Željko Joksimović: Prava pesem je magija!

25. 10. 2015

Lomilec ženskih src, srbski pevec Željko Joksimović, avtor številnih uspešnic in vokalist, ki ga obožuje občinstvo po celotni Jugi, je po dolgih šestih letih svojim oboževalcem pripravil nov, težko pričakovani album s preprostim naslovom Željko Joksimović.

O svoji dolgoletni glasbeni karieri govori s ponosom. Le zakaj ne bi. Ne nazadnje gre za izrednega inštrumentalista, igra namreč kar 12 glasbil, pevca, aranžerja in komponista. "Moje življenje je moja glasba. Občinstvo danes zahteva kakovost. To je edino jamstvo za trajanje. Vse drugo je kratkega veka. Ustvarjanje zahteva veliko elementov, da je končni izdelek opažen, in temu posvetim ogromno časa. Zato da je pesem, preden gre v javnost, res tista prava."

Perfekcionist

Za ustvarjanje svojega šestega studijskega albuma si je vzel kar nekaj let. "Vsaka pesem ima svojo zgodbo in novi album je tematsko povsem drugačen od prejšnjih. Ogromno energije, ljubezni in ur sem vložil v ta album, da bi bil prav takšen, kot je – čustven, topel, modern in rustikalen. In v času, ko sem ga ustvarjal, me je vsaka od pesmi drugače osvajala. Ko si toliko časa sam z njimi, je dejansko nemogoče, da bi imel katero pesem raje kot drugo – vse so tvoje, tiste prave in z njimi čutiš pravo magijo." Pesmi seveda nikakor ne ustvarja kot po tekočem traku. "Za vsako pesem sem pripravil minimalno dva aranžmaja, dokler nisem enega res začutil. Sodeloval sem z najboljšimi tekstopisci, kupil stare vintidž inštrumente, s katerimi je odigran celoten album, vse v želji, da bi poslušalci uživali v albumu, ki so ga čakali šest let. Vsak izbira svojo pot, jaz sem si izbral pot, na kateri sem ustvaril pesmi, ki bodo ostale tudi za mano. Živim svoje delo, detajli so mi najpomembnejši, sem perfekcionist in ni mi težko sedeti in delati dneve in noči. Lahkih zmag ni, ali kot bi rekel moj dober prijatelj, v tem času ni lahkih not."

Spet v Sloveniji

Po dveh letih odsotnosti s slovenskih odrov bo Željko na koncertu v Sloveniji ob spremljavi simfoničnega orkestra pod vodstvom priznanega dirigenta iz Novega Sada slovenskih korenin Fedorja Vrtačnika odigral pesmi z novega albuma, preostale uspešnice pa bodo odigrane ob spremljavi skupine, kot jih Željko sicer izvaja na koncertih. "Prav za to priložnost sem povabil k sodelovanju glasbene kolege tako iz Slovenije kot Srbije. Mislim, da bo to lep koncert, ki se ga že zelo veselim, saj že dolgo nisem nastopil v Sloveniji. To bo eden največjih koncertov s turneje Balkan Bazar, pri kateri sodelujem z orkestrom, saj bo pri ustvarjanju nepozabnega dogodka sodelovalo kar 45 ljudi." Mojster balad, ki je zasebno zelo romantičen, nam 17. oktobra obljublja izjemen spektakel, ki ga nikakor ne smete zamuditi.