Vid Kavtičnik: Tudi kozarci so že v Franciji!

Vir: Nova
28. 7. 2009

Petindvajsetletnega rokometaša smo ujeli tik pred njegovim petkovim odhodom v Francijo, kjer ga prav na dan izida naše revije čaka prvi trening z novimi soigralci. Kot je znano, se je Vid iz Kiela, kjer je igral štiri sezone in osvojil Ligo prvakov, za dober denar prodal v Montpellier.

Ko ste nosili nemški dres, ste živeli v naselju Melsdorf, šest kilometrov zunaj Kiela. Kje boste živeli zdaj?

Relativno blizu španske meje. Tri ure vožnje iz Barcelone ali uro in pol iz Marseilla proti španski meji. V najemniškem stanovanju, ki je samo 10 minut vožnje od morja.

Vas na novem teritoriju že kaj čaka ali bo najprej treba pljuniti v roke in po stopnicah znositi pohištvo?

Vse je že tam. S prijateljem in soigralcem Nikolo (Karabatićem, op. p.), s katerim sva se skupaj odločila za menjavo kluba, sva v Nemčiji najela selitveni servis, ki nama je s kamionom preselil vse, kar sva imela v prejšnjih stanovanjih.

Kaj je to vse?

Od pohištva do kozarcev. Resnično vse. Ker je tega veliko, bom moral čez vikend malo pregledati, kaj potrebujem in kaj lahko zmečem stran. Da se naredi red.

Bosta z Nikolo živela tako blizu, da si bosta lahko sposojala sladkor, jajca? Bo morda stanoval nad, pod vami?

Nič od tega. Ker je on v Montpellieru domačin, si je kupil hišo, ki je od mojega stanovanja oddaljena približno 10 minut vožnje z avtom.

Kaj vam bo prinesla ta menjava kluba in države?

Prvo, kar je, se bom naučil novega jezika in spoznal novo kulturo. Pridobil bom v smislu bivanja, življenja, izgubil pa bom v rokometnem smislu. Ekipa bo malo slabša kot prejšnja, prav tako liga (prej je igral v nemški, ki je vodilna, zdaj ga čaka francoska, ki je za špansko, torej na tretjem mestu, nekako skupaj z dansko, op. p.). Ne bo tako naporno kot v Nemčiji, saj rokometni nivo ne bo tako visok kot tam.

Pa je 'prav', da ste se za stopnico nižje odločili že pri tako mladih letih?

Zadnja štiri leta sem odigral maksimalno. Igral sem po 60 minut na tekmo in se 'znucal'. V Nemčiji sem osvojil vse, kar se osvojiti da, zato je čas za nove izzive.

Kakšne 'šanse' imate sploh z Montpellierem, ki je francoski prvak?

Imamo 'šanso' narediti karkoli, tudi zmagati v Ligi prvakov. Resda ne ravno prihodnje leto, v štirih, za kolikor sem podpisal pogodbo, pa zagotovo.

Se kaj bojite francoščine? Pravijo, da se je je kar težko naučiti …

Ne, ne bojim se je. Ker nisem znal niti besedice, je bila zame tudi nemščina težka, danes pa jo govorim tako dobro, da se vse zmenim. Enako kot učenja nemščine se bom lotil tudi francoščine – šel bom v šolo.

Kdaj?

Po teh prvih pripravah. Imam že vse plačano. Obiskoval jo bom dvakrat na teden.

Nalijmo si čistega vina – kaj je bil glavni razlog, da ste sploh zapustili THW Kiel?

To, da so na začetku minule sezone odpustili trenerja, ki je ekipo vodil 16 let. S tem se je vse začelo. 'Skenslali' so ga zaradi zasebnih razlogov, kar po mojem mnenju ni upravičeno. Če se od igralcev zahteva, da smo pravi profesionalci, da zasebne zadeve pustimo doma in damo na igrišču vse od sebe, bi enako moralo veljati tudi za druge člane ekipe.

Če prav razumem, vas je prizadelo, da so se ga znebili zaradi osebnih razlogov?

Tako je. Najuspešnejšega trenerja, s katerim je klub v 16 letih osvojil 26 lovorik in velja za rekorderja v Franciji, se ne menja! Zasebni razlogi gor ali dol; to se pač mora požreti. Ko je odšel, sem izgubil voljo, potem pa še vsi ti psihični pritiski na vsaki tekmi ... Še sreča, da smo bili igralci med seboj v tako dobrih odnosih, da smo ekipo držali skupaj, da smo to prebrodili in izpeljali sezono na tako dobrem nivoju (za las se jim je izmuznila zmaga v Ligi prvakov, op. p.).

Je v novi ekipi poleg vas še kakšen Slovenec?

Ne.

Ta drugi odhod v tuj klub bo verjetno veliko lažji, kot je bil tisti pred štirimi leti, ko ste se iz velenjskega Gorenja prodali v Kiel, mar ne?

Ja, vsekakor. Ko sem leta 2005 odšel v Nemčijo, sem komaj dobro dopolnil 21 let. Šel sem v enega izmed dveh najboljših rokometnih klubov na svetu; nikogar nisem poznal. V štirih letih sem na igrišču pokazal konstantno igro in dokazal, da sem v tako vrhunskem klubu lahko eden ključnih igralcev. In to se mi danes tudi pozna – drugače gledajo name, imam nek določen 'rajting'.

Kakšno vlogo je pri prestopu igral denar?

Mi smo profesionalci. Igramo za denar, in kdor trdi drugače, laže. Je pa res, da denar niti slučajno ni vse v življenju.

Za koliko ste se prodali?

To je moja stvar. Za toliko, kolikor se človek zmeni, toliko dobi in za toliko mora biti vesel.

Vi ste se dobro zmenili?

Ja. S svojo novo pogodbo sem zelo zadovoljen in tudi s tisto v Kielu sem bil.

Boste avto peljali s seboj?

Ne, avto dobim v klubu. Katerega točno mi bodo dali, še ne vem.

Vaša punca Maša v petek (intervju je bil narejen v sredo, op. p.) ne bo odšla z vami. Bodo tekle solze?

Ne, ker že v ponedeljek pride na obisk za en teden. Mora malo 'prečekirati' teren, haha …

Vau, torej bosta že prvi dan vašega treninga lahko preizkusila novo posteljo …

Postelja je ista, kot je bila v Kielu, tako da je že preizkušena. (nagajiv nasmešek)

Maja Susman

Priporočamo