Dekorativni beton: Bi imeli pravi beton ali raje imitacijo?

Dekorativni beton: Bi imeli pravi beton ali raje imitacijo? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
29. 9. 2018

Beton postaja priljubljen material, ki ga lahko vključimo v notranje prostore. Zadnji trendi narekujejo celo betonske elemente v kuhinji, a pri tem pri uporabniku pride do dileme – izbrati za kuhinjo pravi beton ali raje njegovo imitacijo.

Trend industrijsko opremljenega doma z uporabo industrijskih materialov je med priljubljene materiale uvrstil beton. Vidno so ga v notranje prostore začeli umeščati notranji oblikovalci, a sprva le na neobičajna mesta in v obliki manjših dekorativnih dodatkov, kaj kmalu pa je zaradi navdušenja nad njegovo surovostjo beton postal material, ki so mu na široko odprli vrata v številne domove – nekateri celo v kuhinje. Pri nas se z izdelavo betonskih izdelkov ukvarja podjetje Art Dizajn dekorativni beton, na trgu pa so prisotne tudi imitacije betona, o katerih smo spregovorili z Andrejo Gros Novak iz pohištvenega studia Gros-Novak (www.gros-novak.si).

Dekorativni beton

»Dekorativni beton je moden in edinstven dekorativni cementni premaz, ki izvira iz Francije,« pojasnjujejo na spletni strani www.dekorativni-beton.si in poudarjajo, da dekorativni beton poleg cementa vsebuje tudi sintetično smolo – slednja daje končnemu proizvodu izjemne lastnosti, ki prekosijo celo vsestransko uporabnost epoksi premazov.

Stvar okusa

A velikokrat je izbira betona le stvar okusa posameznika. »Meni osebno je beton všeč, je minimalističen, sodoben, daje industrijski videz, je gladek in na njem ni vidnih stikov. Mi pultov iz betona sicer ne delamo, to naredijo za nas podizvajalci, ki se ukvarjajo prav z betonskimi pulti. Je trden, trpežen, odporen material in se lahko oblikuje na različne načine, v različnih dimenzijah in debelinah, tudi kot stenske obloge,« nam je zaupala Gros-Novakova.

Unikaten vzorec

»Zaradi različnih tehnik nanosa in široke palete barv je prednost betona v tem, da ima unikaten videz. Razlogi za povečano povpraševanje so njegova sestava, trdnost in uporabnost, ki z zadnjim impregnacijskim nanosom doseže, da dekorativni beton postane vodoodporen,« poudarjajo pri podjetju Art Dizajn. Ker se dekorativni beton lahko nanaša na vsako podlago – od lesa, ploščic, mavčnih plošč, kovinskih površin do betona, je primeren tako za kuhinjske pulte kot tudi za tla, stene, korita ... »Beton lahko pustimo v surovi obliki, gladki obliki ali pa tako, da daje videz poliranega betona,« smo še izvedeli pri podjetju, ki ima na voljo kar 288 različnih barvnih odtenkov, ki omogočajo tudi učinek zabrisanosti.

Imitacija betona

Če vas pravi beton ne prepriča, bo za vas prava izbira njegova imitacija, ki je po besedah Gros-Novakove tudi cenovno dostopnejša in pogostejša izbira strank. »Pri pultih so to ultrapas (laminatni) pulti, kjer je uporabljen dekor v barvi betona, na voljo so v različnih debelinah in širinah, zdaj so še posebej popularni ultrapas pult z ravnimi robovi, debeline okoli 2 cm, sama obrabna površina pa je debela okoli 0,9 mm, je trpežnejša in trša kot pri pultih z zaobljenim sprednjim robom. Pri vratcih pa robljeni iverali.«

Velika izbira odtenkov

»Prednost je dobro razmerje med ceno in kakovostjo, velik nabor odtenkov, od zelo svetlo sivih do temnih, s hrapavo ali ravno površino, pa tudi z različnimi izpeljankami, z vložki bakrenih ali drugih kovinskih odtenkov, bleščicami ipd. Te imitacije oziroma robljeni iverali se lahko uporabljajo tako za vratca kot tudi za stenske obloge, panele, stranice omaric,« je še povedala sogovornica in poudarila, da se tovrstni 'betonski' dekorji lepo kombinirajo z dekorji v imitaciji lesa, saj toplina lesa omehča hladen videz betona.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Shutterstock in osebni arhiv podjetij