Dr. Andrej Testen: Učil se je od mojstra estetske kirurgije

12. 8. 2016
Deli
Dr. Andrej Testen: Učil se je od mojstra estetske  kirurgije (foto: Tibor Golob)
Tibor Golob

Priznani lepotni strokovnjak dr. Andrej Testen je človek, ki zagotovo veliko bolje pozna naše estradnice kot marsikdo drug. Ženske mu zaupajo, saj cenijo njegovo delo. Je zagotovo strokovnjak z mnogo izkušnjami v lepotni industriji, ki zelo dobro pozna smernice lepotnih idealov.

Story: Andrej, že nekaj časa nazaj ste odprli vrata svoje klinike Estetika Testen, čeprav ste vrsto let delali z roko v roki s priznanimi slovenskimi strokovnjaki. Korak na svoje ni lahka odločitev.

Korak na svoje je vedno težka odločitev. Najtežje je bilo zapustiti varen pristan javne službe, saj sem bil do lani zaposlen na oddelku za plastično kirurgijo v UKC Maribor. Ravno v tistem času pa sem prekinil sodelovanje s polikliniko Nobilis, saj sem začutil, da je končno čas za popolnoma samostojno pot. Čas je bil za nove izzive. Tako da se lahko posvečam temu, kar počnem najraje - lepotnim posegom.

Story: Če se vrneva na vaše začetke. Kako ste sploh zajadrali na področje estetske - lepotne medicine? Kaj vas je pri tem tako pritegnilo?

Od nekdaj me je zanimala medicina, znotraj te pa kirurgija. O drugi specialnosti sploh nisem razmišljal. Morda bo kdo od kolegov nekirurških strok posmehljivo prebral te vrstice in si mislil, eh, spet en rokodelec. Morda bi imel celo prav, ampak z rokodelstvom ni nič narobe. V kirurgiji je namreč tako kot pri sestavljanju lego kock, neko stvar lahko sestaviš na več načinov in vsak način je pravi. Tako konstanto izboljšuješ tehniko. Sem pa že med študijem asistiral na plastiki, travmatologiji, kardiokirurgiji in abdominalni kirurgiji. Od vseh mi je bila najbolj pri srcu ravno plastična kirurgija. Ta veja kirurgije namreč zajema zelo široko področje, od kirurgije roke, rekonstrukcije, poškodb mehkih tkiv, onkologije, opeklin ... In seveda estetskih posegov. Ta ima poleg telesnega še psihološko komponento, saj lahko z operacijo ali pa neinvazivnim estetskim posegom človeku zagotoviš duševni mir. Ni večje sreče kot videti zadovoljno stranko po estetskem posegu.

Story: Ni skrivnost, da ste vrsto let delali pri dr. Fabjanu, nato skupaj z dr. Onišakom in pod vašimi rokami so nastajala nova slovenska oprsja. Kako se je včasih gledalo na tovrstne posege in kako danes? So se razblinili tabuji, ki so bili nekoč prisotni?

Imel sem veliko srečo, da sem se lahko učil od mojstra estetske kirurgije, kot je dr. Marjan Fabjan, za kar mu bom vedno hvaležen. Je eden redkih ljudi, ki so na povsem nesebičen način delili svoje znanje. Pri polikliniki Nobilis je šlo za poslovno sodelovanje, ki se je letos izpelo. V tem času sem vodil tudi več delavnic za povečavo prsi in bil tudi vabljen predavatelj tako v Sloveniji kot v tujini. Povečanje prsi je še vedno najpogostejša estetska operacija. Pa je kljub temu za nekatere še vedno sporna. Zato ne škodi, če še enkrat napišem, da je operacija varna, vsadki so varni in imajo dosmrtno garancijo. Ne povzročajo nobenih bolezni in ja, lahko se usedete na letalo. Večino vsadkov tako ali tako iz Amerike pripeljejo z letalom. (smeh) Se mi pa zdi, da so na splošno estetski posegi bolj sprejemljivi. Delno so za to odgovorni tudi mediji in predvsem družbena omrežja, resničnostni šovi ... Se pa vedno najde kdo, ki bo rekel, pa kaj ti je tega treba.

Story: Lahko bi rekli, da se lepotna medicina razvija iz dneva v dan. Kako vi kot strokovnjaki spremljate nove metode in koliko se te uporabljajo tudi pri nas?

