Željko Joksimović: "V Slovenijo zelo rad prihajam"

Ni samo čeden, 
Joksimović velja tudi 
za zelo sposobnega.  (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
14. 10. 2015

Šarmantni multiinstrumentalist Željko Joksimović to jesen pripravlja nekaj res posebnega. 17. oktobra bo namreč v ljubljanskih Stožicah njegov veliki koncert. Tam bomo lahko slišali pesmi z njegove nove plošče, na spektaklu pa ne bodo manjkali niti gostje presenečenja.

"Proste poletne dni sem preživel na Hrvaškem."
Željko stremi k perfekciji tudi takrat, ko je zelo utrujen.

V novem prostoru za druženja in zabavo nas je pričakalo prijetno vzdušje. Pijačka in prigrizki, iz zvočnikov prihaja dobra glasba, polna ritmov in prijetnih harmonij, ter ta moški žametni vokal, ki ga vsaka srčna duša pozna. Razlog srečanja? Pride Željko Joksimović, da pove nekaj podrobnosti o prihajajočem koncertu, hkrati pa predstavi novo ploščo, na katero je zelo ponosen. Po nekaj minutah čakanja zadoni plesna glasba, iz treh kotov pridejo gibke plesalke in na koncu se jim v objemu pridruži še Željko Joksimović. Lasje so dobili kanček sivine, poznajo se smejalne gubice vseh doživetij, ki so spremljala kariero, nasmeh in oči pa isto mladostni, kakor pred leti, ko je začenjal svojo glasbeno pot. Ko pride v prostor, si želiš zaploskati, in to se je tudi zgodilo. Pogovor je vodila nasmejana in navihana Ivana Šundov, družbo pa sta temu mega zvezdniku delala še njegov menedžer Bane Obradović in Dalibor Martinović z založbe Menart, kjer je nova plošča tudi nastala. Rahlo skrivnosten je bil tudi, ko je beseda nanesla na prejšnjo noč. "Srečal sem se s svojim dobrim prijateljem Janom Plestenjakom, ki ga zelo cenim, in priznam, da se najina druženja vedno končajo v jutranjih urah. Tako zelo lepo je poklepetati z mojimi slovenskimi kolegi!" ne varčuje s pohvalnimi besedami. "Ne samo v Ljubljani, tudi v Mariboru me sprejmejo z odprtimi rokami," je še dodal, sicer vidno utrujen, a z žarečimi očmi.

Na dan dobi v svoj nabiralnik spletne pošte na stotine pesmi mladih avtorjev, ki želijo, da jim priznani Željko pomaga na glasbeni poti. "Verjeli ali ne, vse preposlušam, ampak težko rečem, da kakšen naredi name vtis. Je pa nekdo, in sicer mladenič, ki sliši na ime Laza Cvetkovski, ki me je zadel v dušo. Star je rosnih 19 let, ampak sem prepričan, da si zasluži priložnost, zato sem mu dal mesto tudi na svoji plošči!" še pove Joksimović, ki je očitno tudi plemenitega srca, saj kljub obilici dela misli tudi na vzhajajoče mlade upe.

"Morate vedeti, da to ni stvar nekaj dni, na tak koncert se pripravlja nekaj let! Sploh v tem primeru, ko sem se odločil za malce drugačen zvok orkestra, me pa niti najmanj ne skrbi, da ne bi bilo dobro." V prvih dneh oktobra bo imel koncert na Dunaju, tudi tam ga vedno lepo sprejmejo, bo pa tisto neke vrste generalka za ljubljanski koncert.

Željko nikoli ni želel govoriti o tem, kako kakšna njegova pesem nastane, ker se mu zdi to najintimnejša stvar vsakega skladatelja, tokrat pa je, kakor se v prenesenem pomenu reče, obrnil ploščo. V tekstu bi namreč razodel in opisal proces nastajanja komadov. "Na koncertu bodo seveda tudi gostje, ampak če sem jim že rekel gostje presenečenja, potem bi bilo neumno, če bi izdal njihova imena, kajne?" logično zastavi napoved. Predvsem pa daje prednost nečemu drugemu: "Zame so najpomembnejši gostje koncerta tisti, ki pridejo kot občinstvo!"

Željko ni zahteven niti, ko pride do počitnic, ki jih je zaradi delovnega ritma že tako malo. "Proste dni poletja sem preživel na Hrvaškem, s prijatelji, ampak seveda mi ni dalo miru, da ne bi šel še malo delat vmes," nam opiše svoje počitnice. "V mesecu in pol poletnega oddiha sem naredil 20.000 kilometrov z avtom, tako da si lahko predstavljate, da nisem bil dolgo na enem mestu," se še pošali, kako ne more na dopust, ne da bi imel koncerte. Besedo pa je dobil tudi njegov menedžer Bane Obradović, ki je bil izvrstna tarča za novinarska vprašanja o kakšnih 'umazanih' podrobnostih s turnej. Povedal je, da za Željka dela ekipa približno 20 ljudi, ki so med seboj zelo dobro uigrani. "Željko je vedno perfekten, ne glede na utrujenost," pohvali svojega varovanca in se obenem veseli, da resnično nima zvezdniških muh. Sem in tja pa sicer izrazi kakšno malce bolj petično željo: "Spominjam se časa, ko smo bili ravno na turneji po Avstraliji, tam pa si je res zaželel hotelsko sobo s pogledom na sydneyjsko opero, in ker je bil to prestižni hotel, od opere oddaljen le 200 metrov, je bilo to skorajda neizvedljivo. Hotel do zadnjega ni bil potrjen in lahko si predstavljate, koliko živcev me je to stalo," se malo pošali gospod Bane, ki z Željkom sodeluje vse od začetka njegove kariere.

■ Zoja Ahlin