Jana Krajnc: Ženske ji zaupajo svoje omare

Jana Krajnc: Ženske ji zaupajo svoje omare (foto: Bojan Atanasaković) Bojan Atanasaković
16. 7. 2016

Mariborčanka Jana Krajnc je po stroki kustosinja, uni. dipl. umetnostna zgodovinarka, ki je zajadrala v nekoliko drugačne vode. Danes uživa v svojem delu učiteljice osebnega stila in vizualne lepote. Njeno delo je nadvse zanimivo, saj brska po omarah žensk in ustvarja nove kombinacije iz že obstoječe garderobe. Pred kratkim pa je z veliko ekipo pripravila tudi dogodek iSwap, ki v tujini velja za zelo uspešnega!

Story: Jana, vaše delo je precej zanimivo. Nekako sanjsko, če rad delaš to, kar počnete. Nam zaupate, s čim se ukvarjate?

Obožujem svoje delo. Najraje brskam po omarah svojih strank in ustvarjam nove kombinacije iz že obstoječe garderobe. Uživam, ko si v glavi že ustvarim sliko, kakšna naj bi bila končna podoba ženske, še preden ona sama sploh pomisli na to. Do zdaj je bil vedno, ampak res vedno končni rezultat več kot navdihujoč ... Ko vidim njihov žar v očeh, ko se po končanem delu pogledajo v ogledalo, mi res zaigra srce, in zato sem vsak dan hvaležna za svoje poslanstvo. Sama zase rada rečem, da nisem 'samo' svetovalka osebnega stila, ampak učiteljica ... Svoje stranke namreč rada poučim o tipu njihove postave in poudarim smernice krojev in barv oblačil, ki bi jim po mojem mnenju najbolje pristajale. Poleg vsega se vedno pogovarjamo o povezavi zunanje in notranje lepote, ker po mojem mnenju brez mostu med obema ni mogoče izraziti ne ene in ne druge. Zato je v prvi fazi ženskam, ki se ne spoštujejo dovolj ali se nimajo dovolj rade, nujno treba pokazati njihovo zunanjo lepoto. Lahko je namreč navreči floskule 'imeti se morate radi, ko boste vzljubili sebe, boste lahko tudi druge', vendar jim redko kdo zna povedati, kako naj se imajo rade. In najlažje je pač v tem koraku doseči malo samoljubezni z urejanjem zunanjosti - več se gledamo v ogledalo urejene, bolj smo si všeč, bolj smo si všeč, več se gledamo ... In krog je sklenjen.

Story: Od kod izvira ta vaša strast do mode?

Verjetno je name v veliki meri vplivala mama, ki je že v mladosti zase krojila in šivala obleke - najprej je to počela samo zase, nato pa še zame. Odkar pomnim, sem bila tako doma, pri sorodnicah kot pri prijateljicah vedno tista, ki je povedala končno mnenje, ali jim oblačilo pristaja, ali pa jim svetovala, kaj naj izberejo. Tudi naličila sem jih po potrebi. V skladu s čutom za estetiko sem seveda izbrala tudi poklic kustosinje, uni. dipl. umetnostne zgodovinarke. Vendar je sčasoma nad likovno umetnostjo prevladala strast do oblačil, mode, ustvarjanja osebnih stilov. Tako sem ugotovila, da lahko iz hobija naredim posel, ki me izpolnjuje, in če sem s svojim delom zadovoljna sama, lahko strankam ponudim mnogo več kot le golo stilsko svetovanje.

Story: Pa vam ženske zaupajo svoje omare?

Sprva so me sprejemale nekoliko bolj nezaupljivo, ampak ker menim, da je najboljša reklama tista od ust do ust, so se me zdaj že navadile in mi z veseljem prepustijo omare. Če pa obiščem kakšno, ki je dobila na primer moj darilni bon in še ni slišala zame, ji lepo razložim postopek in kaj kmalu se sprosti. Predvsem mislim, da je tukaj pri nas na Štajerskem bolj zadržek glede miselnosti: 'Joj, tega si jaz ne morem privoščiti, to je predrago zame, moja omara je tako razmetana ...' Ampak jim kar hitro povem, da nič hudega in da bo po mojem odhodu njihova omara še bolj razmetana oziroma še bolje, da v njej ne bo ostalo nič, ker bova prečistili vse 'cunje'. Tako me počasi, a vztrajno spustijo v zakladnico svojih omar.

Story: Številni si niti ne predstavljajo, kako to sploh poteka. Nam približate vaše delo?

