Aromaterapevtka Nina Medved: Namesto z barvami, slikam z vonjem

18. 7. 2017 | Vir: Jana
Deli
Aromaterapevtka Nina Medved: Namesto z barvami, slikam z vonjem (foto: Klemen Brumec)
Klemen Brumec

Pri Nini Medved se je zanimanje za aromaterapijo začelo z navdušenjem nad vonjem in ustvarjanjem naravnih parfumov.

Njeni prvi spomini iz otroštva so spomini na vonj. »Odraščala sem na vasi. Že kot petletna deklica sem rada zahajala v gozd in se sklanjala k tlom, da bi vsrkala vonj mahu,« se spominja Nina Medved. Najbolj jo je razveselil vonj cvetočega pomladno-poletnega travnika pred njenim blokom. »Nabirala sem cvetove, jih mečkala in namakala v vodi – to so bile moje prve 'parfumske' vodice.«

Študirali ste germanistiko in novinarstvo, po študiju pa vas je potegnilo v aromaterapijo, in sicer v New Yorku, zakaj tam?

Takoj po diplomi sem se preselila v New York, kjer sem s premori živela dobrih deset let. V New Yorku sem se prvič srečala z aromaterapijo; nekega dne so me na poti iz šole omamne dišave zvabile v trgovino Enfleurage, najbolj znano newyorško trgovino z eteričnimi olji. Tam sem se pozneje tudi zaposlila in življenje v zelo hektičnem mestu je v družbi vrtnice, nerolija in drugih dišav postalo veliko manj stresno. Spoznala sem, da so eterična olja več kot zgolj prijetne dišave, zato me že od vsega začetka zanima, kako vonj deluje na psiho.

Nina Medved

Kje ste se potem šolali za aromaterapevtko?

Med bivanjem v New Yorku sem se udeležila vseh izobraževanj, ki so bila razpisana na to temo. Ob vrnitvi v Slovenijo sem se vpisala na zagrebško šolo Aromavita, nato pa sem znanje izpopolnjevala in nadgrajevala prek dopisnih tečajev, seminarjev, festivalov in konferenc po vsej Evropi. Moja knjižnica obsega več kot sto knjig s področja aromaterapije, kozmetike, parfumeristike in fitoterapije. Ne mine dan, da ne bi preštudirala kakšnega poglavja.

Kaj vas je pritegnilo pri izdelovanju naravnih dišav?

Pri naravnih parfumih me navdušuje njihovo delovanje na človekovo subtilno telo, na čustva in podzavest. Ko si moje tečajnice izdelajo svoj parfum, mi pogosto poročajo, da ta parfum deluje nanje povsem drugače kot klasični parfumi. Namesto da bi s parfumom poskušale narediti vtis na okolico, jih vonj 'popelje v njihovo notranjost'. Verjamem, da je botanični parfum parfum prihodnosti.

Na podlagi česa za posameznika izberete točno določene vonje in jih združite v unikaten vonj?

Parfum po meri osebnosti je dišeči portret – namesto barv slikam z vonjem. Stranki predstavim različne dišave, ki jih v končni parfum vključim glede na njene odzive na vonj. Pri tem sem še zlasti pozorna na spomine, asociacije in fantazije, ki se porajajo ob posameznih vonjih. Izberem samo tista eterična olja, ki stranko pritegnejo, saj to pomeni, da resonirajo z njeno osebnostjo. Namen osebnega parfuma je, da te podpre, tako na čustveni kot duhovni ravni.

Nina Medved

Svojo blagovno znamko ste poimenovali Magnolija – zakaj?

Magnolija je čudovito in mogočno drevo z občutljivimi cvetovi. Všeč mi je njihova oblika, barva in tudi vonj. Ime 'magnolija' nosim v sebi že iz časov New Yorka, ko mi je pot vsak dan prekrižala slavna pekarna Magnolia Bakery. Tortice različnih barv so bile za moj okus presladke, premamil pa me je njihov vonj, ki me je spominjal na babičine tortice.

Katere Magnolijeve delavnice so najbolj obiskane?

Delavnica Kreme od A do Ž je pravi hit, izvajamo jo že peto leto. Je začetna delavnica, na kateri punce pridobijo dovolj znanja, da se lotijo izdelave emulzije, ki jo prilagodijo potrebam svoje kože. Čedalje več zanimanja je tudi za poglobljena izobraževanja, ki trajajo več mesecev. Zelo rada delim svoje znanje in odzivi udeležencev so zame največja nagrada in motivacija!

Pravite, da z eteričnimi vonji lahko spremenimo dojemanje sveta – kako?

Italijanski profesor Paolo Rovesti je delal s psihiatričnimi bolniki in naredil številne raziskave o uporabi eteričnih olj pri depresiji in tesnobnosti. Poročal je, da se je pacientom zdelo, kot bi jih vonj eteričnih olj 'prestavil v drugačen, bolj sprejemljiv svet'. Ko smo sproščeni, smo bolj povezani s sabo in lažje sprejemamo odločitve.

Ali bi morali ljudje slediti trendom v svetu dišav ali raje zaupati svojemu nosu?

Verjamem, da imamo ljudje – čeprav ga zanemarjamo – izjemno dober nos in da si vonje izberemo instinktivno. Resda v parfumski industriji vodilno vlogo igrajo trendi in marketing. Nič ni narobe s tem, da parfum nosite kot oblačilo ali modni dodatek, vendar se morate zavedati, da parfum ni samo kos obleke, temveč ima izrazito delovanje na naša čustva. Če pri izbiri parfuma ne boste prisluhnili svojemu nosu in samemu sebi, lahko parfum na vas deluje negativno.

Kateri vonji na človeka delujejo najbolj blagodejno?

Vrtnica, neroli in sivka. Vsa ta olja vsebujejo več sto aromatičnih spojin, zato gre za večdimenzionalne vonje s širokim spektrom uporabe. Vrtnica je kraljica, sivka je mama, neroli pa je angel varuh.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Klemen Brumec

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord