Zain Javadd Malik: “Hočem imeti svobodo pri ustvarjanju”

29. 4. 2016 | Vir: Story
Deli

Zain Javadd Malik, ki ga ljubitelji najstniške zasedbe One Direction bolje poznajo pod vzdevkom Zayn, je angleški pevec in pisec, ki je v ospredje zanimanja medijev stopil v letu 2010, ko je nastopil v britanski različici resničnostnega šova X Factor.

Po tem, ko je bil kot solo pevec zavrnjen, se je na tekmovanje vrnil kot del fantovske skupine One Direction, s katero so leta 2011 že izdali prvi album 'Up All Night'. Lani je Zaynov predstavnik za odnose z javnostmi najavil, da mladenič zapušča priljubljeno skupino in stopa na samostojno pevsko pot, pretekli mesec pa je oboževalcem predstavil prvi samostojni album z naslovom 'Mind of Mine'. Vse od 25. marca, ko je album ugledal luč sveta, je Zayn s svojim singlom 'Pillowtalk' postal prvi britanski glasbenik, ki je vrh glasbenih lestvic obenem osvojil tako na Otoku kot tudi v ZDA ...

Story: Kako je, ko javnosti predstavite album? Je bil ta dogodek za vas še posebej ganljiv?

V resnici nisem točno vedel, kaj pričakovati, preden sem se podal na samostojno pot, ker v svojem slogu nekako predstavljam svoj pogled na r'n'b in eksperimentiram z različnimi slogi glasbe. Čeprav nisem vedel, kaj pričakovati, je odziv, ki sem ga bil deležen do zdaj, izredno dober in v tem izredno uživam. Če sem iskren, sem bil v največji meri samo navdušen nad tem, da lahko končno izrazim svoje ideje in da lahko ljudem pokažem svoj proces ter to, kakšna glasba me navdihuje. Zato se album imenuje 'Mind of Mine'. In da odgovorim. Ja, to obdobje je bilo zame precej čustveno, vendar prej kot to predvsem vznemirljivo, saj me je zanimalo, kaj si bodo ljudje mislili o mojem izdelku.

Story: Kako pa bi opisali glasbo novega albuma?

Težko bi jo opredelil kot samo eno glasbeno zvrst, ker je v resnici mešanica različnih stvari. Mislim, da za eno pesem sploh ne obstaja glasbena zvrst, ker je kombinacija različnih zvokov iz različnih krajev. Zvrsti tega albuma torej ne poznam, je pa album brez dvoma to, kar sem jaz, to, kar se mi podi po glavi in brez dvoma odraža mojo vizijo.

Story: Pa boste nadaljevali zvočno eksperimentiranje?

V resnici se javnosti sploh nočem predstavljati kot umetnik določene glasbene zvrsti. Jaz samo ustvarjam glasbo, in če jo imajo ljudje radi, je to super. Hočem biti zmožen eksperimentirati z glasbo ... hočem imeti svobodo pri ustvarjanju.

Story: Pa se spomnite trenutka, ko ste si zaželeli narediti samostojni album?

Mislim, da sem to odločitev sprejel že dolgo časa nazaj, ko sem bil star 16 let. Vendar pa je bil to zame izredno zanimiv proces. Da sem lahko končno izrazil vse ideje - to je bil res osvobajajoč občutek.

Story: Verjetno pa ste potrebovali veliko poguma, da ste se odločili za samostojno pot?

Pri takšnih korakih vedno potrebuješ veliko samozaupanja, ali pa poguma, da izpostaviš svojo umetnost, svojo osebno stvar in jo na ogled postaviš širnemu svetu. Torej, pri meni je bilo brez dvoma prisotno oboje, vendar predvsem potreba, da naredim nekaj sam in da na to dobim odziv, da vidim, kaj si ljudje o tem mislijo.

Story: Pa vam je odleglo, ko ste dokončali album?

Malce pa res. Ko pišeš besedila za album in ko padeš v ta proces 'razmišljanja', pišeš v določenem slogu. Ko je tega konec, želiš pisati o stvareh 'svobodneje' in želiš pisati o stvareh, ki te osvobajajo, želiš razmišljati izven okvirjev. Ko sem izvedel, da je album dokončan, sem bil seveda navdušen, vendar sem si želel takoj začeti pisati za naslednjega. Zanimivo je, kako ti nekako odleže, vendar obenem čutiš breme novih projektov. Sicer sem pa vedno tak. Vedno razmišljam o naslednji stvari.

Story: Kakšni pa so bili odzivi do zdaj? Ste bili morda zaskrbljeni, da ljudje vašega novega dela ne bi sprejeli?

Malce sem bil zaskrbljen glede določenih stvari. Vendar je bila pri tem glavna misel ta, da želim doseči ljudi, ki bi jim bilo to všeč. Torej, če komu moja glasba ni všeč, enostavno ni zanj. Zato se moraš samo osredotočiti na to, kaj želiš ljudem sporočiti, in upaš, da jim bo tvoje sporočilo všeč. Sicer pa je bil odziv neverjeten. Oboževalci so to dobro sprejeli in res dobivam neverjetno podporo. Tega sicer nisem pričakoval, vendar je izredno kul!

Napisala: Kaja Milanič

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec

Nova Story že v prodaji

Story 17/2016

Story 17/2016, od 21. 04. 2016