Modna oblikovalka Anja Medle: Vse moje kolekcije zelo povezane z mano

Modna oblikovalka Anja Medle: Vse moje kolekcije zelo povezane z mano (foto: Foto: Huawei) Foto: Huawei
Vir: Story
2. 1. 2022

Anja Medle, ki je med drugim tudi prejemnica nagrade Elle Style 2020 v kategoriji mladi talent, je naša vse bolj prodorna in priznana modna oblikovalka …

V bistvu ste še zelo mladi, a vaše ime v svetu mode je že zelo znano. Kdaj ste vedeli, da se boste ukvarjali z modo in kdaj ter kako ste pravzaprav začeli?

Kaj pa vem. Zdi se mi, da je vse prišlo kar nekako naravno in samo od sebe. Že od majhnega sem občudovala lepe stvari, oblačila in urejene gospe, ki se z nekakšno posebno energijo sprehajajo in opravljajo svoje dolžnosti. Pozneje med šolanjem se je moje zanimanje do vsega le še povečevalo, veliko sem brala, gledala in iskala informacije o modnem svetu, zato je bilo vprašanje, kam naprej na fakulteto, precej logična izbira.

Verjetno ste že od nekdaj izstopali po oblačenju?

Morda bi morali za ta odgovor vprašati moje bližnje. Ne vem, ali ravno izstopam, je pa res, da sem od nekdaj rada urejena.

Zagotovo je bila potem odločitev za študij tekstilij na naravoslovno-tehniški fakulteti v Ljubljani povsem logična izbira …

Res je. Treba je bilo samo dobro opraviti sprejemni izpit. Se vam zdi, da bi moral vsak oblikovalec izbrati ta študij?

Študij zagotovo pripomore pri razvoju vsakega oblikovalca. Zlasti zato, ker imamo na našem faksu, poleg učenja o samem oblikovanju oblačil, tudi možnost razvijati in učiti se, kako od začetka oblikuješ in razviješ tudi svoj material, tisk, pletenine itd. Nekaj zagotovo doda, odpre in razširi pogled oblikovalca. Predvsem pa je pozitivna stvar študija ta, da med izobraževanjem spoznaš krasne ljudi, dobiš prijatelje, s katerimi imaš podobna gledanja na oblikovanje, umetnost, modo in da občuduješ podobne stvari. To so odnosi in prijatelji, s katerimi potem tudi po zaključku študija delaš v skupinskih projektih, razvijaš svoj stil, raziskuješ in se neprestano učiš.

obleka

Kako so starši na začetku gledali na vašo odločitev, da se usmerite v svet mode?

Lahko rečem, da imam res srečo in krasne in zelo spodbudne starše, saj me podpirajo že od samega začetka, ko je vzklila moja strast do tega sveta.

Kaj je po navadi inspiracija za tvoje kolekcije? Mogoče kdaj tudi sestra Laura? Zasledila sem, da dostikrat prav ona predstavlja tvoje kreacije kot model.

Zelo različno. Odvisno od tega, kaj me v nekem časovnem obdobju najbolj navdušuje. Ugotovila sem, da so vse moje kolekcije zelo povezane z mano, čeprav se včasih sama tega niti ne zavedam. Laura je zagotovo zelo elegantna oseba in med drugimi moj največji kritik in oboževalec. Mislim, da je kar pomembna oseba pri mojem ustvarjanju. Res je, je model pri modni agenciji Immortal model management.

Povejte nam, kateri so vaši najljubši materiali?

Rada delam z volno, naj bo kostimska, ali debelejša, ali kuhana za plašče in vrhnja oblačila. Težko pa bi se opredelila za najljubšega, ker je vse odvisno od tega, kako želim, da je videti končno oblačilo, zato izbiram materiale, ki mi pomagajo doseči želene učinke. Priznam pa, da me od nekdaj malce bolj privlačijo materiali s teksturo ali okosmateni materiali.

kreacija

Kako gledate na trajnostno modo?

Menim, da danes v sodobni modi beseda trajnost igra pomembno vlogo. Vsak oblikovalec ima že skoraj dolžnost in poslanstvo, da jo vključuje v svoj dizajn. Je pa seveda trajnostnih pristopov kar nekaj, kar je seveda zelo pozitivno, saj tako lahko res vsak od nas na svoj način pripomore k boljšemu jutri.

Ali kdaj kakšen model skreiraš tako, da predvidiš žep za mobitel?

Tudi, seveda. Vsakič ko se na oblačilu pojavi žep, je ta zagotovo najprej namenjen telefonu, saj se mi zdi, da ga prav me ženske ves čas prelagamo iz enega žepa v drugega in ga ves čas povsod iščemo.