Kirurgija kot stroka vedno napreduje. Včasih si sam del napredka, sicer pa spremljaš novosti na kongresih, delavnicah, v strokovni literaturi. Lepotni ideali pa niso povsod enaki, tako so v Južni Ameriki zelo popularne povečave zadnjic, pri nas oz. v Evropi pa ne tako zelo. Nekateri lepotni ideali pa se primejo tudi pri nas, v zadnjem času gre predvsem za prekomerno povečane ustnice, ki mejijo na groteskno. Se pa je zelo popularizirala metoda korekcije oblike nosu s polnili. Gre za nekirurški poseg, v medijih bolj poznan kot 20-minutni nos (čeprav dejansko traja manj časa, da opraviš korekcijo.

Story: Lepota je vedno subjektivna, čeprav neke smernice danes narekujejo predvsem znani obrazi iz sveta slavnih. Do kakšne meje greste pri lepotnih popravkih? Pridejo tudi kdaj trenutki, ko rečete, tega pa ne bomo naredili?

Ravno to je lahko problem. Slavni, ki v lovljenju estetskih idealov mnogokrat pretiravajo, so zgled celim generacijam deklet. Veliko deklet pride z željo kopiranja videza znane osebe. V zadnjem času si želijo nos kot Kim Kardashian ali pa ustnice kot njena sestra. Sploh pri povečavi ustnic so želje včasih povsem nerealne. Tako da so trenutki, ko rečem, da določenih posegov ne bom naredil. Ali ko precenim, da stranka psihično ni pripravljena, ali pa ko so želje povsem nerealne ali bi lahko bile celo škodljive. Še vedno sem zdravnik, zavezan Hipokratovi prisegi.

Story: Kaj je trenutno najbolj 'in' v lepotni industriji?

Vedno bolj popularni so nekirurški posegi (botoks, polnila, nitke ...), od kirurških pa, kot rečeno, posegi na prsih, ki jih tudi največ opravim, temu sledijo liposukcije, korekcije nosa (kirurški in s polnili), 'face' in 'midface lift', korekcija brade. V zadnjem času pa opažam porast posegov na intimnem področju (manjšanje sramnih ustnic, šivanje deviške kožice) in porast posegov pri moških. Stvari pa se lahko zakomplicirajo tako pri zapletenih kot pri rutinskih posegih, je pa teh zapletov zelo malo. Z estetskimi operacijami se lahko popravi praktično vse. Razen debelosti. Liposukcija namreč ni nadomestilo hujšanju. Z liposukcijo se zgolj preoblikuje telo, z odvzeto maščobo pa se lahko povečajo ustnice, poudarijo ličnice, povečajo zadnjica in prsi.

Story: Kaj je recimo idealna starost za začetek lepotnih posegov?

Kot je rekel znan italijanski kirurg, ne hodite k meni, ko ste stare devetdeset let, pridite, ko ste stare trideset, pa boste videti trideset, dokler ne boste stare devetdeset. Ko nekdo začuti potrebo po spremembi, ko mu pogled v ogledalo povzroči trpljenje, takrat je čas za estetski poseg. Ne morete si predstavljati, kako lahko povečanje prsi vpliva na samozavest, dekle lahko normalno obleče bikini, pokaže dekolte, se zopet počuti privlačno ... Enako je z drugimi estetskimi posegi.

Story: Zanimivo je tudi to, da se čedalje več moških odloči za lepotne korekture – posege, npr. za oblikovanje trebuha, prsnih mišic ... Za katere posege se še odločajo?

Tako je, vedno več moških se odloča za estetske posege. Enako opažajo tudi v kozmetičnih salonih, kjer opažajo porast obiska moške populacije. Očitno smo tudi moški ugotovili, da samo Nivea ni dovolj. Veliko jih hodi na botoks, polnila. V zadnjem času pa tudi na povečavo prsi. Da pa se razumemo, ne gre za povečanje prsi kot pri ženskah. Gre za posebne vsadke, ki simulirajo obliko mišičastih prsi. Enak postopek se naredi na mečih, bicepsih ... Meča je namreč zelo težko razviti samo s telovadbo. Nekaj pa je takih, ki jim obisk fitnesa ne diši, so suhi in urejeni ter spoznajo, da ti v 21. stoletju ni treba biti sposoben dvigniti žaklja cementa, je pa fino, če je videti, kot da ga lahko ...

Napisala: Mihaela M. Kocbek
Fotografije: Tibor Golob