Gordana Grandošek Whiddon: Včasih niso imeli niti za kruh

Gordana Grandošek Whiddon: Včasih niso imeli niti za kruh (foto: Natalija Jelušič Babič) Natalija Jelušič Babič
Vir: Story
21. 4. 2016

Plesalka Gordana Grandošek Whiddon z možem Trentom potuje po vsem svetu. Iz Los Angelesa sta se lani preselila v Anglijo in iz Anglije v Slovenijo. Vmes sta plesala v Vietnamu in se nato odpravila še v Avstralijo. Pester delovnik, ki ga imata, je v celoti namenjen njunemu delu. Preostali prosti čas pa Gordana porabi za skice novih kreacij večernih oblek, ki jih ustvarja pod blagovno znamko GGW design.

Story: Gordana, pred kratkim ste v Mariboru na modni reviji predstavili nove kreacije, obleke, ki ste jih oblikovali in sešili. Kako je bilo, glede na to, da ste se predstavili prvič, in še to v rojstnem Mariboru?

V bistvu že šivam od 15. leta starosti, ko me je mama prvič naučila napeljati nit v šivalnem stroju. Sprva sem si šivala oblačila za treninge, pozneje za različne dogodke. Odkar pa z možem hodiva na 'red carpet' dogodke, so moje obleke tudi sestavni del tega. Želja po lastni blagovni znamki večernih oblek je tlela v meni že dlje časa. Na pobudo dobrih prijateljic pa se je ta želja uresničila, saj sem zaradi njih, ki so verjele vame, zbrala pogum za prvo revijo. V bistvu je bila revija zame še bolj stresna kot ples. (smeh) Ne vem, zakaj. Ko so se punce sprehodile po pisti s temperamentno glasbo, pa je vsa trema izginila in sem bila ponosna na vso ekipo in na svoje kreacije.

Story: V bistvu vas poznamo s plesnih odrov. Z možem Trentom plešeta po vsem svetu. Sta producenta različnih šovov in sodelujeta z različnimi zvezdniki ...

Res je. S Trentom pleševa po vsem svetu. Oba sva začela s tekmovalno plesno kariero, pozneje pa sva bila povabljena v svetovno znan plesni šov Burn the floor, s katerim smo plesali na Broadwayu in po vsem svetu. Plesala sva tudi za Lady Gaga, Tonyja Bennetta, Take That, One republic, Smokey Robinson, Backstreet boys. Kevina Spaceyja sva učila plesati tango in naredila koreografijo za E Trade commercial. Delala sva koreografije za svetovno priznan plesni TV-šov So you think you can dance (dve sezoni v Avstraliji in v Vietnamu), kot tudi nastopala. Trent je plesal v svetovno znanem plesnem šovu Strictly come dancing s Pixie Lott, ki ima 12 milijonov gledalcev. Je eden izmed najbolj gledanih šovov v Angliji.

Story: Odkrivali ste plesne odre v različnih gledališčih po svetu. Od Kitajske, Japonske, Singapurja, Amerike, Pekinga, Koreje in tja do Avstralije. Kakšni so vtisi prestolnic?

Pogoji za plesno ustvarjanje so verjetno najboljši prav v Los Angelesu, saj je tam toliko različnih priložnosti. Sicer pa so nas najbolje sprejeli na Japonskem. Tam smo bili osemkrat, na Kitajskem pa štirikrat. Obiskala sva Peking, Šanghaj in veliko malih mest od Nanjinga, Wuhana, Xiana, Xiamena do Macau, ki je drugo mesto po številu igralnic takoj za Las Vegasom in Hongkongom. Ko sva nazadnje obiskala Kitajsko, se je v primerjavi z najinim prvim obiskom veliko spremenilo. Velik del kulture so na neki način uničili in gradijo nove stolpnice ter objekte. Prav zaradi tega sva vesela, da sva pred leti še ujela tisti pristni kitajski pridih. Na eni izmed turnej sva plesala v Great Hall of People, kjer se sestaja parlament in je prostora za 10 tisoč ljudi. Plesati pred takšno publiko je neopisljiv občutek. Kitajska in Japonska se ne moreta primerjati. Kitajska je veliko bolj zanemarjena v smislu življenja, ki ga tam živijo. Na Japonskem pa sva obiskala Tokio, Osako, Nagojo, Hirošimo, kjer smo si tudi ogledali muzej nuklearne katastrofe, Fukuoko in Matsumoto. Na zadnjem obisku pa sva dobila nalogo, da sva učila zelo znano zvezdo Tsubasaja Imaia. Da ne pozabim še Koreje in Singapurja.

Story: Kar nekaj mesecev sta plesala v angleškem televizijskem šovu Strictly come dancing v Angliji, kakšna izkušnja je bila to za vaju?

Šov Strictly come dancing se je končal konec decembra. Trent je namreč kot plesalec plesal z njihovo zvezdo Pixie Lott, ki je v Angliji prodala 1,5 milijona albumov. V šovu je bila ena od prepoznavnejših angleških zvezd, če jo lahko tako poimenujem. Proti koncu sem se pri nekaterih šovih pridružila tudi sama, sicer pa sem jima pomagala tako pri koreografijah kot pri treningih. Tam je tako, da se kot glavni plesalec zavežeš, da vsak teden pripraviš koreografijo, zgodbo in koncept ter naučiš zvezdo plesati. Čakajo te še številni dogodki in dostopen moraš biti za medije (televizijo, intervjuje).

