Blogerka Bojana Ksela Rose o osebnem stilu

Blogerka Bojana Ksela Rose o osebnem stilu (foto: Pia Klančar) Pia Klančar
Vir: Story
22. 6. 2017

Sem dekle z italijanskim modnim temperamentom. Dolce&Gabbano bi takoj zamenjala za skandinavski Acne.

Privlačijo me potiski, barve in modna živahnost. Za eklektičnosti se odločim tudi pri opremljanju stanovanja, saj sem sanje o skandinavskem minimalizmu že zdavnaj opustila. A kljub barviti estetiki me vsake toliko povleče v minimalizem. S slednjim se velikokrat spogledujem, ko na družabnih omrežjih najdem kakšno zanimivo izčiščeno ustvarjalno dušo.

In ko sem spoznala Bojano K. Rose (na Instagramu jo najdete pod imenom @mrs.b.rose), se ji nisem mogla upreti. Njen stil je ravno prav skandinavski in minimalističen z ravno pravim dodatkom barvitosti, ki velikokrat primanjkuje. Priznam, bila sem zapeljana. In mogoče bi vseeno ščepec pridiha Acneja.

Bojana Ksela Rose je nekdanja novinarka, ki je svojo strast do mode in opremljanja ponesla v svoj novi ustvarjalni poklic, ki je njen blog mrs.b.rose. Njen osebni stil je dodelan, drugačen in zapomljiv. Slednjemu doda še stilsko dovršenega ter igrivega sinčka Dana in zgodba o uspehu zaživi.

Story: Kaj pomeni imeti osebni stil in kako ga nekdo najde?

Osebni stil je koktajl karakterja, čustev, samozavesti, okusa s ščepcem drznosti in kančkom eksperimentiranja, preden zapustiš stanovanje, seveda. (smeh) To je nekaj, kar pride s časom, in ko ga izoblikuješ, veš, da si ga. Takrat se po letih iskanja končno počutiš, kot da si se udobno namestil v fotelju.

modna blogerka Bojana Ksela Rose

Story: Je stil priučen?

Lahko je, če vrsto let spretno nekoga posnemaš. Tudi za to je potrebna določena mera sposobnosti. Sicer pa mislim, da je osnova za stil podedovana, pogoj, da ga razviješ, pa je zanimanje zanj.

Moje otroštvo so zaznamovale pisane tapete, tipske Marlesove kuhinje, tla iz linoleja ter zeleno-oranžni tapisomi, vendar so me že takrat bolj od omenjenega privlačile ameriške hiše s 'kul' hladilniki in črtastimi, oblazinjenimi zofami. Bila sem kot mamina senca, ko se je ličila v kopalnici. Ure in ure sem preizkušala njene čevlje in obleke, ki jih je večinoma sešila sama, in čeprav se ne bi strinjala z mano, vem, da jih je imela veliko več, kot jih imam danes sama. (smeh)

modna blogerka Bojana Ksela Rose

Story: Kakšna je vaša estetika pri notranjem opremljanju? Se razlikuje od vaše osebne estetike?

Črno-bela osnova z barvnim pridihom. Enak stil me zaznamuje tudi pri opremljanju stanovanja. Barve se na meni in okrog mene pojavljajo zelo previdno in samo kot dodatki, kot nadgradnja ali enodnevni navdih. Redko oblečem rdeče krilo, rdečo obleko, brez težav pa več tednov nosim rdečo barvo na nohtih.

Story: Kaj navdihuje vaš stil? Tako oblačilni kot stil pri opremljanju in dekoriranju stanovanja?

Všeč mi je moderno, sodobno, novo. V mojem stanovanju ali omari ne boste nikoli našli kosov, starih 10 let. Življenje je prekratko, da bi ves čas jedli samo jajce na oko. Vsak dan je treba okusiti kaj novega, vsak dan poiskati novo priložnost in izbrati drug par čevljev. Verjamem, da je lahko ženska ne glede na leta in postavo oblečena modno in privlačno ter da je lahko tudi v starosti navdih drugim ženskam. Ko to dosežeš, veš, da imaš dober stil. Prav to je moja inspiracija.

