partnerjem se bova trudila po svojih najboljših močeh, da bova malemu pričarala kar se da lepo otroštvo in ga vzgojila v dobrega človeka. Zdi se mi, da naju čaka najlepša, a hkrati najtežja vloga v življenju.

URŠKIN RECEPT

Jagodna rulada iz pirine moke

Urška slovi kot odlična kuharica, nam pa je zaupala recept za jagodno rulado iz pirine moke. "Super za vse srečke nosečke, ki se tako kot jaz težko upirajo sladkim pregreham," pravi Urška.

Potrebujemo:

Za biskvit:

• 4 jajca

• 60 g rjavega sladkorja v prahu

• 10 g rjavega sladkorja (kristalnega)

• 2 vaniljeva sladkorja

• 1 čajna žlička vaniljeve arome

• 70 g pirine moke

Za nadev:

• pest svežih jagod

• 100 g maskarponeja

• 100 g sladke smetane

• 1 vaniljev sladkor

Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov, ki jim dodamo rjav sladkor v prahu*, stepemo čvrst sneg. Rumenjake zmiksamo z rjavim kristalnim sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in čajno žličko vaniljeve arome. Čvrst sneg dodamo k rumenjakom in primešamo še pirino moko. Masa za biskvit je nared.

* Rjavi sladkor v prahu sama naredim tako, da navadni kristalni sladkor zmeljem v mlinčku.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj prelijemo maso za biskvit. Pečico nastavimo na sistem okroglo grelo + ventilator, temperatura naj bo 160 stopinj, pečemo pa 15 do 20 minut. Če niste prepričani, kdaj točno je biskvit končan, ga prebodite z zobotrebcem. Če se nanj masa ne nalepi, pomeni, da ga lahko nehamo peči. Biskvit naj se dodobra ohladi.

Medtem si pripravimo kremo. Jagode dobro operemo in narežemo na majhne koščke. Sladko smetano stepemo skupaj z vaniljevim sladkorjem in dodamo maskarpone. V kremo vmešamo koščke svežih jagod. Ohlajen biskvit premažemo s kremo iz in vse skupaj zvijemo v rulado. Če želite, lahko vmes dodate še cele jagode, tako kot sem to storila jaz, da je prerez rulade še lepši kot sicer.

Napisala Ana Fetih, fotografije Petra Vrhovec Rozman

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču