Gašper Tratnik: Nakit je tudi za moške!

Gašper Tratnik: Nakit je tudi za moške! (foto: Matic Kremžar) Matic Kremžar
Vir: Jana
16. 7. 2017

Mladi up, ki spleta zametke na področju moškega nakita in vanj vključuje del slovenskega naravnega bogastva – oljkovega, hrastovega in orehovega lesa.

Nekoč so ga zanimali avtomobili. Danes se diplomirani inženir strojništva po popotovanjih po Daljnem vzhodu oklepa nove vizije, skrbno premišljenih aktualnih modnih trendov. »Želja je moške razsvetliti z dejstvom, da lahko nosijo nakit in so videti dobro. Želim podreti stereotipe,« pove. Gašper pripoveduje zgodbo od prvega lesenega metuljčka do v zadnjih šestih mesecih na njegovem zelniku rojenega projekta GT Collection.

Vaši starši vodijo družinsko podjetje z lesno industrijo. Je bila izbira lesa skrbno načrtovana poteza zaradi poslanstva, položenega v zibelko, ali zgolj splet spontanih dejavnikov?

Les je nekaj nevsakdanjega. Metuljčki iz blaga kot modni dodatek se pojavljajo že dolgo, leseni pa so nekaj novega, sploh v tujini. V njih vidim poslovno priložnost.

Družina še danes živi na podeželju. Skrivate v sebi še vedno kanček podeželskega duha, kljub urbanemu življenju?

Nimam se za mestnega fanta. Vajen sem vsega. Že v rani mladosti sem moral opravljati fizična dela, med študijem v Ljubljani sem delal prek študentskega servisa – čez poletje sem raznašal pošto, opravljal promocije, popravljal klimatske naprave ...

Danes ste ob pravem času na pravem kraju. Kaj potrjuje občutke, da ste na dobri poti k uspehu?

To, da me podpira veliko ljudi. Ne le družina in najožji prijatelji, ki te pohvalijo, tudi če stvar ni tako dobra, temveč tudi tisti, ki imajo pogled na situacijo z drugih zornih kotov. Za mnenje rad povprašam strokovnjake s tega področja. Pohvale so dobre, kritike še boljše – zgolj z njimi lahko rastem. Mlade mnogokrat zanima, kako uspeti, in vedno jim odgovorim, naj ne pričakujejo uspeha v prvih šestih mesecih. Do točke, ko se lahko s tem preživljam, sem prišel po štirih letih garanja.

S kakšnimi ovirami, tudi pozitivnimi platmi, se srečujete kot mlad ustvarjalec in podjetnik?

Na določenih področjih sem perfekcionist, kar je lahko pozitivna ali negativna stvar. Za nekatere stvari je treba biti natančen, vendar je pomembno zavedanje, kdaj je treba poslušati druge in premisliti o svojih odločitvah. Želim slišati mnenja, želim delati do popolnosti. Tudi to, da sem delaven, vztrajen in potrpežljiv je voda na moj mlin – v poslu igra to poglavitno vlogo, saj uspeh ne pride čez noč.

Kaj vas napolni z entuziazmom, motivacijo?

Moje sanje, vizije in cilji. Kdor do teh treh dejavnikov razvije tako močan odnos kot jaz, mu motivacije nikoli ne zmanjka. Druga plat so vzorniki. Vsak ima svojega in ti so velik del motivacije.

Vaš največji občudovalec je ...

Mama. Ima album, v katerega shranjuje vse članke. Najnovejša pridobitev naše družine je babičin Facebook, prek katerega zvesto komentira in deli moje objave. Družina je tista, ki vedno stoji ob strani. 

Besedilo: Neja Drozg
Fotografija: Matic Kremžar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri