10 dejstev o koencimu Q10

10 dejstev o koencimu Q10 (foto: Nivea Press) Nivea Press
8. 11. 2018 | Promocijsko sporočilo

Minilo je 20 let, od kar je NIVEA poslala na trg svojo prvo linijo Q10 proti gubam. Spoznajte najpomembnejše informacije o tej dobro znani aktivni sestavini.

1. Kaj pravzaprav je koencim Q10?

Q10 kot koencim sodeluje v mnogih biokemičnih reakcijah v telesu. Pomaga pretvarjati hranilne snovi v energijo, ki jo telesne celice lahko uporabijo. Brez koencima Q10 bi se v telesu odvijalo le malo procesov – nobena celica ne more preživeti brez koencima Q10. Ime Q10 izvira iz posebne molekulske strukture koencima: Q10 je kemična spojina v obliki obroča, ki tvori tako imenovano strukturo kinona. Ker ima 10 posebnih struktur, je molekula znana kot Q10.

2. Kako nastaja koencim Q10?

Naše telo samo je najpomembnejši proizvajalec tega koencima, ki je nujno potreben za življenje. S sodobnimi procesi fermentacije pa je danes mogoče koencim Q10, ki je enak telesnemu, proizvesti tudi industrijsko.

3. Kakšne naloge ima koencim Q10?

Koencim Q10 ima več nalog. V telesu ima dve bistveni funkciji: po eni strani aktivira okrog 95 % vse celične energije, ki je potrebna za rast, zaščito in regeneracijo. In bolj ko ta proces pravilno deluje, bolje za nas. Po drugi strani Q10 deluje kot antioksidant. To pomeni, da telo ščiti pred škodljivimi prostimi radikali, ki lahko pomembno pospešijo staranje kože.

4. Kako koencim Q10 deluje v telesu ali na koži?

V mladosti raven koencima Q10 v telesu oskrbuje vse celice z ustrezno količino energije. Raven koencima Q10 pa s staranjem žal upada. Ta sprva neopazni proces se začne že pri dvajsetih, nanj pa močno vplivajo življenjske razmere. Prve raziskave koencima Q10, povezane z upadom količine Q10 v srčni mišici, so se osredotočale na koristne učinke koencima Q10 na koronarne srčne bolezni. Z dodajanjem koencima so bili doseženi izjemni rezultati, ki se kažejo še danes. Ker koencim Q10 omogoča enega od najpomembnejših procesov v energijskem metabolizmu v človeških celicah, je zelo pomemben za vrste celic, ki potrebujejo energijo za oskrbo najpomembnejših organov, kot so srce, ledvice, pljuča in tudi koža, naš največji organ.

Da koža ostane mlada in aktivna, je pomembno, da se stalno obnavlja, za to pa potrebuje dovolj energije. Koencim Q10, ki je optimalno vključen v kremo, lahko pomaga koži na različne načine. S številnimi testi na več tisoč vzorcih nam je uspelo dokazati, da nanos izdelkov NIVEA Q10 trajno izboljšuje oskrbo kožnih celic z energijo in okrepi antioksidativni zaščitni sloj kože. Koža je znova v fiziološkem ravnovesju, zmožna se je obnavljati in je na splošno odpornejša. Ustrezna nega pomeni predvsem nežno spodbujanje naravnih funkcij kože s pomočjo koencima Q10.

5. Kdaj potrebujemo koencim Q10?

S pravilno prehrano in zdravim življenjskim slogom je naše telo načeloma sposobno tvoriti dovolj koencima Q10. Toda nekatera zdravila, okoljski vplivi, kot je UV-sevanje, in ne nazadnje staranje, lahko zmanjšajo raven Q10 v telesu. V tem primeru ima lahko dodajanje koencima Q10 pomemben učinek.

6. Ali je upadanje ravni pri moških in ženskah enako?

Raven koencima Q10 v telesu se spreminja glede na starost, okoljske dejavnike in posebno raven stresa. Pomanjkanje lahko povzroči tudi zdravljenje z določenimi zdravili. Trenutno ni jasnih odkritij glede razlik med spoloma – zdi se, da ima splošno fizično stanje pomembnejši vpliv.

7. Koliko časa se koencim Q10 že uporablja kot aktivna sestavina v negovalnih izdelkih?

Koencim Q10 je leta 1957 odkril in prvi opisal ameriški znanstvenik Frederick L. Crane. Na podlagi znanstvenega navdušenja nad to molekulo je nekaj let pozneje britanski raziskovalec Peter Mitchell razkril pomembnost te telesu lastne snovi in je za to odkritje leta 1978 prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Sledila so nova odkritja o delovanju in učinkovitosti koencima Q10, ki so bila objavljena na različnih znanstvenih in medicinskih področjih.

