Depilacija in epilacija, da bo gladko in mehko

Vir: Lady
3. 7. 2016

Koledarsko poletje je tu, dopusti so pred vrati. Verjetno boste baterije polnili nekje ob morju in tam na ogled postavili nove kopalke, modno urejene nohte, prve odtenke zagorele polti ...

Da bo videz popoln, morate poskrbeti tudi za gladko kožo, brez nadležnih dlačic. Do rešitve lahko pridete doma ali v salonu.

Depilacija

Depilacija je odstranjevanje dlak z različnimi tehnikami. Skupno vsem je, da gre za odstranjevanje dlak nad površino kože, čeprav se je v pogovornem jeziku prijelo prepričanje, da govorimo o depilaciji kot odstranjevanju dlak z voski in epilatorji in epilaciji kot odstranjevanju dlak z laserji.

Prvotno naj bi torej pod depilacijo spadala britje in odstranjevanje dlak z depilacijskimi kremami. Verjetno je ni ženske, ki ne bi preizkusila obeh tehnik in kaj kmalu ugotovila, da bo morala za gladko kožo postopek precej pogosto ponavljati.

Dobra stran britja je ničelna stopnja bolečine, malo slabša pa že omenjena frekvenca ponovitev. Depilacijske kreme imajo podoben učinek in rok trajanja, zato je morda smiselno vsaj pred dopustom zadevo prepustiti strokovnjakom.

Večina salonov vam bo ponudila dve tehniki depiliranja. Prva je s trakom in voskom v kaseti z valjčkom. Tehnika se izvaja predvsem pri depilaciji rok, nog, hrbta, trebuha in obraza. Na kožo nanesejo topel vosek in nanj položijo trak. Dlačice odstranijo s hitrim potegom traku v nasprotni smeri rasti.

Z nizkotemperaturnim voskom brez traku pa v salonih odstranjujejo dlačice na občutljivejših delih telesa, kot sta bikini in pazduha. Postopek je podoben; na kožo nanesejo zelo gost vosek in ga nato skupaj z dlačicami potegnejo v nasprotni smeri rasti.

Tu je še sladkorna depilacija. Kot pove že ime, se tu uporablja vosek, katerega sestavini sta le sladkor in voda. Pravijo ji tudi Kleopatrina depilacija, saj tehnika izhaja že iz časa te vladarice, primerna pa je tudi za intimne dele. Vse omenjene depilacije, z izjemo domače tehnike britja, naj bi vašo kožo naredile gladko za tri do štiri tedne. Ne glede na to, katero tehniko depilacije izberete, je priporočljivo, da depilirane kože dvanajst ur ne izpostavljate soncu.

Epilacija

Epilacija je odstranjevanje dlak s korenino vred oziroma z delom pod povrhnjico kože, zanjo pa se uporablja laserje in epilatorje.

Tudi epilirate se lahko v zavetju domače kopalnice, saj lahko v prosti prodaji izbirate med množico epilatorjev za domačo uporabo. Ta napravica naj bi dlako potegnila iz kože s korenino vred. Nikar pa se ne slepite, da je za večni odpis nadležnih izrastkov dovolj en poseg. Dlake bodo spet zrasle, proizvajalci epilatorjev obljubljajo, da v primerjavi z britjem precej počasneje, hkrati pa naj bi bila dlaka nekoliko tanjša.

V primerjavi z voskom je ta naprava precej bolj prizanesljiva do naše kože, saj po uporabi koža ne bo rdeča ali kako drugače poškodovana. Seveda pa se lahko po gladko kožo odpravite tudi v salon. Najpogostejša metoda je laserska. Odstranjevanje dlak z laserjem temelji na fizikalnem dejstvu, da se laserski žarki določene valovne dolžine absorbirajo zgolj v določenih kemijskih strukturah. Zato se pri odstranjevanju dlak z laserjem uporabljajo valovne dolžine laserskih žarkov, ki se absorbirajo v melaninu (kožnem pigmentu), ki je tudi v dlakah. Ko pride laserski žarek v stik z melaninom, to povzroči gretje dlake, posledično pa trajno uničenje dlačnega mešička. Dlaka je v stiku z mešičkom le v fazi rasti, zato je tudi odstranjevanje možno le takrat, drugače odstranitev ni učinkovita. Pri vsakem odstranjevanju dlačic na osnovi energije je torej treba razumeti, da utegne trajati celoten cikel rasti dlačic, da bi dosegli celovite rezultate. Tretma z laserjem namreč ne uniči celic, odgovornih za rast dlačic, v fazah mirovanja. To je eden izmed glavnih razlogov, da je pri vsakem odstranjevanju dlačic na osnovi energije za dosego želenih, torej trajnih rezultatov treba opraviti več tretmajev.

V nasprotju z lasersko depilacijo pa naj bi metoda, imenovana Blend, enkrat za vselej opravila z dlakami in poraščenostjo. Pri tem barva kože in dlak ni pomembna, saj se v salonu lotijo vsake dlačice posebej in jo odstranijo oz. uničijo z blagim električnim tokom. Postopek je nekoliko zamudnejši, zato je epilacija najbolj primerna za manjše površine telesa, kot so obraz, vrat in bikini. Postopek temelji na komplementarnem delovanju dveh tokov, termolizi in elektrolizi, katerih učinki se dopolnjujejo z namenom izvajanja trajne epilacije. Po postopku na kožo nanesejo serum za upočasnitev rasti dlak in kremo, namenjeno zaščiti pred soncem. Doma pa vam svetujejo uporabo pripravkov za pomirjanje kože.