Almira Sadar: S krilom v pasjo šolo

“Sedaj smo se morda bolj omejili le na izbrane kose, pred krizo pa smo kupovali kar vsepovprek. Še vedno prisegam na kvalitetne kose, saj le tako lahko gojimo odnos do oblačila.” (foto: Helena Kermelj, Primož Predalič) Helena Kermelj, Primož Predalič
Vir: Story
10. 3. 2016

Zimski meseci se še niso izkazali s svojim mrazom in zasneženostjo, modni oblikovalci pa že razmišljajo o prihajajoči sezoni in pridno izdelujejo kose, ki si jih bomo lahko nadeli ob prvem spomladanskem soncu. Mednje spada tudi priznana slovenska oblikovalka Almira Sadar, ki nam je priznala, da ne pozna oblačil za posebne priložnosti.

Story: Zaplavali ste tudi v notranje oblikovanje. Zakaj ste se odločili za ta korak?

Po poklicu sem arhitektka, zato pogosto spremljam dogajanje na arhitekturnem področju, ki mi je zelo blizu. Zdi se mi, da se v zadnjem času tako moda kot interjer prepletata, meje so namreč postale povsem zabrisane. Na začetku sem le sodelovala z arhitekti pri projektih, iz tega pa so se razvile prve samostojne tekstilne kolekcije. Lani sem tako te predstavila na sejmu 100% Design v Londonu.

Story: Kakšne so vzporednice med oblikovanjem interjerja in oblačil?

Zanima me predvsem oživljanje tradicionalnih ročnih tehnik, ki jih poskušam prenesti v sodoben koncept oblikovanja. Zdi se mi, da določen motiv, vzorec ali tehniko lahko uporabim tako v modi kot tudi v interjerju.

Story: Kaj pa vas je iz arhitekture preusmerilo v modno oblikovanje?

Uf, morda predvsem moja nepotrpežljivost. Rada namreč vidim, da so moje stvaritve kar se da hitro realizirane, medtem ko je ta postopek v arhitekturi dolgotrajen in bolj kompleksen. Pri modi me privlači prav to, da stvari potekajo hitreje, poleg tega pa moje odločitve niso usodne. Če se malo zmotim, s tem ni nič narobe, predstavljajte pa si, kako bi bilo s tem v arhitekturi. (smeh)

Story: Vaš partner Jurij Sadar je priznani slovenski arhitekt. Ali se o svojem ustvarjanju posvetujete tudi z njim?

No, čisto neposredno ne. Najin pogovor se vrti okrog stvari, ki so nama všeč, pa tudi na potovanjih si ogledujeva iste stvari. Morda gre bolj za skupni način življenja, sodelovala pa do zdaj še nisva.

Story: Ste tudi redna gostja slovenskega tedna mode. Kakšno presenečenje pripravljate na tokratnem ljubljanskem Fashion Weeku?

V zadnjem času me navdušuje t. i. athleisure, kjer športna oblačila srečajo ulični stil. Funkcionalnost v modi mi je zelo blizu, zato bo tudi kolekcija udobna in uporabna. Za izhodišče sem uporabila prevelika športna oblačila, ki jih prevezujemo s pasovi, da iz njih ustvarimo sodobne oblike.

Story: Torej ste nekdanje trenirke ponesli na povsem drugačen nivo.

Trenirke niso več trenirke, temveč so postale ulična oblačila. Pred leti je bilo nedopustno hoditi po trgovinah in opravkih v šelestečih trenirkah. Spomnim se, da svojim otrokom nisem pustila obleči trenirke za v šolo. To pa že ne! Zdaj pa ustvarjam trenirke za na modno pisto. (smeh) Zgodilo se je povsem nepričakovano.

Story: V katere barve pa ste obarvali najnovejšo kolekcijo?

Kolekcija bo namenjena sezoni jesen/zima, zato so tudi materiali toplejši. Tako sem uporabila kašmir in volno, ustvarjala pa sem predvsem s sivo barvno lestvico, bež in vijoličasto. Medtem ko so poletno kolekcijo zaznamovale živahne barve, saj mi je barvitost zelo pri srcu. Poletna kolekcija je zelo vesela, saj si lahko privoščimo nekatere bolj radožive kombinacije. Trendi ne nastajajo več v ateljejih, temveč na ulicah.

Story: Kje pa poiščete navdih za ustvarjanje najnovejših kolekcij?

Zelo se navdušujem nad oblikovalko Patricio Urquiolo, ki se sicer ukvarja z oblikovanjem pohištva. Sama sicer spremljam modo, vendar večji del navdiha črpam iz arhitekture in oblikovanja. Ona je modna oblikovalka za pohištvo! Všeč pa mi je tudi Petra Blaisse, Nizozemka, ki se ukvarja z oblikovanjem tekstila in vrtov, ob tem pa je tudi stalna sodelavka arhitekta Rema Koolhaasa.

