Celulit naš vsakdanji - kako v boj?

Celulit naš vsakdanji - kako v boj? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
7. 4. 2017

V prejšnji številki Lady smo vam razložili, kako nastane ta nadloga, danes pa vam ponujamo rešitev, da se je znebite. Možnosti je več, za vse pa velja, da se brez muje še čevelj ne obuje. Veselo na delo, torej!

Kako delujejo?

V prosti prodaji je malo morje izdelkov, ki obljubljajo odpravo nezaželenega videza pomarančne lupine. In kako delujejo? V sebi skrivajo marsikaj – od najpreprostejših snovi, ki vplivajo na razgradnjo maščob, do zelo sofisticiranih, tehnološko zahtevnih aktivnih učinkovin. Med preproste štejemo jodove soli, alge in kolagen, med zahtevnejše pa vse tiste, ki delujejo neposredno na zmanjšanje maščobnih celic.

Posredno, skozi živčevje pa delujejo na alfa in beta receptorje maščobnih celic tako, da jih zmanjšajo ali celo preprečijo njihov nastanek. Te snovi so teobromini, teofilini, epinerfin, kofeini, johimbrin ... Zelo priljubljena je kombinacija silanola in kofeina, ki daje zelo dobre rezultate, saj aktivira encim lipazo, da razgradi maščobo v celici in hkrati preprečuje nastanek novih maščobnih celic. Kozmetična sredstva, ki zmanjšujejo pojav celulita in s tem tudi videz pomarančaste kože oz. preprečujejo njegov vnovični pojav, večinoma delujejo na dva načina; tako, da spodbujajo odvajanje odvečne tekočine in pospešujejo podkožno mikrocirkulacijo, ter tako, da preprečujejo tvorbo glukoze v maščobe, skladiščenje maščob v maščobnih celicah oz. pospešujejo razgradnjo že obstoječih.

Tekstura je pomembna

Ena od najpogostejših sestavin izdelkov proti celulitu je kofein, znan diuretik, ki ga tudi v medicini uporabljajo za odvajanje odvečne vode iz telesa. Zelo pomembno vlogo igra tudi tekstura izdelka. Kremasti izdelki, ki jih je treba dalj časa masirati in vtirati v kožo, so sicer manj zaželeni, saj zahtevajo več napora, vendar je prav masaža prizadetih delov zelo koristna za pospeševanje podkožne mikrocirkulacije in s tem tudi za odpravljanje celulita. Poleg krem je na trgu veliko gelov in kremnih gelov, ki se brez masiranja hitro vpijejo v kožo, vsebujejo pa zelo aktivne sestavine. Te prek posebnih transportnih sistemov (nanokapsul, mikrokapsul, večkomponentnih emulzij ...) prodirajo do ciljnih mest v koži, kjer opravljajo svojo nalogo.

Raziskave so pokazale, da morajo vitkejše ženske za boj proti celulitu uporabljati izdelke z drugačnimi sestavinami kot ženske z močnejšo postavo. Pri suhicah in tistih, ki nimajo čezmerne teže, najbolje delujejo izdelki, ki vsebujejo koencim A in L-karnitin. Ta lipolitični mehanizem deluje tako, da pospešuje transport maščobnih kislin do mesta izgorevanja. Razgradnja maščob je tako hitrejša in učinkovitejša. Celulit je kompleksen problem, ki zahteva zelo resen in discipliniran pristop, saj do danes še niso našli ene same metode ali izdelka, ki bi ta problem celostno rešil. Najprej ga morate rešiti v glavi in biti pripravljeni tudi kaj žrtvovati. Za začetek si obljubite vsaj dva litra zaužite vode na dan, vsakodnevni sprehod in jabolko namesto rogljička.

Nasvet

K uspešnemu zmanjševanju depozitov maščob pripomore več različnih metod. Če jih izvajate vzporedno, ste na dobri poti do uspeha:

  • ustrezna prehrana,
  • veliko gibanja,
  • ustrezna kozmetična obravnava,
  • limfna drenaža, krioterapija, aplikacija ultrazvoka, vakuumska, endodermalna terapija ...
  • izdelki proti celulitu: kreme, geli, eterična olja, obloge iz alg, blatne obloge …
  • in ne nazadnje – voda, voda, voda …