Vedno več je izdelkov, ki se imenujejo po Melanii Trump

16. 12. 2016 | Vir: Lady
Deli
Vedno več je izdelkov, ki se imenujejo po Melanii Trump (foto: Profimedia)
Profimedia

Še preden je Donald Trump zmagal na ameriških volitvah in je njegova žena Slovenka Melania postala prva dama ZDA, se je pojavilo kar nekaj izdelkov, ki so poimenovani po njej. Preverili smo, kateri so ti izdelki in kaj o tem meni odvetnica Melanie Trump Nataša Pirc Musar.

Po zmagi Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah je v Sevnici živahno kot že dolgo ne. To posavsko mestece preplavljajo turisti in novinarji, ki jih zanima domala vse: kje je Melania Trump preživela otroštvo, kam je hodila v šolo, s kom se je družila, kaj je rada jedla. Sevničani so izkoristili trenutno slavo, saj je bila Sevnica dom Melanie Knavs, preden je ta odšla v svet in postala prva dama ZDA. V Sevnici tako že ponujajo kar nekaj izdelkov in storitev, poimenovanih po Melanii, seveda pa jih ponujajo tudi drugje po Sloveniji. Poklicali smo nekaj tistih, ki te izdelke in storitve tržijo, da nam zaupajo, zakaj so se za to odločili in kak­šen je odziv.

Smreka po imenu Melania

Sredi Prešernovega trga v Ljubljani kot vsako leto okoli božiča in novega leta stoji smreka, ki ji je letos ime Melania. Visoka je 20 metrov, postavno smreko pa so z imenom krstili tisti, ki so jo požagali. Okrašena je s kar desetimi kilometri lučk.

Vile Melania

O svojih vilah nam je ustvarjalka Mira Lukežič iz Studia LA, ki ima za svoje izdelke tudi certifikate Rokodelstvo Art&Craft Slovenia, povedala naslednje: "Prejšnje leto so bili aktualni samorogi in škrati za navihane otroke, letos pa sem skreirala zmajčke in dobro vilo. Ko sem premišljevala o različnih imenih, ki naj bi jih imele dobre vile, me je presenetila izvolitev Melanie za prvo damo ZDA. Poleg različnih imen, ki sem jih dajala svojim vilam – Manca, Svetlana, Zvezdana, Kristina, sem eni dala ime tudi Melania. Zakaj pa ne, sem si dejala, zveni prav vilinsko. Tudi moje pupe, škrati, muce, žabice in zajčki imajo vsak svoje ime. Ker pa zna biti izmišljanje vedno novih imen kar precej naporno, sem se, mogoče kar malo drzno, odločila, da bodo imele moje dobre vile eno samo ime, nežno, lepo zveneče, prav vilinsko, Melania."

Dodala je tudi:" Sprašujejo me, zakaj ima zaprte oči. Ker vile podnevi spijo, jim odgovarjam, zvečer pa se prebudijo in nas posipajo z vilinskim prahom. S svojim nežnim vonjem poskrbijo, da se zazibljemo v miren sen. Vile poskrbijo za lepe sanje in pozitivne misli, s katerimi se zjutraj zbudimo. Takrat se vile utrujene umijejo v jutranji rosi in zaspijo. Poleti seveda. V teh mrzlih dneh pa se skrivajo pri meni na Bregu v Ljubljani, kjer poteka Praznični sejem. Najdete me v hišici številka 14, z napisom Melania, dobra vila. Obrazek izvezem ročno in ker pletem in kvačkam kapice in rokavičke, tu ni bilo vprašanja, kakšne lase bodo imele moje vile. Iz volne seveda! Iz mehke, dolge, svetleče preje, ki jo spletem v dolgo kito ob strani. Takšne so mi všeč. Lepo dišijo po gozdnih jagodah, vijolicah, vrtnicah ... Oblačila jim sešijem iz čipk, tila ali svile v nežnih barvah. Imajo tudi krilca iz mehkega belega filca. Njihovo prhutanje slišite, če ponoči prisluhnite tišini."

Vsak dan kaj novega z imenom Melania

Izdelkov in storitev z imenom Melania je vsak dan več. Poleg izpostavljenih tako lahko v Sevnici naročite še klobaso Melania, menda naj bi kmalu lahko naročili tudi vino Melania, pa palačinko Melania, poslušamo lahko tudi že pesem Melania, jemo med z njenim imenom ali pijemo omejeno izdajo mineralne vode Donat Mg – Donat Trump, torte z njeno podobo pa se kar množijo. Priložnost je pač velika in prav zanima nas, česa vse se bodo Sevničani in tudi ostali še spomnili, o čemer bomo zagotovo še poročali.