Katere aplikacije najraje uporabljate na svojem telefonu?

Najraje uporabljam kreativne aplikacije, to so aplikacije, namenjene hitrim skicam, če mi kaj na hitro pade na pamet, ali pa aplikacije za kolažiranje in urejanje fotografij, da naredim kolaž, kako so videti v celoti oblačila, ko imam poslikana, ter da vidim, ali je vse tako, kot sem si želela. Seveda pa tudi aplikacije, ki mi pomagajo nabirati fotografije na samem začetku.

kreacija

Se vam zdi, da je ta pandemija nekako zatrla modni svet?

Vsekakor je močno vplivala na celotno modno industrijo. Žal verjetno za številne negativno. Je pa res, da so se ravno zaradi nje razvili novi in drugačni pristopi in načini predstavljanja novih kolekcij, ki pa bodo seveda ostali prisotni v modni industriji.

Je vaša kreativnost trpela?

Lahko rečem, da je trpela v smislu, da ni bilo možnosti ustvarjati nove projekte in večje kolekcije. Kar pa se tiče lastne osebne kreative, mislim, da je ravno ta čas, ki smo ga imeli več, omogočil, da si si lahko vzel čas za lastno ustvarjalnost, za katero morda včasih zmanjka ur v dnevu.

Kaj trenutno pripravljate? Kako ste poimenovali svojo zadnjo kolekcijo?

Moja zadnja kolekcija je bila magistrska kolekcija, ki je nastala pod mentorstvom profesorice in oblikovalke Almire Sadar in nosi naslov KLoWns. Trenutno pa se ukvarjam z manjšimi projekti in počasi nabiram ideje za novo kolekcijo.

Kaj je po vašem mnenju največji modni kiks, ki ga lahko naredi ženska?

Kaj pa vem … Enkrat sem rekla, da tigraste pajkice. Mislim, da bom kar vztrajala pri tem.

Ste sami vedno urejeni, ko greste ven? In ali po navadi nosite le svoje kreacije?

Morda bi to morali vprašati ljudi, ki me obkrožajo. Ampak mislim, da kar sem. Rada se uredim, da oblačila in dodatki na meni funkcionirajo in ni vsega preveč. Mislim, da če se oseba uredi, to nekako vpliva na celotno počutje in morda včasih tudi na produktivnost.

moda

Ste iz Novega mesta, se vam zdi, da bi bili še bolj kreativni, če bi živeli v Ljubljani?

Mislim, da sta Ljubljana in Novo mesto tako blizu, da če si mobilen in imaš prevozno sredstvo, to sploh ni ovira. Za kreativnost in ustvarjanja pa menim, da naj ne bi bilo ovir, vsak si sam ustvari svoje kreativno okolje, v katerem se predvsem tako tudi počuti.

Kreirate mogoče tudi za moške?

Trenutno ne. Je pa zelo zanimivo, da sem največ naročil za izdelavo oblačil po meri dobila prav od moških. Med faksom sem sicer poskusila šivati tudi za moške, pozneje pa sem to kar malo opustila. Priznam, da me to tudi zanima in navdušuje, zato nikoli ne reci nikoli.

Kateri tuji oblikovalec je vaš najljubši?

Zagotovo Alessandro Michele za Gucci, Kim Jones za Dior menswear in Daniel Roseberry za Schiapareli.

Kakšno glasbo najraje poslušate in ali je glasba sestavni del, ko kreirate, zaprti v svoj studio, ali ko delate skice?

Glasba je precej pomemben del, čeprav se morda niti ne zdi. Včasih te prav določena sprosti, umiri in popelje v nekakšen svoj svet, v katerem prideš do novih idej. Sama zelo rada poslušam glasbo iz 60., 70. in 80. let. Potem pa čisto odvisno, v kakšnem razpoloženju sem takrat.

obleka

Si želite v tujino? Kje se vidite čez deset let?

Trenutno te želje še nimam ali pa morda ni tako zelo močna. Zdi se mi, da ima Slovenija zelo veliko modnega potenciala, da se modno razvija, prav tako pa tudi ljudje spoznavajo in postajajo čedalje bolj dojemljivi in podporni za slovenske oblikovalce in ustvarjalce. Moja želja je to še nadgrajevati. Nikoli pa seveda ne veš, kam te lahko zanese v življenju, zato se ne želim obremenjevati in si postavljati smernic. Moja glavna želja in cilj sta ustvarjati oblačila, ki bi s pomočjo ljudi živela na ulici in v njihovem vsakdanjiku.

Napisala: Sandra Bratuša  // Fotografije: Tibor Golob, Samantha Kandinsky, Urška Pečnik

Nova Story že v prodaji

Story