Trendi Promocijsko sporočilo

Akne in mozolji niso težava samo najstnikov

4. 10. 2018
Deli

Strokovnjaki ocenjujejo, da ima do 40 odstotkov odraslih, starih nad 25 let, nepravilnosti in kožo, nagnjeno k aknam, ter da je 75–85 odstotkov izmed njih žensk.

Akne pri odraslih (znane tudi kot acne tarda) so posebej pogoste med ženskami, ki so jemale kontracepcijske tablete skozi vso puberteto, nato pa so jemanje prekinile, da bi preizkusile drugo metodo ali si ustvarile družino. Kmalu potem, ko prenehajo jemati tablete, se pojavijo nepravilnosti na koži.

Simptomi aken pri odraslih so običajno le blagi do zmerni, kljub temu pa tisti, ki imajo nepravilnosti na koži po 30. letu, trpijo prav tako – če ne še bolj – kot mlajši pacienti. Razlogi so jasni: najstniški mozolji so moteči, vendar veljajo za povsem normalne. Družba pričakuje, da jih bomo do odrasle dobe prerasli.

Niste edini. Akne so pogoste tudi pri odraslih po 30. letu, zlasti pri ženskah.

Notranji in zunanji vplivi

Posebna raziskava o vzrokih aken pri odraslih še ni bila izvedena, vendar se zdi, da so povezane s hormoni in nihanjem ravni hormonov. Najstniške akne so povezane s hormonskimi nihanji v puberteti. Vzroki za nihanja hormonov v odraslosti pa so seveda drugačni.

Drugi pomembni dejavniki, ki vplivajo na akne, vključujejo genetsko predispozicijo, kajenje, nepravilno nego kože, neustrezna ličila in stres.

Posledice aken pri odraslih

Kot velja za akne v večini življenjskih obdobij, tudi akne v odraslosti vplivajo na ljudi na dva načina: fizično in psihično.

  • Fizični vpliv 

Akne spremenijo videz in lahko predstavljajo resno težavo v življenju. Tudi potem, ko se nepravilnosti zacelijo, lahko ostanejo madeži zaradi mozoljev (povzroči jih postinflamatorna hiperpigmentacija) in brazgotine zaradi aken. Zgodnje zdravljenje lahko zmanjša resnost nepravilnosti in možnosti za pojav madežev in brazgotin.

  • Psihološki vpliv

Življenje z aknami je lahko zelo stresno. Raziskave kažejo, da ljudje z aknami bolj verjetno trpijo zaradi depresije, tesnobe in socialne fobije kot tisti brez aken.

Kako se razvijejo akne v odraslosti

Akne se v odraslosti razvijejo na enak način kot najstniške akne, začnejo se torej z mikrokomedoni. Mikrokomedoni so mikroskopsko majhni prekurzorji komedonov (komedon je črni ali beli ogrc). Vsakdo ima mikrokomedone, vendar se v koži, ki ni nagnjena k nepravilnostim, razgradijo.

Koža, nagnjena k aknam, obenem tvori preveč sebuma. Ta sebum ne more odtekati, ker so pore zamašene in izvodila blokirana. Posledica tega je, da se razvijejo ogrci (črni in/ali beli), ki so največkrat na obrazu, vratu, prsnem košu in hrbtu. Tedaj se v zastalem sebumu lotijo dela bakterije aken, kar privede do rdečih in vnetih mozoljev.

Rešitev je linija Eucerin DermoPURE

Vrhunska linija izdelkov za nego kože, nagnjene h kožnim nepravilnostim in aknam, Eucerin DermoPURE. Med drugim je obogatena z visokoučinkovito protivnetno sestavino, ki pomiri razdraženost in pomaga zmanjšati rdečino, s salicilno kislino, ki deluje protibakterijsko in zmanjša ter preprečuje kožne nepravinosti, zajema pa tudi tehnologijo, ki zmanjša tvorbo sebuma.

Kaj vse zajema linija Eucerin DermoPURE?

Linija vključuje blage, vendar učinkovite čistilne izdelke, in izbor negovalnih izdelkov, posebej zasnovanih za kožo, nagnjeno k aknam. Mnogi od njih so primerni tudi za uporabo med zdravljenjem z zdravili proti aknam. Preprečujejo mikrovnetja, čezmerno tvorbo sebuma, nastanek ogrcev in mozoljev ter razvoj bakterij. V liniji najdemo čistilni gel, tonik, matirni fluid, serum za obnovitev kože, dopolnilni vlažilni fluid, micelarno tekočino in prekrivni stik. Za dober rezultat Eucerin priporoča uporabo vsaj treh izdelkov iz linije DermoPURE. Odlična novica je, da se koža vidno izboljša že po enem tednu uporabe.

  

O podjetju Beiersdorf in blagovni znamki Eucerin

Kot eno od vodilnih mednarodnih podjetij za nego kože smo tesno povezani s potrošniki in jim nudimo privlačne, inovativne izdelke. Našim blagovnim znamkam zaupajo povsod po svetu – tako znamki NIVEA, eni največjih svetovnih znamk za nego kože, kot tudi drugim mednarodno uspešnim blagovnim znamkam, kot so Eucerin, La Prairie, Labello, 8×4 in Hansaplast/Elastoplast. Z več kot 125 leti izkušenj v negi kože in enim od najmodernejših raziskovalnih centrov na svetu je Beiersdorf sinonim za inovativne in visokokakovostne kozmetične izdelke. Eucerin je blagovna znamka za nego kože, ki jo priporočajo dermatologi in ki temelji na znanosti o koži. Njeni izdelki ohranjajo in obnavljajo zdravje kože in vam podarijo zaupanje, da je vaša koža zdrava in sijoča. S sodelovanjem z dermatologi in z uporabo naprednega tehnološkega strokovnega znanja znamka Eucerin zagotavlja zanesljive in visoko učinkovite inovativne izdelke, ki izpolnjujejo najvišje dermatološke standarde.