Igor Višnjar: "S kožo je podobno kot z listom papirja!"

“Najpomembnejše je, da najdete strokovnjaka, ki mu zaupate, ki vam bo iskreno priporočil učinkovite postopke pomlajevanja in vas obvaroval pred neučinkovitimi ali celo nevarnimi posegi.”
 (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
1. 1. 2017

V poplavi informacij o tem, kaj zavira staranje in kako se proti njemu boriti, je težko ločiti zrnje od plev. Prav zato smo se v tem predbožičnem času z najbolj pogostimi vprašanji o tej temi obrnili na strokovnjaka MedvedVišnjar estetske kirurgije, dr. Igorja Višnarja in dr. Nevia Medveda, ki sta nam pojasnila vse, kar moramo vedeti, preden napovemo boj prvim znakom staranja.

Story: Veliko žensk se ob poplavi informacij sprašuje, kaj je res in kaj ni, kaj deluje in kaj ne. Govorimo seveda o boju proti staranju, nas pa zanima, kakšno je vaše mnenje o tem?

Igor: Staranje ni nujno boleče, če se staramo lepo in graciozno, je pa res, da nas večina te sreče nima, zato imajo staranje in njegovi učinki negativen prizvok. Težava je predvsem v tem, da se počutimo drugače, kot smo videti. Pogosto delujemo bolj utrujeni in slabe volje, kot dejansko smo. Naraščanje števila estetskih posegov sicer ne pomeni nujno, da so ljudje s svojim videzom vedno manj zadovoljni, ampak da so tovrstni posegi postali del našega vsakdanjika in so dobrodošli, ko se z njimi ne pretirava. Gre za skrb zase, na eni stopnički višje. Dejstvo je, da se v visokih petah ali pa v domačih copatih gotovo obnašamo popolnoma različno. Če smo urejeni in če smo si všeč, sta tudi naše obnašanje, naša energija drugačna.

Story: Kako pa ločiti zrnje od plev?

Igor: Na spletu in v drugih medijih je veliko neresnic in zavajanja. Za polepšanje in pomlajevanje se tako lahko porabi veliko časa in denarja, a brez pravega učinka. Najpomembnejše je, da najdete strokovnjaka, ki mu zaupate, ki vam bo iskreno priporočil učinkovite postopke pomlajevanja in vas obvaroval pred neučinkovitimi ali celo nevarnimi posegi.

Story: Nevarnimi posegi? Nam lahko daste primer?

Igor: Trend je v minimalno invazivnih, t. i. 'lunchtime' posegih, po katerih okrevanje ni potrebno. Glavna orožja v boju proti staranju so botoks, polnila s hialuronsko kislino, dvig obraza z nitmi, za kakovost kože in odstranitev nepravilnosti pa poskrbimo s kemičnimi pilingi. Tako se lahko neopazno naredijo manjši popravki, ki zakrijejo zgodnje posledice staranja in utrujenosti.

Story: Bi lahko našim bralkam ponudili kakšen nasvet? Na primer, na kaj naj bodo pozorne ob nakupu kozmetičnih izdelkov ali ob vsakdanji negi?

Igor: Nega obraza in kože na splošno naj se začne zgodaj, preden se znaki staranja pokažejo. Osnova vsega so zdravo življenje, dobra prehrana, dovolj telesne aktivnosti, čim manj stresa in zdravi odnosi doma. Cilj je namreč preventiva, enako velja za manjše minimalno invazivne ambulantne kirurške posege. Kozmetični izdelki naj bodo čim bolj naravni, naj ne vsebujejo parabenov, krema za obraz, ki naj vsebuje tudi faktor SPF za zaščito pred soncem, pa naj kožo predvsem navlaži in hidrira. To je namreč njen osnovni namen! Kreme za lifting ali odpravo gub so zgolj spreten marketinški prijem.

Story: Rekli ste, da naj se nega začne že zgodaj. Kaj to pomeni v praksi?

Igor: Če v ambulanto pride gospa v petdesetih ali šestdesetih letih in želi zgladitev gubic z botoksom, ji žal ne morem pomagati. Njene gube so tako globoke in zarezane v kožo, da je kirurški poseg edina možnost. Po drugi strani je mladenka, ki so se ji gubice med obrvmi šele začele pojavljati, idealna kandidatka, da motečih gubic na tem delu s pomočjo drobnih odmerkov botoksa in polnil nikoli ne razvije. Tako nikoli ne bo videti namrščena, slabe volje ali prestroga. S kožo je podobno kot z listom papirja. Bolj in dalj ko ga mečkamo, bolj naguban bo. Tudi če ga nato z likalnikom zgladimo, bodo sledi lomljenja strukture vidne. S preprečevanjem nastanka znakov staranja naredimo zase in za svoj videz največ. Seveda je vse v zmernosti in občutku rok, ki jim svoj obraz zaupamo.

Story: Kje pa sicer delamo največjo napako?

Igor: Pogosto delamo napako, da vzamemo stanje kot gotovo, končno in nerešljivo, zaradi česar trpimo. Najino mnenje je, da estetskih posegov ne smemo vzeti kot goljufanje matere narave, temveč kot našo zvitost, kot nov korak v evoluciji, ko nam uspe oblikovati sebe, ko kljub skrbi zase in s kakovostnim načinom življenja tega ne zmoremo več.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story52/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 52/2016

Story 52/2016, od 22. 12. 2016