Izdelovalka perila Nataša Brinjevec: Vsak modrček je zgodba zase

Izdelovalka perila Nataša Brinjevec: Vsak modrček je zgodba zase (foto:  Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Jana
9. 4. 2019

Nataša Brinjevec je podjetnica, ki je svojo blagovno znamko zasnovala sama in s tem uresničila mladostniške sanje.

Kolekcija je dostopna tudi na njihovi strani: linneperilo.si
Operiranke za rakom na dojkah imajo enkrat na leto možnost brezplačne proteze in modrčka.

Njena blagovna znamka Linné se ponaša s kakovostnim spodnjim perilom in kopalkami, ki jih izdelujejo po naročilu in merah stranke. Izdelki ponosno nosijo napis Izdelano v Sloveniji, saj so v celoti izdelani v Zagorju, kjer je tudi sedež podjetja.

Od ideje do uresničitve

Prodajalna in šivalnica znamke Linné sta nastali leta 1994, a kot pravi ustanoviteljica podjetja Nataša Brinjevec, čisto po naključju. Njena mama je bila zaposlena v tekstilni tovarni, v kateri so izdelovali spodnje perilo. Tako jo je prav mama pregovorila v to, da pridobi tek­stilsko izobrazbo, in s tem odločno vplivala na njeno poslovno pot. Zelo zgodaj se je v tekstilni industriji tudi zaposlila in pridobila dragoceno znanje, ki ga je s pridom uporabila v lastnem podjetju.

»Že kot mlada punca sem imela tisto podjetniško žilico (danes lahko rečem tudi pogum ali pa mladostniški zanos (smeh)), da sem se kot 20-letnica podala na podjetniško pot,« pove Brinjevčeva.

Nataša Brinjevec: Vsak modrček je zgodba zase

Navdih za ime po slavnem botaniku

Ko jo povprašam o imenu podjetja, se veselo nasmeji in pove, da ga je iskala v enciklopediji Prelep živalski svet. Nenavadno? Niti ne, bolj naključje. Pred 25 leti, kamor segajo začetki njene blagovne znamke, so bila zelo popularna imena v povezavi z metulji, Papillon, Butterfly in ker je bil oblikovalec logotipa Linné tudi zbiratelj metuljev, sta ideje iskala v tej smeri.

»Večkrat sem zasledila besedo Linné,« se spominja: »In ko sem ugotavljala, kaj to pomeni, sem ugotovila, da gre v resnici za Carla von Linnéja.«

Razloži, da je bil to botanik, ki je naravo razdelil v kraljestvo mineralov, zeli in živali. »Želela sem imeti nekaj kratkega, elegantnega in hkrati nežnega, kot je naše perilo. In to je bilo to. Na koncu se nisem odločila za metulja, ampak za naravoslovca.«

Ortopedski nedrčki

Na začetku se je Brinjevčeva usmerila v izdelavo in prodajo damskega spodnjega perila. Od nekdaj je bila čipka zaščitni znak njenih izdelkov. Ker je s časom trg začel povpraševati tudi po moškem in otroškem perilu, so dodali v kolekcijo tudi to in jo pozneje nadgradili še s kopalkami. Vseskozi pa ostaja rdeča nit njene vizije izdelava vseh teh izdelkov tudi po naročilu in merah posameznice.

Nato pa je ena izmed njenih sodelavk zbolela za rakom na dojkah.

»Šele skozi njeno zgodbo smo spoznali, s kakšnimi težavami se te ženske srečujejo,« prizna Brinjevčeva. Skozi sodelavkino izkušnjo je nato začela snovati kroje, najprej za spodnje perilo, nato pa tudi za kopalke. »Informacije, ki mi jih je zaupala, so bile neprecenljive. Ko sem začela snovati svojo prvo kolekcijo ortopedskih modrčkov, tudi sama nisem vedela, na kaj moram biti pozorna. Kje so težave žensk po tako težki operaciji in kaj mora modrček ženski nuditi,« pove in zatrdi, da je Linné edini slovenski proizvajalec, ki ortopedske modrčke naredi tudi po naročilu.

»Za vsako žensko posebej se kroj prilagodi. Vsak modrček je zgodba zase. Izdelujemo ga individualno,« pojasni.

Do strank pristopa osebno in se jim v celoti posveti, se pogovori in jim svetuje. Sama zase pravi, da je »prvotno svetovalka, in ne prodajalka«. Da so zaupanja vreden partner, dokazuje tudi to, da je Linné pogodbeni partner lekarn. To pomeni, da lahko z napot­nico zdravnika, ženske, ki so bile operirane zaradi raka na dojkah, enkrat na leto dobijo brezplačno protezo in modrček.

Nataša Brinjevec: Vsak modrček je zgodba zase

Individualni pristop k stranki

»Ženske, ki pridejo k meni, sploh tiste, takoj po operaciji, imajo zelo nizko samozavest. Mislijo, da se ne bodo nikoli več počutile lepe, ker so izgubile del telesa, kjer se ženskost najbolj odraža,« opiše občutke operirank. Nadaljuje, da je njihovo nizko samopodobo opaziti tudi v telesni govorici, saj se ne zapirajo zgolj čustveno, temveč tudi v drži. »Ženski je treba dati vedeti, da je v varnem okolju. Ortopedske modrčke oblikujem z mislijo na popolnost in z veliko občutka za kombinacijo udobja, funkcionalnosti in damskega videza.«

Ker delujejo neposredno s strankami, se te velikokrat tudi vrnejo in dajo povratno informacijo o izdelku, ki so ga kupile. Brinjevčeva pravi, da je to najboljše zato, ker lahko tako izpopolnjujejo modele. Najlepše ji je, ko se ženska vrne samo zato, da bi se ji zahvalila.

Kakovost terja svoj davek

Brinjevčeva se nikakor ne slepi in prizna, da je že od vsega začetka želela pristati v sred­njem cenovnem razredu. Ve, da njeni izdelki niso najcenejši, vendar tega tudi noče.

»V našem okolju velja naše perilo za eno izmed dražjih trgovin. To me ne moti, dokler naše stranke dobijo ceni primerno kakovost,« pove in poudari, da njihovo perilo velja za dražje le v njihovi regiji. Za kakovostne izdelke pa je potrebno sodelovanje celotne ekipe, kar priznava tudi ona.

»S sodelavkami delamo z roko v roki. V nekem izdelku je nekaj vsake izmed nas, in če bi katerakoli zmanjkala, bi veriga počila,« pravi.

Širjenje v tujino

Čeprav je njena glavna prodaja še vedno v Sloveniji, pa se počasi širi v tujino. Trenutno prodaja tudi v Nemčiji, kjer je največ povpraševanja predvsem po perilu za močnejše postave. Seveda je kolekcija spodnjega perila za močnejše postave na voljo tudi Slovenkam, ki imajo tudi možnost svetovanja in šivanja po meri. Sicer pa so tako doma kot v tujini, med najbolj želen mi izdelki, tisti iz naravnih materialov, kot sta bombaž in bambus. Brinjevčeva pove, da so edini v Sloveniji, ki izdelke iz bambusa izdelujejo tudi v barvah.

Besedilo: Maja Pavlin // Fotografije: Primož Predalič