Vrsto let sem se tudi sama spraševala, kaj vpliva na moj stil, na izbor oblačil, zakaj se mi nekatere barve ne podajo oz. jih ne maram, in po letih energijskega treninga sem končno našla odgovor.

Vsakega od nas zaznamujejo drugačni elementi. Sama kot 'yang fire' ali sonce za protiutež potrebujem veliko kovine - bele barve in vode - črne barve. Rdeča barva, ki simbolizira ogenj, me izčrpava in je zame preveč agresivna, zato se v njej ne počutim dobro. Tudi to je razlog, zakaj se nisem nikoli počutila dobro v vlogi novinarke. Ogenj, ogenj, ogenj ... (smeh)

modna blogerka Bojana Ksela Rose

Story: Ali se pri navdihu velikokrat zanašate na modne bloge?

Pravzaprav ne. Zanašam se nase in na svoj okus. Vem, da znam med poplavo ponujenega v trgovini izbrati tisto, ki je najbolj 'kul'. Vprašajte moje prijateljice ... (smeh)

Story: Kako ob poplavi modnih blogov ohranjate drugačnost?

Se sploh ne trudim in ne spadam med ženske, ki jim gre v nos, ko si prijateljica kupi isti kos oblačila. Nasprotno, sama takoj delim, kje in kaj sem kupila, saj sem prepričana, da enak kos oblačila na dveh osebah zaživi popolnoma drugače.

Story: Na vašem profilu na Instagram je mogoče zaslediti sodelovanja z različnimi blagovnimi znamkami. Kaj vas je pri njih tako pritegnilo?

Pod svojim okriljem sem želela le najboljše in najkvalitetnejše. Za otroke mi je pomembno tudi to, da so oblačila in dodatki organski, kar vse vodilne otroške znamke, kot so Little Lambo (otroški mokasini) Ooh Noo (otroška posteljnina), Petit Bateau - Lili in Roza, Mini Rodini, Hux Baby, Elodie Details (Hajdi.si), Kids we Love in Tiny Cottons, tudi so.

Res, da trenutno živim v veliki kontradikciji, saj zase še vedno kupujem v Zari in H&M-u, tečem v supergah Nike in nosim spodnje perilo Victoria's Secret, vendar delam za to, da mi bo finančno stanje nekoč omogočalo drugače. Pred kratkim sem slišala za dokumentarec, kako v tovarni enega od naštetih gigantov pod šivalnimi stroji delavk spijo dojenčki, malo starejši otroci pa celo pomagajo šivati ... Vem, da prihajata čas in zavest, ko takih izdelkov ne bomo več podpirali, in pozdravljam dan, ko bomo temu rekli stop!

Story: Katere so vaše najljubše trgovine z oblačili? Vas bolj privlačijo manjše konceptualne ali veliki modni giganti?

Različno. Vsakemu kdaj uspe in tistemu, ki mu, rečem da. Vendar to še ne pomeni, da mu bom ostala zvesta naslednjo sezono.

modna blogerka Bojana Ksela Rose

Story: Kaj vas na oblačilnih kosih najbolj pritegne?

Če govorim o celotnem stajlingu, me pritegne absolutna harmonija. Pri enem samem kosu pa potencial, ki ga ima, da se ujame z drugimi.

Story: Najljubši oblačilni kos v vaši omari in zakaj?

Trenutno so to poletna krila. Imam jih res veliko. V vseh barvah in materialih. Zraven oblečem superge ter bombažni pulover in sem pripravljena za na kavo ali poslovni sestanek.

Story: Kako kupujete oblačilne kose? So to premišljeni ali spontani nakupi?

Včasih so bili spontani, danes so precej premišljeni. Zadnja leta kupujem predvsem uporabna oblačila, veliko pa jih skreiram tudi sama. Moja najljubša slovenska kreatorka, s katero sodelujem, je Maja Štamol.

Story: Nosi kateri od kosov posebno zgodbo?

