Zdravstveno stanje kraljice soula Arethe Franklin se je poslabšalo

Zdravstveno stanje kraljice soula Arethe Franklin se je poslabšalo (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
13. 8. 2018

Kraljica soula, 76-letna Aretha Franklin, je hudo bolna in v Detroitu obkrožena z družino, je na spletni strani Showbiz 411 zapisal družinski prijatelj in novinar Roger Friedman. Na Twitterju se je oglasil tudi novinar NBC Harry Hairston: "Govoril sem s tesnim prijateljem Arethe Franklin in njeno družino. Pevka ni dobro."

Pevka, poznana po hitih, kot sta Respect in I Say a Little Prayer, ima že več let zdravstvene težave. Leta 2010 so ji odkrili raka trebušne slinavke, že prej pa se je spopadala z alkoholizmom, odvečnimi kilogrami in kajenjem. V minulih letih je odpovedala že več nastopov, te so ji odsvetovali tudi njeni zdravniki.

Nazadnje je nastopila novembra lani v New Yorku na dogodku fundacije Eltona Johna, ki se bori proti aidsu, zadnji javni nastop pa je imela v Filadelfiji avgusta lani. "To je bila čudežna predstava, saj se je Aretha že tedaj borila z izčrpanostjo in dehidracijo," je zapisal Friedman.

Aretha Franklin je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v dolgoletni karieri prejela 18 nagrad grammy, vključno z nagrado za življenjske dosežke. Med njenimi najprepoznavnejšimi uspešnicami so tudi (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Day Dreaming, Jump to It, Freeway of Love in A Rose Is Still A Rose.

Leta 1987 je bila kot prva ženska sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Leta 2005 jo je tedanji ameriški predsednik George W. Bush odlikoval z medaljo svobode, najvišjim ameriškim civilnim odlikovanjem, ki ga podeljujejo za prispevke k ameriškim interesom, miru v svetu ter za kulturne in druge dosežke.

Januarja 2009 je Aretha Franklin pela na inavguraciji Baracka Obame, še piše AFP.