Spoznajte oblikovalko Nušo Berot in njeno znamko --N-U--

Spoznajte oblikovalko Nušo Berot in njeno znamko --N-U-- (foto: Foto: Osebni Arhiv) Foto: Osebni Arhiv
Vir: Story
6. 9. 2020

Oblačila po naročilu, zanimive predelave, čarobni hrošči in simbolični nagelj - to je svet oblikovalke Nuše Bernot, ki ustvarja pod znamko --N-U--.

Ste od nekdaj ustvarjalni?

Da, odkar pomnim. Že od zgodnjega otroštva.

Kako ste oblikovali lastno znamko? Kakšen je njen koncept?

Želja po lastni znamki se je porodila pred kratkim. Ker sem se v preteklosti ukvarjala samo s kostumografijo ter televizijskim in komercialnim stiliranjem, nisem imela časa in energije, da bi ustvarila kaj zares svojega. Zdaj pa mislim, da je končno napočil pravi čas tudi za --N-U--. To mogoče ni najbolj tipična znamka, saj za zdaj zajema več zgodb: ena je NaGL, ki se ji trenutno tudi najbolj posvečam; druga je custom --N-U--, ki zajema izdelave po naročilu; prav tako pa vključuje oblačila, ki jih predelam ali recikliram. V prihodnosti si želim ustvarjati tudi nosljive linije moških oblačil in oblačila po meri. Pri tem me čaka še veliko raziskovanja, predvsem krojev in kakovostnih materialov.

Nuša Berot

Vaša estetika je zelo razgibana. Če bi jo morali postaviti v predal, kateri bi to bil?

Pri oblikovanju lastnega stila večinoma izhajam iz sebe. Všeč mi je tako ulični stil kot elementi starih subkultur in klasične elegance. Vse bolj me navdihujeta tudi udobje in uporabnost.

Obožujemo vaše majice z vezeninami nageljnov. Od kod ideja?

Nagelj je cvet, znan širnemu svetu. Je simbol spoštovanja, prijateljstva, trdne ljubezni in lepote; po drugi strani pa je močan simbol revolucije, ponosa in moči. V preteklosti je bil tudi sinonim enakopravnosti in ženskih pravic. V njem sem videla predvsem tisto plat simbolike, ki pripoveduje zgodbo o ženski moči, ponosu, ljubezni, strasti in revolucionarnem premiku v življenju. Govori o ženski, ki je z močno voljo vstala in šla naprej. Zato tudi položaj simbola na prsih. Fascinantno pa se mi zdi, kako so ljudje navdušeni nad majicami – verjetno tudi zato, ker vsaka od njih nageljnu pripiše svojo simboliko.

So vam slovenski etnografski motivi tudi sicer blizu?

Lahko tako rečemo. Prihajam namreč iz okolice Velike planine, kjer kot njen močni etnografski simbol kraljuje trnič (velikoplaninski sir), ki po nekaterih razlagah v paru simbolizira ženske prsi. Mogoče je bil tudi to del navdiha za nastanek mojih NaGL-ov. Ne vem, zakaj, ampak moč in pomen ženskih prsi me od nekdaj navdušujeta.

obleka

Opazili smo tudi vašo ljubezen do insektov, enega imate celo vtetoviranega na prsnem košu. Od kod izvira to navdušenje?

Hrošči me navdihujejo že od otroštva. Imajo nekakšno čarobnost, ki me tako zelo privlači. Predvsem me navdušujejo njihove konstrukcije, barve, vzorci … Izjemni so. Konstruiram in rišem jih sama; včasih kar tako za sprostitev ob kavi, včasih se jih lotim bolj zares. Svoje tatuje dojemam kot svojevrstni nakit in vsak od njih me spomni na malo zmago v življenju. Občasno se kak pojavi tudi na mojih oblačilih.

Kakšen odnos imate do trajnostne mode?

Navdušenje nad trajnostno modo me že kar dolgo spremlja. Tudi moj magistrski projekt je zajemal trajnostni koncept v obliki nakita pod znamko eMe. V sklopu projekta AtelierINDEVIN smo že pred skoraj desetimi leti zbirali in predelovali oblačila v nove oblikovalske kose. Zelo me veseli, da se je od takrat do danes odnos do trajnostne mode spremenil, seveda v pozitivno smer.

V svoj stil vedno vpnem kakšen vintidž kos ali kos iz druge roke. Navdušujejo me zgodbe in poti nekega oblačila, ki se lahko nadaljujejo še dolga leta do njegovega dobesednega razkroja. Verjamem v preoblikovanje in recikliranje ter vintidž modo in popravila oblačil, ne verjamem pa v eko bombaž.

Poleg oblačil oblikujete še kaj drugega?

V preteklosti sem oblikovala nakit, a sem zaradi drugih obveznosti in projektov to opustila. Včasih ustvarim še kak kos, vendar zgolj za potrebe posameznega videza.

Kaj vam v življenju daje največ energije in navdiha za delo?

Moj mali studio v stari Tobačni, šivalni stroj Ruža Bagat, mir ter vrt in sobne rastline. Ljudje, ki jih spoznavam skozi življenje in kakovosten oddih z najdražjimi. Glasba.

Napisala Katja Kozlevčar, Fotografije Osebni Arhiv

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri