Bianca Žvorc Morris o škodljivosti uvoženih oblek iz Azije!

bombaž (foto: profimedia) profimedia
22. 4. 2016

Bianca Žvorc Morris je poslovna ženska polna idej in projektov, katerih namen je delati dobro za človeštvo, živali in planet.

Prekmurka, ki živi in dela v Nemčiji, je za revijo Sensa med drugim spregovorila o problemu škodljivosti uvoženih oblek iz Azije:

  • "Na žalost se poleg vsega ostalega (hrana, okolje) počasi zastrupljamo tudi z oblačili, kar je še posebej usodno za naše najmlajše. Koža je naš največji organ, a nas žal ne zaščiti pred kemikalijami, ki pridejo v stik s kožo, je prepustna - za ene spojine manj, za druge bolj. Strupi v hrani gredo skozi črevesje in ledvice, kjer se lahko izločijo še preden gredo v krvni sistem. Kemikalije, ki jih absorbiramo preko kože, pa ne gredo skozi varnostni sistem, ampak direktno v krvni sistem. Še posebej je ta absorbcija večja, če smo ogreti, saj se pore bolj odprejo. Kemikalije lahko tako najdemo tudi po raznih organih in nadvse zaskrbljujoče - v maternici in spolnih organih žensk. Greenpeace s svojimi kampanjami že leta opozoraja na resnost situacije, vendar ljudje še vedno ignorirajo opozorila. Analizirali so mnoge izdelke (oblačila in obutev) najbolj znanih in popularnih znamk ter posebno pozornost namenili otroškim oblačilom. Rezultati so bili žalostni in grozljivi. Analiza 82 otroških tekstilnih izdelkov priznanih blagovnih znamk iz 25 držav (med njimi sta tudi Avstrija in Italija) je pokazala, da so bile nekatere kemikalije strupene, spet druge so imele takšno moč, da so ribe moškega spola spremenile v ribe ženskega spola, zaradi sintetičnih hormonov. Kemikalije, ki so jih našli v otroških oblačilih (in obutvi), dokazano povročajo alergije, hormonske spremembe, moteno delovanje ščitnice, motnje v razvoju živčevja, motnje v razvoju spolnih organov. Pomemben faktor je tudi občutljivost posameznika. Drugi simptomi pa so lahko tudi glavoboli, težave pri koncentraciji in učenju, slabosti, bolečnine v mišicah, omotičnost, težave pri dihanju, temni krogi pod očmi, rdeča ušesa in ličnice, hiperaktivnost ..."

Preberite več na Sensa.si