Story: Če gremo nazaj v 2015. Kateri kosi oz. modni trendi so po vašem mnenju zaznamovali preteklo leto?

Hm, zdi se mi, da smo v prejšnjih sezonah prodali veliko število kril in zgornjih delov, medtem ko je lani primat pripadel obleki. Ženske postajajo vedno bolj funkcionalne, v oblačilih se želijo predvsem dobro počutiti. Obleka je torej najbolj enostavna rešitev, saj ni treba iskati kombinacij. Po mojem mnenju je to formula za enostavno oblačenje!

In ko smo že pri oblačenju, kakšen je po vašem mnenju modni slog na sončni strani Alp?

Slovenci smo bolj zadržani pri načinu oblačenja, vendar veliko mehkejši kot naši severni sosedje. Naš stil je mešanica italijanskega in nemškega. Se mi pa zdi, da so Slovenke zelo dobro modno ozaveščene, saj poznajo trende in materiale. Morda smo vsi skupaj nekoliko preveč premišljeni, saj se ne odločamo po občutku, temveč o vsakem kosu močno premislimo. Bolj smo postali racionalni!

Story: Veliko večji pomen morda namenimo najnovejši pločevini v garaži.

Ja, morda obleka le ni na prvem mestu. Ljudem namreč v življenjskem stilu nekatere druge stvari pomenijo veliko več, kar se je dobro odrazilo v času krize, ko smo varčevali večinoma na račun mode. Sama sem prepričana, da imamo vsi v svojih omarah preveliko število oblačil! Vendar pa si z novim kosom privoščimo nekaj zase, nekaj, kar nam je resnično všeč, ter se s tem nagradimo.

Story: Svoje znanje prenašate tudi na mlajše generacije, saj poučujete na Naravoslovnotehniški fakulteti. Kakšno pa je vaše mnenje o mladih generacijah oblikovalcev, ki prihajajo?

Na naši fakulteti študira veliko nadarjenih posameznikov, veliko pa se jih odloči tudi nadaljevati študij v tujini. Slovenija je namreč zelo majhna in preživeti z lastno znamko je zelo težko. Imamo srečo, da smo v Evropi, saj tako lahko razširimo svoje delovanje tudi na sosednje države. Seveda pa to ni enostavno in zahteva veliko truda in dela.

Story: Poleg tega pa tudi klik v glavah Slovencev.

Seveda pa bi lahko ponudbo in trg razširili s povečano prodajo, to pomeni, da bi moralo več ljudi kupovati slovenske izdelke. Ko sem namreč zapirala trgovino na Tavčarjevi, sem srečevala ljudi, ki so se čudili in obžalovali zaprtje tako čudovitega prodajnega prostora. No, pa bi prišli in kaj kupili, potem bi pa šlo! (smeh)

Story: Velik poudarek v zadnjem času namenjamo ekološki in lokalno pridelani hrani. Kaj pa, ko pride do domačih modnih oblikovalcev?

Menim, da je ta trend trenutno v porastu, kar se mi zdi nadvse spodbudno, saj se spomnim začetkov slovenskih oblikovalcev. Odprtje prve trgovine slovenske modne oblikovalke Jelene Pirkmajer je zahtevalo veliko poguma. V tistem času so namreč ljubljanske gospe kupovale v Trstu. Danes pa ljudje veliko bolj cenimo lokalne oblikovalce.

Story: Česa pa po vašem mnenju primanjkuje v naših trgovinah?

Hm, sama imam zelo rada povsem preproste kose, kot je bela srajca, vendar je te zelo težko najti. Primanjkuje namreč trgovin s kvalitetnimi izdelki, vendar povsem enostavnimi kroji, t. i. osnovnimi kosi. Tudi sama večkrat iščem bele majice, temno modre puloverje, črn plašč ...

Story: Brezčasni kosi torej, ki jih je mogoče enostavno kombinirati.

Seveda, poleg tega velik poudarek namenjam udobnosti in uporabnosti. Sama imam zelo aktiven način življenja, od sprehajanja psov do vožnje s kolesom. Zato se ob prihodu domov nikoli nisem preoblačila, saj menim, da moraš biti tudi doma lepo oblečen. Zjutraj se oblečem za v službo, ko pridem domov, pa si le obujem športne čevlje in odpeljem psa na sprehod.

Story: Uf, sama si ne predstavljam sebe s povodcem, vrečko briketov in blatnim krilom.

Zelo rada nosim krilo ali pa obleko, saj se tako odlično počutim. V pasji šoli sem pogosto nosila krilo in superge, ob tem sem tako navdušila pasjo vzgojiteljico, da je tudi sama naslednjič na tekmi uporabila krilo.

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Helena Kermelj, Primož Predalič

Značke: Almira Sadar
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story10/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 10/2016

Story 10/2016, od 03. 03. 2016