Med intenzivnimi raziskavami staranja kože so Beiersdorfovi raziskovalci na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja odkrili pomembno vlogo koencima Q10. Ekipa za raziskave in razvoj pri Beiersdorfu je bila takrat prva, ki je koži lastni koencim Q10 ponudila v negovalnih izdelkih za kožo. Na podlagi tega je Beiersdorfova znamka NIVEA pred 20 leti na trgu predstavila prvo kremo za nego kože Q10. Ta uvedba lahko velja za rojstvo kozmetičnih izdelkov z aktivno sestavino na množičnem trgu.

Vse od te uvedbe je Beiersdorf nenehno izboljševal izdelke Q10 v ponudbi svojih blagovnih znamk. Vse bolj poglobljeno razumevanje celičnih zakonitosti pri staranju kože, pridobljenih tudi z izmenjavo izkušenj z znanstveniki z drugih raziskovalnih področij, je vplivalo na stalno izboljševanje formul z aktivno sestavino Q10.

8. Katera živila vsebujejo koencim Q10?

Z vsakodnevno prehrano dobimo približno 3–10 mg koencima Q10, zanesljivi viri Q10 pa so meso, jajca, ribe, oreščki, krompir, brokoli in špinača.

9. Kakšen je pravilen odmerek/kako pravilno uporabljati koencim Q10?

Pri klinični dolgotrajni uporabi koencima Q10 do zdaj niso opazili nobenih stranskih učinkov, toda dnevna potreba po tej snovi ni jasno določena. Posebno stresne situacije lahko pomembno povečajo posameznikovo potrebo po koencimu Q10, ki pa naj bi bila tudi močno odvisna od splošnega fizičnega stanja.

10. Kakšne so lahko posledice pomanjkanja koencima Q10?

S pomočjo koencima Q10 se vodikove molekule pretvarjajo v vodo in energijo v neke vrste nadzorovani reakciji s kisikom v vseh telesnih celicah, vključno s kožnimi celicami. Bolj ko je ta proces oslabljen ali nepopoln, več prostih radikalov lahko nastane. V mladosti vse celice dobijo dovolj energije, saj telo samo tvori dovolj koencima Q10. Žal se z leti tvorba koencima Q10 v telesu in v določeni meri tudi razpoložljivost Q10 zmanjšujeta. Sčasoma se – odvisno od presnove – zmanjša tudi odpornost kožnih celic. Bolj ko lahko pozitivno vplivamo na ta proces, dlje lahko nežno in učinkovito podpiramo naravne funkcije kože.

Želite izvedeti še več dejstev in številk o koencimu Q10?

Vse od odkritja koencima Q10 se stalno porajajo nove ugotovitve o njegovi učinkovitosti, o katerih razpravlja mednarodno združenje za Q10 (International Q10 Association). Mednarodno združenje za Q10 so septembra 1997 ustanovili priznani mednarodni znanstveniki in zdravniki, da bi lahko intenzivno izmenjevali ugotovitve o pomembnosti koencima Q10. Združenje ima sedež na inštitutu za biokemijo na italijanski univerzi v Anconi.

Kot del te znanstvene skupnosti za Q10 Beiersdorfovi raziskovalci objavljajo rezultate svojih raziskav v priznanih revijah ter svoje ugotovitve in podatke predstavljajo na številnih znanstvenih dogodkih. Konec junija 2018 je Beiersdorf na kongresu mednarodnega združenja za Q10 v New Yorku že četrtič predstavil najnovejša odkritja svoje raziskave kože, povezane s koencimom Q10, da bi svoje rezultate delil in o njih razpravljal z vodilnimi znanstveniki z drugih področij, ki raziskujejo koencim Q10.

O strokovnjakih

  • Dr. Thomas Blatt, biolog

 doktorsko delo o pomenu energijskega metabolizma za staranje kože na univerzi v Marburgu; vodja laboratorija in kasneje vodja oddelka za raziskave staranja kože pri podjetju Beiersdorf AG v Hamburgu; vodja oddelka za raziskave in razvoj znamke NIVEA Face Care pri podjetju Beiersdorf AG v Hamburgu; glavni znanstvenik za biologijo kože pri podjetju Beiersdorf AG v Hamburgu.

  • Dr. Julia Weise, diplomirana biologinja

 doktorsko delo na področju raziskav raka (vloga telomeraze pri razvoju raka) na inštitutu Heinrich-Pette v Hamburgu; leta 2008 zaposlena kot znanstvena raziskovalka v laboratoriju za molekularno biologijo pri podjetju Beiersdorf AG v Hamburgu; od leta 2009 vodja laboratorija na različnih področjih raziskav kože pri podjetju Beiersdorf AG v Hamburgu; trenutno delovno mesto (2015): vodja laboratorija za biološko testiranje na področju nege in čiščenja kože pri podjetju Beiersdorf AG v Hamburgu.

Priporočamo