Bravničar v objektiv ujel nagajivo Nino Pušlar

Bravničar v objektiv ujel nagajivo Nino Pušlar (foto: Promo) Promo
12. 5. 2017 | Promocijsko sporočilo

Fotografu, Alešu Bravničarju, zavidajo številni moški, saj je nedvomno videl in fotografiral res ogromno število slovenskih deklet. Tokrat je, kot velik ljubitelj Leica objektivov, z veseljem posnel tudi modno naslovnico z Nino Pušlar – in to kar s svojim P10 Plus telefonom, kar dokazuje, da so pametni telefoni postali tudi del profesionalne rabe.

Čeprav je Bravničar širši slovenski javnosti najbolj znan prav po svojem zelo uspešnem sodelovanju s slovenskim Playboyem, je Aleševo delo bolj obširno. Zelo veliko se ukvarja tudi z režijo in oglaševalsko fotografijo.

Nina Pušlar

Huawei P10 z najnovejšo dvojnokamero, izdelano v sodelovanju z Leico, je tisto, kar potrebujete za res dobre fotografije, ki bodo za vend oovekovečile vaše najlepše trenutke. Dvojna kamera Leica 2.0 je prva, ki ima natančno tehnologijo 3D-prepoznavanja obrazov. Podrobno zaznava fotografiran obraz in poudari vsak njegov detajl.

Nasvet strokovnjaka: katere lastnosti kamere na Huaweiju vas najbolj navdušujejo?

Dejstvo, da lahko fotografiram v "raw" formatu, kar pomeni, da imajo posnetki kar največ informacij in dinamičnega razpona ter so pripravljeni na nadaljnj oprofesionalno obdelavo. Pa to, da lahko delam vrhunske črno-bele portrete in da je na sliki pri tem dovolj izostreno tudi ozadje. Izraz za to, ki smo ga fotografi ukradli iz japonščine, je "bokeh". S kamero na telefonu Huawei gre zaslonka vse do 0.95 ...

Aleš Bravničar

Huawei P10, še en preskok tehnologije dvojnih kamer

Velika večina vas verjetno ve, da so digitalne zrcalno-refleksne (DSLR) kamere industrijski standard v svetu profesionalne fotografije. Telefoni bodo sicer težko kadarkoli dosegli kakovost DSLR kamere, saj imajo te običajno za vsaj kakšnih 20 cm več prostora za optiko in senzor. Zato je edina pot naprej za pametne telefone v uporabi dvojnih modulov.

Prednost, ki jo prinaša tak pristop je v posnemanju človeškega vida, ki ga je evolucija skozi milijone let izpopolnila do te mere, da ljudje danes kar 90 odstokov podatkov pridobimo vizualno. Občutljivost človeškega očesa je neverjetno visoka, ko govorimo o fotografskih prvinah kot so samodejno ostrenje, merjenje beline, zaslonka, ISO občutljivost, stabilizacija slike in sledenje predmetom.

Huawei P10

Za dobro delovanje dvojne kamere je poleg procesorske moči potrebno investirati še v tri področja. Najprej mora ekipa inženirjev sestaviti modul, ki bo v 5 mm debeline vseboval občutljiv in natančen senzor, leče in stabilizacijo slike. Nato mora ekipa pod vodstvom profesionalnih fotografov razviti ustrezne algoritme, ki bodo znali pravilno izračunati plastenje dveh slik, gladek prehod med zamegljenimi in ostrimi deli slike in optimizirati barve. Na koncu je tukaj še ekipa, ki skrbi za t.i. ISP (Image Signal Processor). Gre za čip, ki mora poskrbeti, da se v trenutku, ko uporabnik pritisne na gumb za zajem slike, zajamejo, izmerijo, združijo in obdelajo podatki z obeh senzorjev hkrati.

Nina Pušlar

Trenutno so v to investirali zgolj pri Applu, Samsungu in Huaweiju – to so edini trije proizvajalci, ki izdelujejo svoj lastni ISP. Pri Huaweiju zanj skrbi ekipa, ki šteje preko 100 članov. Huawei ima svojo ekipo nameščeno v raziskovalnem centru v Franciji, ki se ukvarja izključno s to problematiko. Najbolj napredni Leica algoritmi pa se razvijajo v sodelovanju med francoskim HuaweiMathematicsResearch Centrom ter Max BerekInovationLabom v Nemčiji.

Nova definicija fotografije

Preden je na trg prišel Huawei P9, predhodnik P10, so se inovacije premikale v smeri čistosti in hitrosti zajemanja slik. Novi Huawei telefoni poleg tega prinašajo tudi učinek zamegljenega ozadja, t.i. bokeh efekt, ter barvno reprodukcijo, ki je primerljiva z DSLR kamerami. Bokeh efekt, ki ga riše dvojna Leica kamera na Huaweiju naredi fotografije bolj dinamične in vizualno privlačne.

Kamera v P10 ima 12 MP velik barvni in 20 MP velik monokromatski senzor. S tem posnema človeško oko s paličicami in čepki – ena kamera zajema barve, druga pa svetlobo in podrobnosti v slabih svetlobnih pogojih.

Kamere v resnici ne znajo zajemati barv ampak samo količino vpadne svetlobe. Za zajem barv skrbijo posebni barvni filtri za rdečo, zeleno in modro svetlobo. Tako barvni senzor običajno absorbira skoraj 2/3 vpadne svetlobe. Pri Huaweiju P10 in P10 Plus pa monokromatski senzor zajame vso svetlobo. Skupaj tako sestavita podatek o barvi in veliko bolj natančen podatek o svetlobi sami, kar pomeni boljše fotografije v slabi svetlobi.

S pomočjo dvojne kamere pa lahko telefon izmeri majhna odstopanja med slikovnimi pikami, kar omogoča spreminjanje točke izostritve po zajemu slike.

Priporočamo