Željko Bebek pred vrati velike turneje!

29. 11. 2015

Na velikem koncertu Moč glasbe nas združuje, ki je bil pred kratkim v športni dvorani Lenart, je obiskovalce s svojim glasom in stasom očaral tudi legendarni glasbenik Željko Bebek, ki je s tem nastopom napovedal veliko koncertno turnejo po mestih nekdanje Jugoslavije.

Turnejo Željko nadaljuje po vseh glavnih mestih nekdanje Jugoslavije in 1. decembra ga bomo lahko spremljali tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani. Bosansko-hercegovski pevec rok in pop glasbe je v 60. in 70. letih prepeval v eni najbolj znanih sarajevskih skupin tistega časa. Kodeksi so mu odprli številne poti in eno je kar nekaj časa gradil v skupini Bijelo dugme. Bebek je bil prvi pevec te legendarne skupine in v tistem času je bilo tako za skupino kot pevca najbolj plodno glasbeno obdobje. Glasbeni kritiki Bjelo dugme označujejo za najboljšo rok skupino vseh časov na območju nekdanje Jugoslavije. "Leta 1984 sem zapustil skupino in se posvetil solistični karieri. Nastalo je več kot deset albumov in veliko dobrih hitov," doda Željko. Pevec si je življenje ustvaril v Zagrebu, kjer ob glasbenem delu vodi tudi svoj lokal Tajna veza.

40. obletnica

Kar nekaj časa je Željko posvetil solistični karieri, leta 2005 pa se je na vrnitveni turneji znova predstavil s skupino Bijelo dugme. Več kot 40 let že uspešno kroji glasbeno sceno, na kateri je zagotovo pustil velik pečat. V sklopu njegove zadnje turneje, ki se je začela z velikim koncertom v Zagrebu, je uspešno napovedal nastope s simfoničnim in tamburaškim orkestrom. "V Zagrebu smo začeli v koncertni dvorani Vatroslava Lisinskega in nadaljujemo s koncertom v Sarajevu, nato pa prihajamo še v Ljubljano," doda. Koncertna turneja, ki se je začela, je zagotovo višek njegovega glasbenega ustvarjanja, saj bo z njo zaznamoval 40 let svojega delovanja v samem vrhu glasbene scene. "Na turneji se mi pridružuje 60 odličnih glasbenikov, članov Simfoničnega orkestra in tamburaški orkester Centar tradicijske kulture Varaždin. Seveda pa me bo spremljal tudi moj rok bend," še doda. Željko je ta glasbeni projekt pripravljal skupaj s producentom Tomislavom Kašljevićem, pomagali pa so mu še Branimir Mihaljević in Ante Gelo, ki je spisal nove aranžmaje, ter dirigent Josip Cvitanović.

Njegovi hiti

Z Željkom so v njegovi karieri sodelovali številni uspešni glasbeniki in avtorji. Med njimi so bili Arsen Dedić, Đorđe Novković, Miroslav Rus, Zrinko Tutić in drugi. Album Kad bi bio bijelo dugme je zagotovo eden najbolj prodajanih albumov vseh časov, med največje njegove uspešnice pa spadajo pesmi, kot so: Laku noć svirači, Gdje sam bio s kim' sam pio, Kaldrma, Zuta ruža s Dunava, Tijana in druge.

Značke: Željko Bebek