Doroteja Premužič ruši predsodke o lepotnih popravkih

Doroteja Premužič ruši predsodke o lepotnih popravkih (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
10. 6. 2017

Vizažistka slavnih Doroteja Premužič ta hip pri nas gosti na Reki rojeno Ivono Igerc, dr. dentalne medicine, estetsko stomatologinjo, ki je hkrati ena vodilnih strokovnjakinj na svetu s področja estetske medicine, področja proti staranju, matičnih celic in regenerativne medicine. Je pa tudi predsednica Ameriške akademije za obrazno estetiko. In prav to področje želita z Dorotejo približati tudi Slovenkam, o tem spregovoriti in predvsem razbiti tabuje o neinvazivnih posegih na obrazu.

V posebnih videih, ki jih snemata, bo Doroteja tudi prvič javno zaupala, kaj je na svojem obrazu že spremenila, ter gledalkam razkrila, kako pomembni pri teh postopkih so dobri in kakovostni materiali.

Z naravnimi materiali do naravnih učinkov

Dr. Ivona Igerc, ki živi in dela v Hongkongu, je v Slovenijo začela prihajati pred štirimi leti, ko je začela izobraževati zdravnike o tem, kako uporabljati minimalno invazivne metode, da na obrazu dobimo estetske učinke.

"Ljudi poskušam izobraziti o tem, kaj je dober material. Vse ženske želijo biti lepe, ampak niso dovolj informirane. Zato jih želimo ozaveščati. Kakovostni materiali so precej dragi, ampak vemo, da imamo samo en obraz, zato moramo vlagati vanj. Pod kožo vstavljamo dermalna polnila s hialuronsko kislino, ki so naravna," je povedala priznana stomatologinja in dodala, da s polnili koži vračajo kolagen, ki ga s staranjem izgublja.

"Ne prisegamo na materiale, ki so trajni, čeprav se mladim dekletom dobro sliši, da si popraviš usta enkrat in nikoli več. Ampak trajna polnila pomenijo trajne težave. Lahko se pojavijo granulomi in zapleti. Zato mi prisegamo na polnila, ki so v obrazu do enega leta. Obrazu vračajo svežino, dajejo naraven videz in pospešujejo razvijanje kolagena. To so zdrava polnila," je dejala dr. Igerc, ki hialuron lahko vstavi kamorkoli.

"Imela sem stranko manekenko, ki ni imela dovolj poudarjene ključnice, in sem uporabila hialuron. To polnilo je fantastično. Na Kitajskem z njim delam tudi rekonstrukcije obrazov," je povedala. Številne ženske imajo prve gubice okoli oči in kot rešitev zdravnica predlaga botulin toksin oziroma krajše botoks. "Z njim kemijsko 'skulpturiramo' obraz. Uspavamo mišice in te se več ne krčijo. To je recimo samo en način. Uporablja se tudi v stomatologiji kot terapevtsko sredstvo. Botoks ima morda slab prizvok, ampak je čisto v redu, če ga pametno uporabljaš v majhnih odmerkih in ne prepogosto. Nekje na šest, sedem mesecev," je zaupala Ivona.

Prvi botoks pri 29 letih

Polnila in botoks je pred tremi leti začela uporabljati tudi vizažistka slavnih Doroteja Premužič. "Z Ivono sva začeli sodelovati, ko sem imela 29 let. Želela sem si malo večji volumen ustnic, saj se ta z leti manjša. Ko mi je Ivona predstavila, kaj vse se da narediti na obrazu in da je to super tudi za preventivo pred staranjem, sem rekla, da počasi začneva. Tako sva začeli z botoksom, povečali sva ustnice, nato sva se lotili predela okrog oči, malo pa sva spremenili tudi obliko nosu, poravnali sva ga, da je bolj simetričen. Pozneje sva napolnili lička s hialuronom in pa seveda vrat in dekolte. Največkrat ženske pozabijo prav na vrat in dekolte. Ne moreš imeti zategnjen samo obraz, vratu pa ne," je iskreno spregovorila Doroteja, ki je opazila, da se je polepšala tudi njena koža.

"Ivona ves čas poudarja, da moraš po postopkih biti videti, kot da si ravno prišel z razvajanja v spa centru, če so narejeni pravilno. Da nisi videti zabuhlo, ampak sveže," je povedala lepa plavolaska.

Granulomi so lahko smrtni

V sodelovanju s hrvaško zdravnico snemata tudi prav posebne videe, s katerim želita razbiti tabuje o neinvazivnih lepotnih posegih. "Vsak tretma, ki ga Ivona opravi, bomo natančno razložili, ter opisali, kaj uporablja. Model bom jaz ter še dve moji prijateljici, Vesna Pilko in Katarina Benček. Ni bilo lahko, priznam, bila sem skeptična, ker nisem vedela, kakšni bodo odzivi. Skoraj ne mine dan brez kakšnega vprašanja glede mojih ustnic in drugih posegov proti staranju. A vsepovsod v Sloveniji je toliko predsodkov in prav to želimo razbiti," je bila odločna 32-letna Štajerka in dodala, da bodo videi na YouTubu, Facebooku in Instagramu.

"Z njimi želimo ozaveščati mlada dekleta o dolgotrajnih posledicah, če je poseg nepravilno narejen. Med njimi so recimo granulomi, kjer ta trajna polnila lahko pronicajo v obraz in preidejo tudi v krvni obtok. To je lahko smrtno nevarno. Trajna polnila so po FDA strogo prepovedana po vsem svetu in zdravnik, ki jih uporablja, lahko zgubi licenco. Ta polnila se žal še vedno uporabljajo na področju nekdanje Jugoslavije. Pri dermalnih polnilih s hialuronsko kislino pa se da vse razgraditi in prenehati brez kakršnihkoli slabih posledic. Videla sem že preveč težav in zgrešenih posegov. Predvsem na dekletih, ki sem jih ličila, to so mlada dekleta, ki imajo uničene obraze. Vsak teden me pokliče kakšno dekle, ki želi, da ji Ivona pomaga zaradi posegov s trajnimi polnili. Ampak tega se ne da popraviti, razen z operativnim posegom. Dekleta ne razmišljajo dolgoročno, kakšna bodo pri 50. letih, ko morda ne bodo več v trendu večje ustnice. Razmišljajo samo kratkoročno," je poudarila Doroteja, ki je bila izjemno počaščena, da se je priznana zdravnica odločila za sodelovanje z njo. "Sicer pa je tudi moj cilj v prihodnosti ustvariti kozmetičen center proti staranju, vendar je v to treba najprej vložiti ogromno znanja," je še sklenila vizažistka.

Barbara Majič

Priporočamo