Intimna higiena v vročih dneh

Intimna higiena v vročih dneh (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
13. 8. 2016

Poletje je čas, ki prinaša obilo dobrih reči, a tudi nekaj manj prijetnih. Mednje zagotovo spada čezmerno potenje. Visoke temperature narekujejo dodatno nego in zaščito telesa, vključno z intimnimi deli, ki so občutljivi ter potrebujejo pravilno in blago nego. To ni pomembno le za dobro počutje, temveč predvsem za zdravje.

Zaradi visokih temperatur in čezmernega potenja je zelo pomembno, da v poletnih mesecih še posebej dobro poskrbimo za intimno nego. Izdelek za nego intimnih predelov bi zato moral biti del vsakodnevne nege, enako kot dezodorant, gel za prhanje in zobna ščetka. Intimni predeli se pred okužbami ščitijo z nizko pH-vrednostjo vaginalne flore. Največji del normalne vaginalne flore pri zdravih ženskah v rodni dobi predstavljajo laktobacili. Nizek pH zavira razvoj patogenih bakterij in glivic, saj te v kislem okolju težko preživijo. Z agresivnimi sredstvi lahko hitro porušimo naravno pH-ravnovesje, zaradi česar pride do draženja in okužb, hkrati pa se moramo zavedati, da so intimni predeli manj zaščiteni, zato različna agresivna in strupena sredstva na teh predelih še lažje vstopajo v telo. Na spremembe pH-ja vaginalne flore vpliva več dejavnikov. Ravnovesje vaginalne flore se lahko poruši pri hormonskih spremembah, med menstruacijo, pri zdravljenju z antibiotiki ali antimikotiki, sladkorni bolezni, med nosečnostjo ali menopavzo, pri jemanju oralne hormonske kontracepcije, oslabljenem imunskem sistemu ali pretirani higieni intimnih predelov z neprimernimi izdelki za umivanje.

Strokovnjaki v vročih dneh priporočajo prhanje dvakrat dnevno ter obvezno uporabo izdelkov za intimno higieno s pH-sredstvom med 3,5 in 4,5. Tako boste ohranjali naravni pH vaginalne flore ter preprečili draženja, izsušitev, vnetja in druge tegobe. Za dodatno higieno bi morali poskrbeti po vsakem uriniranju in odvajanju blata. Lahko le z vodo, če pa to ni mogoče, uporabimo robčke za intimno higieno. Robčki so na voljo praktično v vseh trgovinah in drogerijah, zato naj bodo stalnica v ženski torbici. Ključno vlogo pri neravnovesju vaginalne flore igrata še stres in ne dovolj zračno perilo. Glede na čas dopustov bo prvi dejavnik vsaj za to obdobje v stranski vlogi, posebno pozornost pa namenite perilu. Zračno perilo iz bombažnih vlaken je tisto, ki naj bi ga nosili v vročih dneh. Izogibajte se umetnim materialom, če je le možno, pa tudi 'tanga' krojem spodnjic. Tudi vrhnja oblačila naj bodo ohlapna in zračna. Močno se odsvetuje nošenje tesno oprijetih oblačil, predvsem kavbojk. Te zelo povečajo občutljivost kože in posledično dovzetnost za okužbe, saj pot zaradi neprodušno zaprtega prostora okoli stegen in mednožja ne izhlapeva.

Na plaži se držimo zlatega pravila mam, in sicer da si kopalke preoblečemo takoj, ko pridemo iz vode. Kopalke so že same po sebi past, saj so narejene iz umetnih materialov, mokre pa kar kličejo po nevšečnostih. Večina ginekologov vas bo z veseljem poslala na nudistične plaže, gre pa seveda za odločitev posameznika. Kakorkoli, po kopanju v morju si privoščite prho pod sladko vodo in preoblecite kopalke.

Tudi na delovnem mestu je treba dodatno skrb nameniti intimni higieni. Kot smo že omenili, naj bodo z vami v torbici vedno intimni robčki. Če ste na delovnem mestu pretežno v sedečem položaju, se večkrat sprehodite po prostoru in tako poskrbite za pretok zraka. Nasprotno lahko pride do čezmernega znojenja, katerega posledice so nam znane.

Izbor: Nina Urbančič Romih
Foto: Shutterstock