Trendi Promocijsko sporočilo

Godujejo Martine in Martini! Z vami delimo odličen recept chefinje Anje Fir in vam predlagamo odlično vino (s pomočjo sommelierja!)

10. 11. 2023
Deli
Godujejo Martine in Martini! Z vami delimo odličen recept chefinje Anje Fir in vam predlagamo odlično vino (s pomočjo sommelierja!) (foto: Eurospin)
Eurospin

Martinovo se praznuje 11. novembra, torej to soboto, kar je običajno obdobje, ko se vinski mošt dokončno spremeni v vino. Ta praznik sega globoko v zgodovino krščanske Evrope in je postal zelo pomemben v vinorodnih deželah, tako tudi v Sloveniji.

Gre za praznik, ki združuje družine in prijatelje ob okusnih jedeh in kozarčku odličnega vina. Eden najbolj prepoznavnih običajev je krst mošta v vino, ki ga opravi kletar ali vinski kralj, pri čemer se uporabljajo krstno olje, kadilo in blagoslovljena voda.

Tako martinovanje v Sloveniji ni le praznik vina, ampak tudi priložnost za proslavljanje skupnosti, tradicije in slovenske dediščine. To je čas, ko se ljudje zberejo, nazdravijo uspešni letini in se veselijo skupaj. Martinovo tako ostaja eno izmed najlepših praznovanj v Sloveniji, ki nas spomni na pomembnost deljenja, druženja in spoštovanja do vinske tradicije naše dežele.

Da boste tudi sami doživeli to tradicionalno druženje ob dobri hrani in pijači, z vami delimo slasten Eurospinov recept za martinovo jed chefinje Anje Fir in predlagamo odlično vino, ki ga bo dopolnilo, po priporočilu sommelierja Roka Kerina.

Tart z rikoto, artičokami in špinačo

SESTAVINE za 4 osebe
listnato testo
250 g rikote
timijan
limona
180 g vloženih artičok
250 g špinače
parmezan
sol
poper
jajce za premaz

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Listnato testo damo na pladenj in ga prepikamo z vilico. Rikoto zmešamo v posodi s soljo, poprom in s timijanom ter jo razmažemo na listnato testo. Ob robovih pustimo 1 cm testa praznega, da ga bomo lahko zavili. Špinačo blanširamo v vreli vodi 30 sekund, nato pa jo damo v ledeno vodo in jo ohladimo. Dobro jo stisnemo, da odstranimo preostalo vodo in jo nasekljamo. Prav tako nasekljamo tudi vloženo artičoko in jo dodamo špinači. Zmesi dodamo pol žličke limonine lupinice, premešamo in razdelimo po rikoti. Robove listnatega testa prepognemo, da naredimo okvir. Premažemo z jajcem in pečemo 30 minut v ogreti pečici. Tart ohladimo in ga pred postrežbo potresemo z naribanim parmezanom.

Priporočilo sommelierja Roka Kerina:

Ob jedi priporoča belo vino Malvazija iz Slovenske Istre. Vino je kristalne slamnato rumene barve z zelenimi odtenki. Cvetica zajema sadne in tudi zeliščne note. V nosu se pojavijo predvsem: grenivka, limeta, marelica, breskev, citronska meta, timijan. Suho v ustih z dobršno mero svežine. Vino je precej polno, harmonično, rahlo pikantno s krajšim po okusom.

Eurospin

Rok Kerin je eden vodinih sommelierov v naših krajih. Ni le odličen poznavalec vin, ampak je tudi izvrsten svetovalec. Ne le natakar, ampak ustvarjalec, ki s svojo domišljijo in z znanjem navdihuje druge, kroji izvirne vinske karte, gurmanska doživetja. Ne glede na to, ali raziskujete nov letnik vina ali iščete popolno kombinacijo za svojo naslednjo kulinarično mojstrovino, vstopite v svet vrhunskih vin in gurmanskih užitkov z Eurospinom in sommelierom Rokom Kerinom.

Za še več slastnih receptov in Rokovih priporočil za vina pobrskajte v brošuri Eurospinova kantina.