Evil Eve v ZDA ponovno požela navdušenje s svojimi kreacijami

25. 3. 2019
Deli
Evil Eve v ZDA ponovno požela navdušenje s svojimi kreacijami (foto: Promocijski material)
Promocijski material

Naša ustvarjaka unikatnih usnjenih izdelkov Eva Breznikar - Evil Eve se je pred kratkim vrnila iz Amerike, kjer je očitno slovensko delo vedno bolj cenjeno.

Da so kitarski pasovi že dvakrat prepričali svetovne glasbene velikane Guns n Roses, je že znano, po njih pa so sledili tudi nekateri drugi domači in tuji ustvarjalci. Po prvem naročilu Douga Aldricha (Whitesnake, Dead Daisies), je cenjeni kitarist Evin tokratni obisk Los Angelesa, kamor je sicer odpotovala na dodatno izbraževanje v delavnice ScalaGuitars, izkoristil za posebno povabilo, da jo tudi osebno spozna.

‘Ko mi je mojster Leo Scala izdelal zadnjo kitaro in zraven prinesel še naročeni Evileve pas, sem mu takoj rekel, da bi umetnico rad osebno spoznal, če bo kdaj v ZDA. O teh kitarskih pasovih in punci, ki jih izdeluje v mali delavnici v osrčju Evrope, sem namreč že kar dosti slišal. Tako kitara kot sam pas sta ne samo dve stvari, ki ju kitarist pač potrebuje, ampak tudi pravi nori umetnini,’ je povedal zvezdnik. 

Tako je v Los Angelesu prav Leo Scala, ki izdeluje unikatne kitare številnim zvezdnikom in je bil tri tedne mentor naši ustvarjalki, potihem zorganiziral srečanje tik preden je Doug Aldrich odpotoval na turnejo.

eva breznikar

‘Mislila sem, da se bom dobila na pijači in delovnem klepetu z Leom, ko sem za mizo namesto enega zagledala dva gosta in ostala odprtih ust ob komplimentih in navdušenju nad tem, kar kreiram,’ je povedala Eva. ‘Moje največje zadovoljstvo je, ko vidim, kako zelo zadovoljni so kitaristi z mojimi izdelki, in da jim dobro služijo na odru. Pri pasovih za instrumente je namreč vsak parameter še kako pomemben, in priznam, da mi tu veliko pomaga moje glasbeno predznanje in izkušnje z odra, da točno vem, kam postaviti katero stvar do milimetra, da bo pas res udoben, obenem pa ne želim, da bi bil videti kot navaden industrijsko izdelan trakec - vsak kos, ki ga izdelam, pa naj bo to pas za instrument ali kaj drugega - mora biti po mojem prepričanju del odrske podobe posameznika, ki sovpada tako z bendom kot z glasbo, ki jo igrajo. Podobno sem recimo v Sloveniji delala za Avsenik ali pa za Perpetuum Jazzile, ko je bilo treba na skupni imenovalec postaviti 40 med seboj različnih oseb. Mislim, da je prav ta individualni pristop tisto, kar velike zvezde cenijo.’

Tako je tudi Doug Aldrich že sredi pijače kar takoj naročil nov kitarski pas, dogovorila pa sta se tudi za sodelovanje pri drugih odrskih dodatkih. ‘Ob vprašanju, kaj bi imel, kakšne so njegove želje, me je presenetil, saj je odgovoril povsem enako kot že dvakrat Guns n Roses: naredi po svoje, kot me vidiš ti. Takšno zaupanje ti res da krila za ustvarjanje!’

Eva se je novega zvezdniškega naročila seveda razveselila, saj to pomeni ne le njen osebni uspeh, ampak tudi uspeh za slovensko rokodelstvo, je prepričana. ‘Rada ponesem ime Slovenije v svet. Še toliko bolj zato, ker na začetku skoraj nihče ni verjel vame in so mi ustvarjanje usnjenih unikatov močno odsvetovali, nekateri so me celo imeli za noro, tudi ko sem že odprla butik oziroma atelje v središču Ljubljane, in močno sem bila prisiljena kontrirati okolici, da sem prišla do sem,’ se spominja. ‘Prav zato bi rada bila komu tudi inspiracija, da naj nikakor ne obupa, če je prepričan v to, kar počne!’

Eva Breznikar

In če je rada ponesla ime Slovenije v svet že v rosnih letih  kot športnica in kasneje vrsto let kot del skupine Laibach, se zdaj z velikim ponosom pridružuje vsem tistim umetnikom, ki uspešno delujejo tudi v tujini in ki jih, priznava, neizmerno ceni. Dobro namreč ve, da je za vsako stvarjo veliko dela in tudi odrekanja. 

Poleg tritedenskega izobraževanja v delavnici pri ScalaGuitars pa jo ob prihodu domov čaka še eno novo zvezdniško naročilo - še pred poletjem bo namreč svoj prvi slovenski kitarski pas dobil tudi kitarski zvezdnik Phil X, ki igra z zasedbo Bon Jovi!