Vse o krstu male Charlotte z britanskega dvora!

Princeso Charlotte je morala mamica pred vstopom v 
cerkev potolažiti. (foto: profimedia) profimedia
17. 7. 2015

Dva meseca po tem, ko se je kraljevemu paru princu Williamu in vojvodinji Kate rodila hčerka Charlotte, so jo tudi krstili. Intimna slovesnost je potekala v cerkvi, kamor družina vsako leto hodi na božično mašo in v kateri je bila daljnega leta 1961 krščena tudi dekličina babica, pokojna princesa Diana. Krst je vodil canterburyjski nadškof, prečastiti Justin Welby.

Mlada družina se je prvič pojavila v popolni zasedbi.
Princ William in sestrična Laura Fellowes, ki je zdaj botra Williamovi hčerki in je nečakinja njegove mame Diane.
Princesino polno ime je Charlotte Elizabeth Diana.
Krst v Cerkvi svete Marije Magdalene.
Ljubka fotografija trenutka, ko princ George kuka k sestrici, princesi Charlotte.
V vozičku, v katerem je Kate peljala Charlotte, so se nekoč vozili princi Charles, Edward in Andrew.
Laura Fellowes, sestrična princa Williama, ki je ena izmed petih botrov.
ames Meade je imel to čast, da je bil eden od botrov.
Vojvodinja Camilla in Carole Middleton.
Princ Charles pred cerkvijo.
Kate je bila očitno dobro razpoložena, ko je v rokah držala malo Charlotte.
Po krstu je kraljica priredila čajanko v dvorcu Sandringham.
Brat vojvodinje Kate, James Middleton, pravi, da je v nečaka in nečakinjo dobesedno zaljubljen.
Vojvodinja Camilla je imela nemalo težav z vetrom, ki ji je hotel istočasno dvigniti krilo in z glave odnesti klobuk.
Vseskozi je bila prisotna tudi varuška princa Georgea Maria Teresa Turrion Borrallo v svoji uniformi.

Slavnostni dogodek se je zgodil natanko ob 16.30, in sicer v Cerkvi svete Marije Magdalene, ki je na posestvu kraljice Elizabete II. Sandringham. Omenili pa smo že, da je bil krst v ožjem družinskem krogu, saj je bilo povabljenih le 21 gostov. Je bilo pa pred cerkvijo veliko privržencev mladega para, ki so hoteli zaželeti srečo princesi in družinici.

Tudi fotografiranje je bilo dovoljeno.

Princ William, vojvodinja Kate, princ George in princesa Charlotte so se prvič skupaj pojavili v javnosti. Kate je potiskala voziček z princesko, medtem ko je William za roko vodil princa Georgea. Ta je zvedavo gledal naokrog in vsake toliko tudi pomahal navdušeni množici. Deček je bil oblečen v rdeče kratke hlače in belo srajco z rdečimi všitki. In tako kot vsakokrat, ko se pojavi v javnosti, bo tudi ta oprava zagotovo postala zelo popularna in jo bodo v trgovini mamice razgrabile. Princ William je bil oblečen v temno modro obleko, medtem ko je Kate navdušila v svetli kombinaciji s plaščem modne hiše Alexander McQueen, na glavi pa je imela klobuk oblikovalke Jane Taylor. Voziček, v katerem je Kate pripeljala hčerkico, pa je star več kot 60 let in v njem je kraljica že vozila princa Charlesa in princa Andewa. Ko je Kate vzela v naročje malo Charlotte, je ta sprva jokala, zato jo je morala potolažiti. Princ George pa najprej ni želel v cerkev, tako da ga je moral William dodatno animirati, da je popustil in le stopil vanjo.

Princesa Charlotte je imela pet botrov, dva manj kot njen bratec. Med njimi so Williamova sestrična Laura Fellowes, Katin bratranec Adam Middleton, prijatelji Thomas van Straubenzee, Sophie Carter in James Meade. Boter bi moral biti tudi dekličin stric, princ Harry, ki pa se zaradi obveznosti krsta ni mogel udeležiti. Odpotoval je namreč na trimesečni dobrodelni obisk v Afriko, in ker je bilo njegovo potovanje načrtovano, preden so določili datum krsta, se je moral pač opravičiti. Na krstu so bili še kraljica Elizabeta II., njen soprog, princ Philip, princ Charles s Camillo, družina Middleton in še nekaj drugih. Med obredom, ki je trajal približno pol ure, je močno deževalo, a je dež pozneje ponehal. Vsi gostje so bili vabljeni v dvorec Sandringham na čajanko, ki jo je priredila kraljica. Povabljeni so se tja odpravili peš, le kraljica in njen soprog sta se odpeljala z avtomobilom. Uradne fotografije dogajanja med krstom in po njem je posnel najljubši fotograf pokojne princese Diane Mario Testino, ki je pred nekaj leti posnel tudi zaročno fotografijo princa Williama in vojvodinje Kate.

Prav posebna obleka

Prvič narejena 1841

Seveda je krst princese prav poseben dogodek, ki je povezan s tradicijo.

Charlotte, ki je četrta v vrsti za britanski prestol, je bila ob krstu oblečena v satenasto obleko. Ta je bila podobna tisti, ki so jo leta 1841 naredili za najstarejšo hčerko kraljice Viktorije, princeso Viktorijo. Obleko za Charlotte je po predlogi naredila kraljičina šivilja Angela Kelly. Krstna posoda pa je iz leta 1840. Takrat sta jo naročila kraljica Viktorija in princ Albert, z njo pa so bili krščeni prav vsi člani kraljeve družine.

Napisala Sandra Bratuša, fotografije Profimedia

Priporočamo