Story: Pred kratkim ste bili v Vietnamu, kjer ste znova plesali, in nato vas je pot odnesla v Avstralijo. Zdaj ste že nekaj časa v Sloveniji, kjer ste se posvetili novi zgodbi. Nam zaupate kaj o tem?

Kot sem že prej omenila. V Vietnamu sva pripravila koreografije za plesni šov So you think you can dance, hkrati pa gostovala kot nastopajoča plesalca. Očitno sva jim bila tako všeč, da so naju še enkrat povabili. (smeh) Po tem pa sva odpotovala na obisk k Trentovi družini, ki živi v Avstraliji. To je bilo v času božiča. Zdaj sva v Sloveniji in redno letiva v Anglijo, saj imava kar nekaj plesnih šovov. Zdaj, ko sem doma (v Sloveniji), sem se posvetila kreiranju in šivanju večernih, unikatnih oblek za na rdeče preproge. Zelo uživam v kreiranju vsake posebej. Vsaka ima svoj pridih, ki ga začutim, ko vidim blago, ali ko začutim, kaj bi rada kreirala.

Story: Vaša življenjska zgodba je povezana s plesom in seveda na neki način z oblekami ... Kakšni so bili vaši plesni začetki?

Plesati sem začela zaradi starejšega brata Gorazda, ki je bil takrat s svojo plesalko najboljši par v Plesni šoli Pingi. Ko enkrat začneš s standardnimi in latinskoameriškimi plesi in te ta energija potegne, vrnitve nazaj več ni. (smeh) Naju je mama, samohranilka, podpirala celotno plesno kariero in se res odrekala vsemu, samo da bi midva lahko plesala in imela drage plesne obleke. To je zelo prestižen šport. Enkrat se nam je celo zgodilo, da nismo imeli doma denarja za kvas in sva iskali kovance po vseh torbicah, žepih. Bili so še dinarji. In spomnim se, kako sem si želela, da bi našli ta denar in bi mama lahko spekla kruh. Namesto tega sem imela doma novo standardno plesno obleko. Ni nam bilo lahko.

Story: V bistvu ste doživeli tudi to, kako je, če vse v življenju podrediš svojim ciljem. Z mamo in bratom niste imeli za življenje, a vse ste dali za ples. Kaj vas je gnalo?

Res je. Težki časi so bili in spomnim se, kako kot otroka nikoli nisva imela svoje čokolade. Tisto, ki sva jo dobila, sva si jo delila. Prazen je bil tudi hladilnik. Potem ko je mama dobila plačo, je nakupila najosnovnejše sestavine. Prinesla je nekaj klobas, sir in paradižnik. Naredili smo si bogato večerjo in ti trenutki so mi pomenili največ na svetu. Res pa je in še zdaj ne vem recepta, kaj je gnalo mojo mamo. Jaz sem samo plesala in uživala v tem, kar sem rada delala. Ne vem pa, kako je možno, da je en starš lahko tako predan svojim otrokom ter jim nesebično da vse, kar potrebujejo. Nikoli mi tega ni spodnašala ali se vmešala v najine plesne podvige. Vedno je bila in še danes je tukaj ter naju podpira pri vsem, kar počneva. Za to sem ji zelo hvaležna in si želim, da bi tudi sama bila nekoč takšna mama. Seveda, če mi bo kdaj v življenju usojeno imeti otroke.

Story: Danes si v bistvu lahko privoščite res vse, pa ste ostali skromni. Kako gledate na to izkušnjo?

V bistvu me je prav to izoblikovalo, da sem takšna, kot sem. Denar mi ne pomeni nič. Dobro je, če ga imaš, znam pa preživeti brez njega. Vedno se zavedem, kdo sem in od kod prihajam, in cenim vsak dan in vsako stvar. Ni me sram poprijeti za nobeno delo. Zato pa tudi rada počnem vse in se lotim vsega: od vrtnarjenja do beljenja sten, kitanja, vrtanja, manigiranja ... Vsega, kar mi je zanimivo, se lotim. Včasih uspe, včasih ne.

Story: In če se vrneva nazaj k oblikovanju oblek. Kakšne obleke so vam osebno najbolj pri srcu?

Pri srcu so mi obleke z dušo, ki predstavljajo tisto, kar sem si zamislila, in to na modelu tudi žari. Čim več bi želela delati, predvsem za tujino. Sešila sem že obleko za Pixie Lott. Mojo obleko je nosila tudi Miša Margan Kocbek na svoji poroki na Tajskem in nekaj prireditvah, ki jih je vodila, prav tako žena 6Pack Čukurja Nika. Blestela je v glamurozni obleki na dogodku Športnik leta. Prav tako pa The Hangover Ladies. Čez mesec dni naj bi naredila oblekico za profesionalno plesalko iz Strictly come dancing Katyo Kongsdal Jensen, s katero bo imela intervju za Ok magazin, po porodu.

IMELI SO PRAZEN HLADILNIK

Nista imeli denarja niti za kvas

  • "Enkrat se nam je celo zgodilo, da nismo imeli doma denarja za kvas in sva iskali kovance po vseh torbicah, žepih ... In spomnim se, kako sem si želela, da bi našli ta denar in bi mama lahko spekla kruh. Namesto tega sem imela doma novo standardno plesno obleko."

Napisala MIMA

Fotografije Natalija Jelušič Babič

Obleke: GGW design

Čevlji: Princess

MUA: Mateja Naberšnik

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story16/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 16/2016

Story 16/2016, od 14. 04. 2016