Dermatovenerologa Katja in Samo Gorenšek z rešitvami na področju estetske medicine

8. 4. 2018 | Vir: Story
Deli
Dermatovenerologa Katja in Samo Gorenšek z rešitvami na področju estetske medicine (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Katja Gorenšek, dr. med., specialistka dermatovenerologije, svoja znanja redno širi na pomembnih dogodkih in najnaprednejših programih, prepričana, da le tako lahko ponuja rešitve s presežkom.

Njen partner in mož Samo Gorenšek, dr. med., prav tako specialist dermatovenerolog, je direktor in vodja tima specialistov SKIN centra. Ukvarja se predvsem z estetiko in lasersko terapijo. Oba sta združila moči in danes ponujata številne rešitve na področju estetske medicine.

Story: Danes ni več nikakršen tabu spregovoriti o lepotnih tretmajih, s katerimi se pomaga ženskam do želenega videza. Kako bi v današnjem svetu definirali lepoto skozi moške in ženske oči?

Katja Gorenšek Ul: Žal ugotavljam, da v naši družbi še vedno obstajajo tabuji glede estetskih posegov in je veliko napačnega razumevanja teh. Čeprav je meni botoks najljubši estetski poseg, ki človeka ne spremeni, ampak mu izbriše gubice in mu v rokah izkušenega izvajalca prinese naraven videz ter se pri milijonih uporabnikov učinkovito uporablja že leta, je pri večini strank še vedno tabu in ga zato ne želijo. Večina teh strank bo povedala, da botoksa ne želijo zaradi bojazni pred velikimi ustnicami. Vendar pa botoksa nikoli ne uporabljamo za povečanje ustnic - za slednje se uporabljajo dermalna polnila s hialuronsko kislino. Sem zagovornica naravne, klasične lepote brez pretiranih volumnov in poudarkov ter mislim, da je vsak lep na svoj način. Mi z dermalnimi polnili pomagamo ljudem z očitnimi nepravilnostmi in jim do neke mere oblikujemo obraz, ali pa jim pomagamo do bolj skladnega staranja.

Samo Gorenšek: Osnovni lepotni ideali se ne spreminjajo skozi človeško zgodovino. Gre za simetričen obraz s čisto kožo brez nepravilnosti, katerega proporci se približujejo idealnim. O idealnih oz. matematično določenih proporcih obraza in telesa je govoril že Leonardo da Vinci. To pa ni bilo le mnenje Leonarda da Vincija, saj obstajajo študije, v katerih so ljudem različnih starosti, poklicev in ras v delčku sekunde pokazali številne obraze in odločiti so se morali, ali so obrazi privlačni ali ne. Vsi so izbrali enake obraze. To dokazuje, da obstajajo matematični proporci, ki vplivajo na našo odločitev, ali nam je obraz privlačen ali ne.

Story: Koliko se upoštevajo neka pravilna razmerja v lepoti in po čem stremi trenutna modna industrija?

Samo Gorenšek: Človeški možgani podzavestno dojemajo, da je obraz lep glede na to, kako skladen je z idealnimi proporci. Vendar se je žal o njih začelo razmišljati šele pred leti, ko so izvajalci estetskih storitev ugotovili, da nekateri posegi ne prinesejo želenega rezultata. Pri najinem delu je razmišljanje o idealnih proporcih osnova. Vsako pacientko, ki si želi estetskega posega, najprej povabimo na posvet, na katerem naredimo estetski načrt. Dober plan upošteva želje stranke, idealne proporce, finančne zmogljivosti in je sestavljen iz različnih posegov, ki so individualno prirejeni vsakemu posamezniku. Pogovoriva se o njenih željah, jaz na obrazu stranke med analizo narišem vse pravilne proporce in ji seveda pokažem, kje se njen obraz od teh proporcev oddalji. Staranje obraza zajema staranje kože, mišic, maščevja in kostnine. To moramo v sodobni estetiki upoštevati, zato imamo izvajalci kompleksna znanja o tem, kako izboljšati stanje vsakega od navedenih predelov. Nikakor ni dovolj stranki ponuditi le botoksa, saj tako vplivamo le na sprostitev mišic, ničesar pa ne naredimo za staranje kože. Popraviti je treba tudi izgubo volumna na področju maščevja in kostnine, kar nadomeščamo z dermalnimi polnili s hialuronsko kislino. Dober izvajalec vse te posege pozna in jih tudi izvaja. Pri nas imamo žal še vedno izvajalce, ki opravljajo enega ali dva estetska posega, ki ju priporočajo vsem strankam ne glede na njihove individualne potrebe.

Story: Ne morem mimo vprašanja o 'nenaravnem videzu', ki gre daleč mimo idealnih proporcev. Včasih se zdi, da so želje pacientov v ospredju pred stroko? Kako se vi spoprijemate s tem in kaj svetujete strankam?

Katja Gorenšek Ul: Zato je tukaj na prvem mestu odkrit pogovor med zdravnikom in stranko ter nenehno izobraževanje zdravnika, da te proporce in vse nove posege pozna. Če sta izpolnjena ta dva pogoja, zdravnik izobrazi stranko, ji pojasni vse možnosti in ji realno predstavi, kakšen končni rezultat lahko pričakuje. Moramo razumeti, da ljudje nimajo izurjenega očesa, da bi sami videli, kaj so vzroki pomanjkljivosti na njihovem obrazu. Oni opazijo le, kaj jih moti, in to povedo. Velika večina pacientov pride z željo po zmanjšanju nazolabialnih gub - gub med nosom in ustnimi kotički. Zato se je v preteklosti velikokrat hialuronska kislina aplicirala le v to gubo. Guba je res izginila, vendar se videz stranke ni niti malo izboljšal, še poslabšal se je, saj smo naredili volumen tam, kjer naravno ni prisoten. Stranki razložimo, da je ta guba posledica uplahnjenega volumna zaradi izgube volumna maščevja in kostnine po celem obrazu ob staranju. Nato stranki razložimo, kaj lahko v tem primeru naredimo. Tako dobimo lep, naraven estetski rezultat in zadovoljno stranko.

Story: Nekako se vsi zavedamo, da je staranje naraven proces, ki se danes že lahko upočasni z različnimi tehnikami in pomočjo lepotne industrije. Do katere meje je smiselno delati lepotne izboljšave in kje so meje, ki jih narava sama izbira?

Samo Gorenšek: Sodobna družba dojema mladosten videz kot lep. Za skladno staranje lahko poskrbimo z dovolj vadbe, zdravim načinom prehranjevanja in seveda s pomočjo ustreznih estetskih posegov, ki ohranjajo naraven videz, kadar so izvedeni dobro. Ob tem ne mislim, da izbrišejo vse sledi staranja, ampak omogočijo, da se starate skladno in zmerno, jaz bi rekel lepo.

Story: Svoje znanje uspešno predstavljata tudi na največjih estetskih konferencah za dermatologe in plastične kirurge. Ni skrivnost, da smo včasih imeli najboljše lepotne strokovnjake. Kje smo danes v primerjavi s svetom in trendi?

Samo Gorenšek: Lani sva bila pet mesecev v Londonu, udeležila sva se številnih konferenc v Mumbaju, na Baliju, v Londonu, Parizu, Amsterdamu, Fort Lauderdalu, Pragi, Varšavi ... Prav tako sodelujeva z velikimi imeni v svetovni estetiki, tako da menim, da lahko svoje storitve postaviva ob bok najprestižnejših svetovnih klinik. Za druge kolege ne bi želel soditi.

Story: Glede na to, da delujeta tudi v Angliji, kolikšna razlika je med slovenskimi strankami in angleškimi?

Katja Gorenšek Ul: Angležinje so prav tako kot Slovenke konservativne in previdne pri poseganju po estetskih storitvah. Vendar je Angležinj v povprečni londonski ambulanti le okoli 30 odstotkov. Preostale stranke so mešanica različnih kultur in ras, ki imajo zelo različne želje in poglede na estetiko. Menim, da je največja razlika v tem, da v tujini o estetskih posegih odprto govorijo, v Sloveniji pa si velikokrat niti najboljše prijateljice med seboj ne povedo, da redno prihajajo na botoks, čeprav so z učinkom izjemno zadovoljne in si rutine brez tega sploh ne predstavljajo več.

Z roko v roki na področju lepote

Story: Veliko korekcij obraza se danes dela prav s hialuronskimi polnili, ki pomagajo pri izboljšanju utrujenega videza, odpravljanju nepravilnosti, gubic, podočnjakov. Koliko tretmajev potrebuje posameznik in kako pogosto se to izvaja?

Katja Gorenšek Ul: Prva faza je, da določimo, kaj kdo potrebuje, in finančni okvir. Hialuronsko kislino nato nadomestimo v enem posegu, ki traja od 30 do 60 minut. Dermalna polnila s hialuronsko kislino držijo od šest do 18 mesecev, odvisno od tipa polnila, ki se uporabi. Najmanj drži polnilo v ustnicah, saj mora biti bolj tekoče, da zagotovimo naravno gibanje ustnic brez nepravilnosti, poleg tega se na tem mestu hialuronska kislina tudi hitreje razgradi zaradi gibanja ustnic. Dermalna polnila, ki jih uporabljamo za nadomeščanje volumna lic, so gostejša in držijo do 18 mesecev.

Story: Samo, kolikor mi je znano, ste v Skin dermatologiji tudi učitelj za dermalna polnila. Kje ste nabirali znanje in kako ga uspešno prenašate tudi na druge?

Samo Gorenšek: Znanja pridobivam in poglabljam na številnih kongresih, delavnicah in s sodelovanjem z zdravniki v tujini. Biti učitelj je posebna danost in poslanstvo, v čemer zelo uživam.

Story: Kaj danes pomeni nekirurška estetika in kaj vse se pojmuje pod to zvrstjo lepotnih popravkov? Vemo, da se številne stranke bojijo kirurških posegov ... Kako je s tem?

Samo Gorenšek: Nekirurška estetika je širok pojem, ki zajema vse estetske posege, kjer ni potrebna klasična kirurgija. Prednost nekirurške estetike je, da so učinki reverzibilni, da je okrevanje po posegih minimalno, da je bolečina prisotna pri večini le za trenutek ob posegu in da se stranke lahko takoj vrnejo k svojim vsakdanjim obveznostim. Veliko ljudi se boji kirurških posegov, saj jih skrbi, da jim videz ne bo všeč ter da ni vrnitve. Veliko se jih boji bolečine ali zapletov.

Story: Kakšne storitve ponujate v Skin dermatologiji?

Katja Gorenšek Ul: V Skin dermatologiji ponujamo veliko estetskih posegov, od dermalnih polnil s hialuronsko kislino in botoksa do pomlajevanja z ultrazvokom z radiofrekvenčnim pregrevanjem tkiva, ki stimulira lastno obnovo kože. Ob tem še laserska odstranjevanja dlak, druge laserske posege, posvete glede izboljšanja strukture in sijaja kože ter nasvete glede uporabe ustrezne kozmetike. Predvsem pa ponujamo vrhunske storitve in individualen pristop.

Story: Ni skrivnost, da sta partnerja v poslu in tudi zasebno. Kako je, ko soustvarjaš skupaj, in koliko se delovne obveznosti kažejo v partnerskem odnosu?

Katja Gorenšek Ul: Oba izjemno uživava v svojem delu, tako da je jutranji pogovor v avtu zelo živahen, saj narediva vse načrte, pogovoriva se o strankah, ki pridejo, saj vse redne stranke dobro poznava, narediva načrt naročil in izobraževanj ter sanjava o vseh novostih, ki jih še morava vpeljati. Popoldnevi pa so rezervirani za preživljanje kakovostnega časa z družino ter za rekreacijo in zdravo prehrano.

Samo Gorenšek: Naša ambulanta je družinski projekt, ki nam prinaša obilo zadovoljstva. Vendar menim, da je skrivnost zadovoljnega življenja v pravilnem ravnotežju ambicioznosti, delovnih uspehov, družinske sreče in skrbi za zdravo življenje. Večkrat tudi pri nas z željo, da bi dan trajal dlje, mnogo dlje.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije: Jernej Kokol, osebni arhiv

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel

Nova Story že v prodaji

Story 8/2018

Story 8/2018, od 29. 03. 2018