Najraje se s stranko dobim pri njej doma - v njeni omari. (smeh) Pogovoriva se o njenem osebnem stilu, žviljenjskem slogu in kaj od mene pričakuje. Ko vsa oblačila vzamemo iz omare, je njihova reakcija navadno: O, tudi to imam? Nato pa jim svetujem nekaj novih kombinacij in do zdaj so bile še prav vse navdušene. Pri prvem srečanju s stranko je torej pravilo 'Shop my Closet' oziroma nakupovanje kar v njeni omari, ker se je do zdaj v praksi še vedno pokazalo, da po urejanju oblačil in zlaganju po smiselnih in barvnih kombinacijah večina sploh ni potrebovala nakupovanja. Le nekajkrat se je zgodilo, da sem se kmalu po tem s stranko znova sešla, da sva kupili nekaj osnovnih kosov, s katerimi je nato stranka kombinirala svoja oblačila. Osnovno stilsko svetovanje pa poteka tako, da se s stranko najprej pogovoriva o njenem življenju, saj ji nočem na primer narediti stajling z visokimi petami, ki bi ji po mojem mnenju zelo pristajale, če pa ne nosi pet ... Držim se tudi neke osnovne zakonitosti, da ne pretiravam s preskokom v končni podobi, ker je stranke najverjetneje meri ne bi sprejele, zato nov slog, če je potreben, gradimo postopoma.

Story: Moda je povezana tudi s financami. Kakšne smernice so v omarah Slovenk? Smo bolj konservativne ali se prepuščamo modnim trendom?

Trenutno sem se omejila na štajerski konec, ker se mi zdi osrednja Slovenija že dobro pokrita s stilisti, tako da imam trenutno pregeld le v omare Štajerk. (smeh) In še te so popolnom različne. Nekatere so prenatrpane in ženske sploh nimajo pregleda nad svojimi oblačili, druge so lepo pospravljene. Tudi cenovni razredi so popolnoma različni. Večinoma pač kupujejo v lokalnih trgovinah, včasih gredo čez mejo v Avstrijo ali Hrvaško.

Story: V Mariboru je pred nekaj tedni zaživela poletna menjalnica iSwap. Nam zaupate kaj več o projektu?

V tujini so 'swap partyji' prisotni že dalj časa in zelo obiskani, zato smo želele to ideologijo približati tudi slovenski množici, med katero še vedno vlada negativna miselnost o rabljenih stvareh. Prav zaradi tega smo se odločile, da bomo zabavo za ženske predstavile v Mariboru. Dogodku smo vnesle kar se da veliko elegance, gracilnosti, pridiha ženskosti. Naša želja je, da se obiskovalke počutijo fantastično, nepozabno in da se predvsem zabavajo. S tem namenom smo k sodelovanju povabile različne fotografe, vizažiste, frizerje, vinarje in ustvarjalce na področju kulinarike, ženskih dodatkov ali kozmetike. Prav z njihovo pomočjo je 'gola' izmenjava oblačil postala zabaven dan za ženske, ki navadno traja pet ur, ženske pa se poljubno odločijo ali bodo prisotne ves čas ali pa le del dogodka. Še posebno pa smo hvaležne velikodušnim donatorjem, ki obogatijo in osrečijo naključno izžrebane obiskovalke in pa seveda Plesno rekreacijskemu centru JAM, ki nam ponuja prostore. Organizatorke, združene pod imenom iSwap, pa ti?, rešiteljice prekrasnih ženskih oblačil, smo vedno za povezovanje s sorodnimi dušami. Sestri Mateja in Martina Divjak, modni blogerki M&M Showroom, iskalki dobrih uličnih stilov, Sanja Marić, ljubiteljica mode, plesa in humanitarnosti, ter jaz z znamko Uredi.SE, organizatorka garderobe, učiteljica osebnega stila in vizualne lepote.

Story: Vsi imamo v omari neporabljena oblačila, ki nam jih je škoda zavreči. Vi ste našli idejo, kako ta oblačila znova zaživijo. Kako je bil sprejet iSwap in kateri po vrsti je že bil?

'Swap party' poteka tako, da udeleženka prinese do 10 kosov oblačil, obutve in modnih dodatkov, ki jih mi glede na klasifikacijo ovrednotimo, v zameno pa dobi naš menjalni denar - kamenčke iste vrednosti in ga lahko po želji porabi. V primeru, da ga ne porabi v celoti, ga lahko izkoristi naslednjič. Poudarek vsekakor dajemo na lepa, ohranjena, čista oblačila, primerna letnemu času. Naš slogan se glasi: "Prinesem lepo, da dobim lepo." Udeleženka odda oblačila ob prihodu na recepcijo, kjer po opravljeni klasifikaciji tudi prejme menjalni denar. Medtem ko organizatorke v razstavnem prostoru zlagajo prinesena oblačila in obutev, se lahko obiskovalke prijetno družijo ob izbrani pijači in uživajo v programu. Poletna menjalnica je bila že šesti 'swap party' po vrsti, prvi je potekal novembra 2015. Zelo presenečene in vesele smo, ker so Štajerke tako dobro sprejele dogodek in se ga udeležujejo v vse večjem številu. Ker pa nam veliko oblačil tudi ostaja, tista, ki nekaj zabav ostanejo nemenjana, z veseljem podarimo v dobrodelne namene. Do zdaj smo jih podarili Humanitarnemu društvu Žvizgač.

Napisala: Mihaela M.Kocbek
Fotografije: Bojan Atanasaković