Zvezdni intervju: ElTyeb

Vir: Lea
1. 7. 2009

Za klepet v prvi poletno prenovljeni Lei smo tokrat izbrali nekoga, ki ga večina še kako dobro pozna. Zvezdniku šova Big Brother se je v zadnjih dveh letih življenje korenito spremenilo. Doživel je precej sunkovitih sprememb, a vseeno prišel do ustaljenega statusa: srečno poročen, globoko v vinarskem poslu in že dobro zasidran v naši prestolnici.

Lea: Kako preživljate letošnje poletje?

ElTyeb: Poletje bo letos predvsem delovno. Čim več si želim promovirati svojo klet, da ljudje slišijo zanjo. Ko dosežem to točko, se bom imel zelo lepo. (smeh).

Lea: Se kljub temu odpravljate kam na dopust? Morda v Sudan?

ElTyeb: Čaka nas delovni dopust, saj se z agencijo Jupiter odpravljamo v Grčijo promovirat liker. Tako žurerji zagotovo ne bodo ostali žejni. Sudan? Zagotovo proti koncu leta. A tokrat bom tja peljal tudi ženo, da ji pokažem, kako lepo je tam.

Lea: Pogrešate domače v Sudanu?

ElTyeb: Prav gotovo. Še najbolj očeta, pa tudi mamo, ki je zdaj znova v Sudanu. In druge sorodnike. Veste, kako je: ko 20 let živiš v nekem kraju in si tam odrasel, ga ne moreš kar tako pozabiti.

Lea: Ko ste že omenili posel … Menda ste povsem predani vinski kleti?

ElTyeb: Saj je vedno tako. Ko se podaš v neki posel, moraš vložiti ogromno energije, da ti uspe. To počneva z Matejo, uživava v tem in sva na dobri poti … Sam se držim predvsem načela, da se počasi in vztrajno daleč pride.

Lea: Je prostor v Stari Ljubljani torej postal vaš drugi dom?

ElTyeb: (smeh) Točno tako je, kot ste rekli. Vedno več sem v kleti in vedno več bom, ker sem predan temu in verjamem v končni uspeh. Navsezadnje se vsak trud nekako vedno poplača. Verjamem, da se bo nekoč tudi meni.

Lea: Kakšne stranke prihajajo na pokušino vin? Vas obišče veliko turistov?

ElTyeb: Precejšnje število. Za turiste je predvsem zanimivo tisto, kar je tipično slovensko, in vedno, ko obiščejo Slovenijo, si želijo doživeti in poskusiti pristno slovensko stvar. Zato jih je kar nekaj že poskusilo naše vino in so bili zelo zadovoljni. Poleg turistov pride tudi veliko domačinov, saj jih navdušuje to, da v središču prestolnice lahko najdejo kraško vinsko klet.

Lea: Je delo promotorja in degustatorja naporno? Verjetno se je težko vzdržati in vsaj enkrat ne nazdraviti s stranko?

ElTyeb: Velikokrat se pojavi ta problem, a se z Matejo za zdaj kar dobro izogibava tako
imenovanim nazdravljanjem. Če bi nazdravil z vsakim človekom, bi se danes z vami lahko pogovarjal že kot kronični alkoholik. Neka pravila moraš upoštevati.

Lea: Kaj pa vaša žena ... Vam veliko pomaga?

ElTyeb: Res zelo veliko pomaga. Najbolj me veseli to, da tudi sama v vse skupaj vlaga precej energije. Njena pridnost ne pozna meja. (smeh)

Lea: Bi jo raje kot v vlogi vaše hostese gledali le v vlogi pevke?

ElTyeb: Kot hostesa res pomaga pri naši promociji likerja, a se bo kmalu posvetila svojemu delu. Še malo jo loči do končne diplome, pevsko kariero pa v nasprotju z marsikom gradi na ljubezni do petja, in ne zaradi denarja. To ona pojmuje kot svoj hobi.

Lea: Kdo vas je nazadnje pošteno razjezil? Žena Mateja ali kdo drug?

ElTyeb: Vsake toliko me kdo razjezi, ampak se s tem ne obremenjujem. Enostavno grem naprej.

Lea: Ste zdaj bolj nemirni, ko ste se posvetili temu poslu, ali se vaše življenje ni spremenilo?

ElTyeb: Morda sem res malce bolj nemiren, a v tem ne vidim nič slabega. To le pomeni, da mi ni vseeno za stvari.

Lea: Kaj vas je morda najbolj razveselilo oziroma razžalostilo, odkar ste v Sloveniji?

ElTyeb: Najbolj sem bil vesel, ko so naju z bratom sprejeli na fakulteto, ker sva prišla iz Sudana in nisva vedela, ali bova sprejeta ali ne. Zamudila sva namreč prvi rok za prijave. Nekoč me je neka stvar zelo razžalostila, a bi to raje zadržal zase.

Lea: Če bi imeli možnost postati župan prestolnice, kaj bi najprej spremenili?

ElTyeb: Tudi če bi imel možnost, ne bi bil župan, ker me politika ne zanima. Več možnosti bi dal mladim, da se izkažejo. Vsak, ki danes konča fakulteto, pristane na zavodu. Očitno je pri tem nekaj zelo narobe.

Brat Samy o Eltyebu

‘’Z Eltyebom sva seveda navezana. Skupaj sva prišla v Slovenijo, skupaj študirala. Bilo je težko, a sva drug drugemu pomagala, da sva danes tukaj, kjer sva. Tudi poslovne priložnosti sva iskala skupaj in mogoče bova kdaj kaj poslovnega skupaj ušpičila. To, da je on znana osebnost, je nekaj novega za širno Slovenijo. Zame je še vedno stari Tyeb in sem bil nanj, tako kot on name, vedno ponosen. Je pa res, da sva se v otroštvu včasih kdaj sprla, kar pa je normalno. Saj so že odrasli takšni, da hoče imeti vsak vedno svoj prav, kaj šele otroci.’’ (smeh)