Ah ... Poročna obleka, ki je bila sestavljena iz dveh delov. V Vancouvru, kjer sva bila takrat še z bodočim možem na potovanju, sem našla čudovit čipkast negliže. Še vedno se slišim, kako sem vzdihnila, ko sem ga pomerila. To je to, sem si rekla, v tem se želim poročiti, nevede, da je medtem moj bodoči soprog v istem nakupovalnem centru že iskal poročni prstan. Ah, kako sva bila nekoč usklajena ... (smeh) Mislim, da ne bo nikoli noben kos oblačila v mojem srcu zasedel tako posebnega mesta kot poročna obleka, ki sem jo prav tako oblikovala sama, in ja, v moji omari bo edina, stara več kot 10 let.

Upam, da jo bo nekoč kot deklica pomerjala tudi moja hčerka, tako kot sem mamino sama.

Story: Kateri je kos, v katerega bi moral vsakdo investirati?

Pri oblačilih ne poznam ednine. (smeh) V svetle in temne kavbojke, prehodni plašč, dva para salonarjev in v nasmeh. Ja, nasmeh! Pozitivna energija je najpomembnejša investicija za vsakega od nas. Vse ostalo je le fasada. Opazujte prijatelje. Le tisti, ki se posvečajo sebi, bodo v prihodnosti ostali mladi, zadovoljni, zdravi in privlačni. Zdrav življenjski slog je danes tisti, ki loči moderno od nemodernega ter napredno od nenaprednega. Je tisti, ki omogoča razvoj in kreiranje. Če tega ne razumeš, je vsaka investicija v materialno čisti nesmisel. Kaj ti pomagata dobra obleka in make-up, če se za njim skriva nezadovoljna in depresivna oseba? Oseba, ki ne zmore biti pozitivna, je slaba tako za družino kot za posel, saj ni sposobna kreirati odnosov in ne ustvarjati, kar bo v prihodnosti postala moralna vrednota. Bolni ljudje ne bodo več pomilovani, ampak odmaknjeni. In zakaj govorim o tem tako naravnost? Ker sem pred leti sama hudo zbolela in se spopadla z resnico, da je bila bolezen odraz zelo nemoralnega obnašanja do sebe, in taka sem bila za okolico zelo slaba družba.

modna blogerka Bojana Ksela Rose

Story: Ste se pri opremljanju stanovanja srečali s kakšnimi oblikovalskimi težavami?

(smeh) Na tole vprašanje bi gotovo z veseljem odgovoril moj mož. V prvem stanovanju sva dvakrat zamenjala stole, dve mizi, vsakih nekaj mesecev sem prišla domov z novo posteljnino, da dodatkov, kot so slike, vaze, brisače, preproge in blazine, sploh ne omenjam. Zapravila sem ogromno denarja, dokler mož ni udaril po mizi in rekel 'stop'! Ko smo se preselili v Ljubljano, smo se opremljanja lotili drugače. Stanovanje, kot ga imamo danes, nam je pred kratkim uredila Vesna Klančar iz trgovine Formadoma v Stari Ljubljani. Zanimivo je bilo opazovati njeno delo. Pol stvari, ki jih je prinesla, sama v trgovini nikoli ne bi izbrala, in ko jih je postavila na svoje mesto, se je vse zlilo v popolno celoto. Nikoli več ne bom opremljala stanovanja sama.

kavaStory: Najljubši kotiček v stanovanju?

Težko rečem, da imam najljubši kotiček, ker moja duša ni mirna, dokler ni vse popolno. (smeh)

Story: Stil, ki ga trenutno občudujete?

Slog Victorie Beckham. Že leta je moj idol glede oblačenja in tako bo najverjetneje tudi ostalo. Če bi lahko, bi posvojila njeno omaro.

Story: Stvar, ki je ne bi nikoli našli v vaši omari?

Obleke ali majice z metuljastimi rokavi.

Story: Katera je vaša modna pregreha?

Izid nove sezonske kolekcije. (smeh) V trgovine se bom zapodila že konec poletja in spraševala, kaj bo na policah. Tu in tam so prodajalke tako ustrežljive, da samo zame prebrskajo še neodprte škatle. (smeh) Sicer pa so na prvem mestu predvsem torbice.

Napisala Tina Tanko
Fotografije Pia Klančar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story24/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 24/2017

Story 24/2017, od 08. 06. 2017