5 nasvetov Aleksandre Križaj Dumić za lep nasmeh in zdrave zobe

Direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj Aleksandra Križaj Dumić (foto: Natalija Jelušič Babić) Natalija Jelušič Babić
27. 12. 2016

Lepi zobje veliko povedo ne samo o našem odnosu do ustne higiene, ampak tudi do zdravja na splošno. Raziskave kažejo, da si več kot 80 odstotkov odraslih ne zna pravilno čistiti zob, čeprav se pravilne nege in čiščenja zob začnemo učiti že v vrtcu. Zbrali smo pet nasvetov, ki nam bodo pomagali ohraniti lep nasmeh.

Od rdečega proti belemu – Splošno pravilo je, da je treba zobne obloge očistiti stran od dlesni in zob. Zunanje in notranje ploskve zob čistimo tako, da s ščetko delamo potege od dlesni proti zobu, od rdečega proti belemu, lahko tudi s krožnimi gibi. »Pri tem moramo paziti, da umazanije ne potiskamo nazaj za dlesen,« opozarja zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj, ki je ena največjih in najsodobnejših pri nas. Grizne ploskve je najbolje čistiti s potegi naprej-nazaj, v obeh primerih pa velja, po vsakem zobu s ščetko potegnemo približno dvajsetkrat.

Na pol priprta usta – Križaj Dumićeva priporoča, da imamo med ščetkanjem na pol priprta usta: »Tako namreč lažje dostopamo do zunanjih ploskev tistih zob, ki so obrnjeni proti licu.« Pomembno je tudi, da ščetko držimo mehko, z njo ne smemo preveč pritiskati ob zobe in dlesni. Če želimo kar se da temeljit rezultat, naj čas ne bo merilo za to, kako čisti so naši zobje. Ščetkamo jih torej toliko časa, dokler res ne očistimo vseh ploskev – griznih, notranjih, zunanjih in medzobnih.

Ustrezna zobna ščetka – Ščetka ne sme biti prevelika, drugače z njo ne bomo dosegli zobne ploskve zadnjih kočnikov. Ustrezna velikost je še zlasti pomembna, ko kupujemo ščetko za otroka. Medtem ko so imele ščetke včasih v povprečju nekaj sto ščetin, jih imajo najboljše danes tudi več tisoč. »Več ščetin ima ščetka, bolje je. To omogoča, da preprosto dostopamo tudi do najbolj skritih kotičkov v naših ustih,« pravi zobozdravnica, ki je v tem poslu že skoraj 20 let, pri svojem delu pa uporablja najmodernejšo zobozdravstveno opremo.

Zobna nitka je obvezen pripomoček – Po ščetkanju vedno uporabimo še zobno nitko ali medzobno ščetko, s katero očistimo tudi prostor med zobmi, ki ga z običajno ščetko ne dosežemo. »Z nitkanjem se izognemo vnetjem obzobnih tkiv, ki se kažejo kot krvavitve in prekomerna občutljivost. Omenjene težave so pogostejše pri kadilcih in sladkornih bolnikih,« opozarja sogovornica in doda, da je priporočljivo s strgalom ali ščetko za čiščenje jezika očistiti tudi jezik.

Odrasli naj bodo zgled – Dobra ustna higiena v zgodnjem otroštvu in dobre higienske navade sta najboljši darili, ki ju lahko damo svojemu otroku. »Redno in pravilno čiščenje zob je najmočnejše orožje v boju proti nastanku zobne gnilobe ali kariesa ter obzobnim vnetnim boleznim, ki se lahko pojavijo, če ne odstranjujemo redno in natančno vseh zobnih oblog. Otroci seveda ne razumejo dolgoročnih posledic, ki lahko nastanejo zaradi slabe ustne higiene, zato naj bo to opravilo zanje zabava in ne naloga,« za konec svetuje Aleksandra Križaj Dumić.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri