Dijana Rolc (Zulu Zion): "Osebni stil je nekaj, kar se razvije pri vsakem."

Dijana Rolc (Zulu Zion): "Osebni stil je nekaj, kar se razvije pri vsakem." (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
3. 2. 2017

Sprehod po starem mestnem jedru me vedno odnese vse tja do turkiznih vrat in pastelno rožnatega pročelja. Že leta zahajam tja, kar tako, na kratek sprehod. A zadnje leto z drugačnim motivom. Za meni tako ljubimi vrati živi dekle z imenom Dijana Rolc, ženska polovica blagovne znamke nogavičk Zulu Zion, ki ima zame najlepšo energijo, odštekan humor in je moja sorodna duša poleg mojega partnerja. Je toliko mene v njej in obratno. Zato je bilo pisati slednji uvod še toliko težje. Objektivnost in subtilnost. Od njiju sem se takoj poslovila. Skozi moje oči in življenje je Dijana posebna kreativna duša, ki ljubi različne stile, in njena estetika je ravno konglomerat slednjega. Je ravno prav barvita, eklektična in hkrati bela, izčiščena. Njen stil je točno takšen kot ona sama; včasih se namreč rada obleče v minimalistične kose, ki se spogledujejo z blagovno znamko Celine, ­a v njeni notranjosti mrgoli duša potiskov, ki plešejo na hiphop stare šole.

Story: Kaj pomeni imeti osebni stil in kako ga nekdo najde?

Mislim, da je osebni stil nekaj, kar se pri vsakem razvije čez čas. So pa tudi ljudje, ki se s stilom rodijo, ki že izbirajo kose, ki se jim prilegajo, ne da bi vložili veliko razmisleka v to, v kaj so se ravno oblekli. Želela bi biti ena izmed njih, (smeh) tako bi bilo jutranje oblačenje veliko hitrejše. Sama se še vedno iščem oz. bi se nekako rada našla v določenem stilu, ampak če bolje razmislim, je mogoče moj stil ravno to, da nimam enega stila. Včasih se oblečem športno v širok pulover in superge Adidas, včasih strogo v črnino. Pač v tisto, kar mi v določenem dnevu ustreza.

Story: Je stil priučen?

Lahko je priučen, ampak ali je potem pristen? Super je, če te nekdo nauči, kateri kosi najbolje pristajajo glede na tip postave, ampak menim, da bi vsak moral še vedno posegati po tistem, v čemer se sam najbolje počuti. Stil naj bo udoben telesu, a tudi očesu - ni potrebe po trenirki in supergah 12 ur na dan.

Story: Kakšna je vaša estetika pri notranjem opremljanju? Se razlikuje od vaše osebne estetike?

Nimam nekega specifičnega stila pri opremljanju, nekako uporabljam skandinavski slog skupaj z eklektičnim. Naš dom odraža našo osebnost. Včasih se trudim in postavljam stvari tako kot na slikah domov s profilov z Instagrama, ampak mi enostavno ne gre ... Ne čutim toliko beline, minimalizma in izčiščenega stila. Saj ne pravim, je lepo, takoj bi živela tako, ampak je slednje nemogoče s triletnico. Tako da se estetika našega doma ne razlikuje kaj preveč od moje osebne estetike; rada imam preprosto, sodobno oblikovanje, ampak mora biti malo 'kiča', malo barve, nekaj, kar za odtenek zmoti, a hkrati zbalansira vse skupaj in doda individualen pečat.

Story: Kaj inspirira vaš stil, tako oblačilni kot stil, ki ga uporabljate pri opremljanju in dekoriranju stanovanja?

Inspiracije ne zmanjka nikoli. Največkrat jo najdem na Instagramu ali Pinterestu, lepih studiev in stanovanj tam ne zmanjka. Največkrat se mi oko in usta široko odprejo pri kakšnih loftih in studiih mladih grafičnih oblikovalcev iz Barcelone, New Yorka in drugih večjih mest. Najbrž je tam tudi lažje priti do kultnih kosov na 'bolšjaku'. Moj oblačilni stil pa inspirirajo ženske, ki jim mogoče na dnevni bazi bolj sledim in se nekako lahko bolj poistovetim z njimi, ter ženske, s katerimi sem obkrožena vsak dan, prijateljice, mama, sestra ... Pri vsaki je nekaj, zaradi česar je edinstvena, in te kvalitete občudujem in jih poskušam sem ter tja vključiti v svoj stil.

Story: Najljubše trgovine z oblačili? Vas bolj privlačijo konceptualne trgovinice ali veliki modni giganti?

Nimam najljubše trgovine, priznam, da zaradi omejenega proračuna dostikrat pristanem v Zari ali H&M, a mi spletno nakupovanje ni tuje. Še predobro sem ga spoznala, ko je na svet prišla hčerka Karla. Mislim, da je to obdobje, ko vsaka mlada mamica postane malo odvisna od klika 'dodaj v košarico'. Starejša ko sem, pa ugotavljam, da je bolj pametno za določene kose odšteti malo več in dobiti tisto pravo kvaliteto. Tako mi je v Ljubljani ljuba trgovina Xetra na Trubarjevi, na spletu pa COS, theOutnet, Weekday. Kar se tiče opreme, pa v konceptualnih trgovinah ponavadi kupim samo kakšen manjši dekorativni kos, ker so ponavadi vsi drugi abnormalno dragi. Pohištvo smo kupili po različnih trgovinah pri nas in v Ikei, tudi prek Urban Outfitters se dobi kak dober kos, npr. obešalnik za revije, ali pa pri nas v Formadomi. Rada podpirava tudi slovenske oblikovalce in ilustratorje, tako da sva Nini Mršnik naročila izdelavo portreta Georgea Constanza iz Seinfelda, pri Silviji iz Sisi sem nazadnje naročila njeno 'fuckers' skodelico, razmišljam o grafiki Petre Varl ...

Story: Kaj vas na oblačilnih kosih najbolj pritegne?

Trenutno je kroj tisti, ki me najbolj pritegne, prav tako lepa barva, ki se lahko kombinira. Sem pa 'mahnjena' na vzorce - mar ni očitno? - tako da če je tisti pravi, hitro šibam proti garderobi. Sva pa s prijateljico privrženki leopardjega vzorca -ta nikoli ne gre iz mode.

Story: Menite, da je Ljubljana dovolj drzna v modnem smislu ali ji vseeno manjka delček barvitosti Zulu Ziona?

Mislim, da je Ljubljana premalo drzna, če gledamo na globalni ravni. Ljubljana sledi trendom in ne zaostajamo v modnem smislu s tem, kar je popularno, pogrešam pa individualnost, ki je ni veliko. Jeseni vedno lahko pričakujemo plaz zelenih park, pozimi kapic s krznenimi cofki in poleti 'crop' topov in kratkih hlač iz džinsa. Ne pravim, da sem sama drugačna. Na koncu se oblečem v tisto, kar mi je v danem trenutku prav in v čemer se najbolje počutim.

Story: Najljubši oblačilni kos v vaši omari in zakaj?

Prisegam na modne dodatke, ker menim, da lahko le ti naredijo stajling popoln oz. dajo tisto piko na i. Moji najljubši kosi trenutno so poleg nogavic Zulu Zion superge Adidas ZX flux limited edition Memphis group - darilo sebi za dolgih devet mesecev nošenja Karle v trebuhu, sončna očala ZanZan - mlada francoska znamka očal, ker rada iščem in podpiram še 'ne odkrite' znamke, ter ravnokar oblikovani puloverji Zulu Zion - ker je fanki pulover vedno nekaj, kar je udobno in hkrati kul.

Story: Kako kupujete oblačilne kose? So to premišljeni ali spontani nakupi? Nosi kateri od kosov posebno zgodbo?

Včasih sem kupovala veliko bolj premišljeno, hodila po več trgovinah in preverila vso ponudbo, potem pa se odločila, kje bom potegnila kartico. Zdaj se mi to enostavno ne da več. Ugotovila sem, da je čas bolj dragocen, in če mi je nekaj všeč, prav in če to res potrebujem - to zadnje mogoče ni nujno vedno pogoj - in cena ustreza moji denarnici, to pač kupim. Je pa spletna prodaja tudi olajšala vso logistiko.

Najboljši nakup pa je bila zagotovo second hand torbica Marjete Grošelj. Videla sem jo v ljubljanskem butiku in mi ni šla iz glave. Takrat sem se ravno odločila, da prodam iPod, ker ga nisem več potrebovala. Kupil ga je srednješolec, ker ga je potreboval za lažje 'plonkanje' na maturi. Jaz sem tako dobila vintage 'Grošeljco', gospodič pa, upam, dobre rezultate. Mislim, da sva oba naredila super investicijo. (smeh)

Story: Kos, v katerega bi moral vsakdo investirati?

Kar se modnih dodatkov tiče, sončna očala, superge, dober džins ... in seveda kvalitetne in barvite nogavice. (smeh) Kar se tiče kosa interjerja, pa pisarniški stol in mogoče jedilna miza.

Story: Ste se pri opremljanju stanovanja srečali s kakšnimi oblikovalskimi težavami?

Ker je bilo treba vse ustvariti iz nič, je bilo seveda veliko stvari, ki so nama predstavljale ovire, a hkrati sva imela s partnerjem to svobodo, da sva ustvarila takšno postavitev, kot sva želela. Imava mansardo z galerijo, tako da lomljenih kotov ne zmanjka, ampak ti vseeno dajo čar prostoru. Ohranila sva tudi originalne lesene nosilce, tiste, ki jih je bilo treba odstraniti, pa sva uporabila za izdelavo luči v dnevnem prostoru ter jedilnici. Trudila sva se izkoristiti vse, kar nama je bilo dano, in vsak kotiček spremeniti v poličko, nišo ...

Story: Najljubši kotiček v stanovanju?

Jih je nekaj. Jedilnica, ker pade tako lepa svetloba tam okoli 16. ure. Kopalnica, ker je trenutno moje edino zatočišče za tistih 10-20 minut miru, ko se lahko posvetim sebi in svojemu telesu, preden Karla začne odpirati vrata. Pa stopnišče - to mi je zelo ljubo, najbolj zaradi ograje, ki je mrežasta in da industrijski občutek, skupaj z lesom pa deluje zelo moderno. Včasih sediva s Karlo na stopnicah in bereva knjige.

Story: Stil, ki ga trenutno občudujete? Pri tem mislim predvsem stil osebe, ki vam je v navdih.

Občudujem Leandro Medine, ker je enostavno fantastična, kar se tiče oblačenja, pisanja, izražanja. Solange Knowles mi je prav tako stilsko všeč, ker ji tako dobro pristaja ta subtilni avantgardni stil. Če bi lahko, bi imela stil ene izmed teh dveh žensk. Všeč pa sta mi tudi Caroline De Maigret, Zanna Roberts Rassi.

Story: Stvar, ki je ne bi nikoli našli v vaši omari?

Marsikaj se najde v moji omari, mogoče pa res nikoli ne bi našli crop top majčk in superg z notranjo peto.

Story: Katera je vaša modna pregreha?

Zagotovo sončna očala in superge. Ampak to je investicija! (smeh)

Tina Tanko

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story05/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 05/2017

Story 05/2017, od 26. 01. 2017