Imeni Melania in Melania Trump zaščiteni kot blagovni znamki

Za mnenje o poimenovanju smo vprašali tudi Natašo Pirc Musar iz Odvetniške družbe Pirc Musar & partnerji, ki deluje po pooblastilu gospe Melanie Trump, odgovorila nam je tako: "V naši pisarni budno spremljamo, kar se dogaja v zvezi z uporabo imena in podobe bodoče prve dame za poimenovanje različnih produktov. Naj uvodoma poudarimo, da je tako ime kot podobo posameznika dopustno uporabiti v komercialne namene izključno z njegovim soglasjem – ne glede na vrsto produkta ali storitve. Želeli bi si, da se podjetni posamezniki tega zavedajo, dodatno tudi, da lahko z uporabo njenega imena za različne produkte in storitve posežejo v njene osebnostne pravice; pravice do časti, dobrega imena in dostojanstva.

Nikogaršnje ime ali podoba ne bi smela postati objekt nedostojnega finančnega izkoriščanja. Upamo tudi, da se podjetni posamezniki zavedajo, da uporaba njene fotografije brez njenega soglasja ni dovoljena, pa čeprav ima tak posameznik ali podjetje na fotografiji avtorske pravice. Uporaba podobe kogarkoli v komercialne namene namreč presega namen obveščanja javnosti in je zato nedopustna brez izrecnega dovoljenja. Ker so se pojavljale ideje, da bi ime Trump ali Melania Trump tudi želeli izkoriščati, je prav, da javnost opozorimo, da sta ti dve imeni zaščiteni tudi kot blagovni znamki."

Sladica Melanija in burger Donald

V Pizzeriji Rondo v Sevnici ponujajo sladico Melanija, ki so ji pred kratkim dodali še burger Donald. "Ker je Melania bila naša soseda in vemo, da ima rada jagode, so le-te v sladici. Dodali smo še kremo in sladek biskvit z manj kalorijami, da je sladica fit. Za lepši videz smo dodali še srebrne bunkice," so povedali v piceriji. "Sladico gostje veliko naročajo, morda tudi zato, ker smo bili prvi, ki smo ponudili sladico z imenom Melanija." Pred kratkim so se odločili ponuditi še burger po imenu Donald.

Copatki Bela hiša

Kopitarna Sevnica je v sodelovanju z oblikovalko Majo Štamol Drolc predstavila copate Melania. Zakaj so se odločili za to, smo vprašali kar Matejo Rešeta iz Kopitarne Sevnica, ki je povedala: "Tradicija je, da Kopitarna Sevnica ob koncu leta, pred praznično sezono, predstavi ekskluziven model copatov, ki so priljubljeno in zelo iskano darilo za pod božični drevešček. Tako kot so to bili lani Angelski copatki v sijoči zlati in srebrni barvi, okrašeni z mehkimi angelskimi krilci in toplim filc podplatom, ki so bili v hipu razprodani, smo se letos odločili za model Bela hiša. Seveda ime ni naključje – posvetili smo ga Melanii Trump, ki prihaja iz naše Sevnice in je svoj čas tudi rada nosila naše izdelke.

Tako kot pri naših ekskluzivnih kolekcijah v preteklih letih smo tudi tokrat pri zasnovi copatov sodelovali z modno kreatorko Majo Štamol, ki si je zamislila prav poseben, trendovski material, ki smo ga tokrat uporabili prvič: gre za klobučevino, bogato posuto z žlahtnimi bleščicami! Ker vsebuje kar 70 odstotkov volne, copati niso le lepi na pogled, pač pa so tudi prijetno topli. Pika na i modelov Bela hiša iz kolekcije Kopitarna Home v prefinjeni vijolični in elegantni sivi barvi pa je dekoracija iz krzna – bogat, a koketen cof. Ker smo bodoči prvi dami želeli ob izvolitvi njenega moža Donalda Trumpa za predsednika ZDA čestitati in ji na bodoči poti zaželeti le najboljše, smo ji ob posvetilu model v njeni številki poslali kot darilo – majhno pozornost iz domačega kraja, v upanju, da jo bodo naši copatki v prihajajočih hladnih mesecih prijetno greli."

Po mladostniških poteh Melanie Trump

Zdravko Remar iz Javnega zavoda KŠTM Sevnica je potrdil, da bodo v Sevnici kmalu organizirani izleti, navdihnjeni po Melanii Trump. "Vožnja bo potekala od vstopne točke do središča mesta Sevnica z ogledom zanimivih točk. Na ploščadi pred osnovno šolo bo vodnik predstavil Sevnico. Sledijo ogled mesta z obiskom prodajalne s spominki ter možnostjo samostojnega ogleda zanimivih točk, pokušnja lokalnih dobrot in nakup spominkov. Ogled gradu in filma ter degustacija v grajski kleti (Grajska degustacija – tri različna vina, salama, sir, kruh). Za tem prosti čas za nakup spominkov na gradu, fotografiranje, obisk grajske kavarne. Cena z DDV na osebo znaša 15,70 evra in vključuje vodenje, organizacijo izleta, agencijsko zavarovanje, vstopnine po programu, ne vključuje pa stroškov prevoza." Dodal je, da izlet traja šest ur, ogled pa pravzaprav zajema ogled Sevnice, med drugim tudi blok in hišo, kjer je bivala, šole, ki jo je obiskovala, in podobno.

Eva Jandl

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave