Jerneja Babič: Barvni nakit nosijo optimistične ženske

Jerneja Babič: Barvni nakit nosijo optimistične ženske (foto: Matic Kos) Matic Kos
Vir: Story
24. 8. 2017

Po izobrazbi je Jerneja Babič magistrica politologije, ki je zajadrala v svet oblikovanja unikatnega nakita. Hkrati je skrbna mamica triletnemu sinu in svobodna duša po srcu.

Predvsem pa je oseba, zaljubljena v življenje, kar se kaže tudi v njenem delu, ki ga ustvarja pod blagovno znamko Ne.Ja Art.

Story: Jerneja, vaš svet se vrti okoli barv. Kako bi se opisali zunaj tega umetniškega ustvarjanja?

Najlažje bi se opisala kot oseba, ki od malih nog obožuje vse, kar je povezano z umetnostjo, estetiko in kreativnostjo, zaradi česar je moj vsakdanjik vpet med družinsko življenje in najbolj gnetljiv material za ustvarjanje - polimerno glino. Sem delovna, potrpežljiva, ko je to nujno potrebno, natančna in zagnana oseba. Perfekcionistka, pa naj gre za pisanje nekega teksta, oblikovanje nakita ali vsakdanje stvari, kot je pospravljanje stanovanja.

Story: Nakit je vaša strast. Kako se je zgodila in ali se spomnite, kako ste oblikovali svoj prvi kos nakita?

Dolgo je bila moja največja ljubezen glasba, vedno pa me je navduševalo tudi ustvarjanje različnih dekorativnih izdelkov iz materialov, kot so papir, karton, filc, blago, modelirne mase in drugo. S polimerno glino, ki je pri nas že dokaj prepoznan medij za izdelavo nakita, sem se srečala v študentskih letih, in sicer po naključju, ko sva s prijateljico poskušali izdelati obesek za ključe. Sledil je nekajletni ustvarjalni mrk, ki so ga prekinjala občasna obdobja navdušenja nad to 'čudežno' snovjo, sčasoma pa je to ustvarjanje preraslo v zasvojenost. Resneje sem se z oblikovanjem nakita iz vsem najbolj znane fimo mase začela ukvarjati ob koncu porodniškega dopusta, ko sem ostala brez zaposlitve. Tako je nastala blagovna znamka Ne.Ja Art.

Story: Vaš nakit je pozitiven. Ste tudi po naravi takšen človek?

Danes je ustvarjanje moj vsakdanjik, moja strast in sčasoma tudi hobi prerašča v posel. Vanj je vloženih veliko truda in pozitivne energije, zato vsak izdelek, ki pride izpod mojih rok, prenaša neko zgodbo in ljubezen. Verjamem, da je prihodnost odvisna od nas in da je s trdim delom vse mogoče. Verjamem tudi v čarobnost življenja, iskreno ljubezen, poštenost in v dobro ljudi. In seveda še v marsikaj drugega. Moj moto je 'Živi, smej se, ljubi'! Zato se poskušam čim več smejati, užiti vsak trenutek z vsemi svojimi čuti in vsak dan živeti polno z ljudmi, ki jih imam najraje.

Story: Kako opazujete nakit, ki ga ženske nosijo?

Mojo pozornost pri ženskah najbolj pritegne izstopajoč nakit, kar pomeni nenavadne oblike, zanimive barvne kombinacije in različne teksture. Če je nakit bolj 'pust', minimalističen, pa vpadljivi kosi oblačil. Vsekakor pogledam tudi usklajenost nakita z oblačili, saj menim, da se morata nakit in obleka ustrezno dopolnjevati in povezovati osebni stil vsake ženske.

Story: Kaj mora odražati nakit?

Zame je torej nakit mnogo več kot le modni dodatek, ki ga kombiniramo z oblačili. Predstavlja nas kot osebnost. Ženska, ki nosi zelo barvit nakit, je navadno optimistična, pozitivno naravnana, vedra in izžareva neko posebno energijo. Po mojih opažanjih 'običajne' ženske nosijo nakit klasičnih oblik, okrogel, kvadraten, in se redko odločajo za večje kose nakita. Nasprotno pa po asimetričnih oblikah ter privlačnih vzorcih in barvnih kombinacijah posegajo drzne, odločne in samosvoje ženske z nekim drugačnim življenjskim slogom. To sicer ni neko splošno dejstvo, vsekakor pa lahko iz nakita do določene mere razberemo, kakšna osebnost stoji pred nami.

Story: Nakit kot modni dodatek krasi ženske skozi stoletja. Kako je danes v poplavi cenenega nakita, koliko ženske stavijo na ročno izdelan nakit?

Res je. Danes je na trgu ogromno nakita, takšnega in drugačnega. Kljub splošni gospodarski krizi in posledično manjši kupni moči posameznika na eni ter odprtosti trga in s tem veliki izbiri - tudi cenenega - nakita na drugi strani pa opažam, da se slovenski kupci v vedno večji meri zavedajo vrednosti unikatnih, ročno narejenih izdelkov. Vedno več žensk si želi poseben kos nakita, ki je unikaten, izdelan samo zanjo. Pri tem moramo vedeti, da imajo avtorska dela svojo ceno, ki je velikokrat višja od tistih, ki so narejena 'serijsko'. Si pa upam trditi, da so ročna dela v tujini veliko bolj cenjena kot pri nas. Tam so za takšen izdelek pripravljeni tudi primerno plačati, česar si vsekakor želi vsak ustvarjalec, medtem ko pri nas ljudje še vedno poskušajo 'barantati' za ceno.

Story: Kako bi opisali svoje umetnine? Kakšen tip žensk nagovarja?

Pod blagovno znamko Ne.Ja Art nastaja unikaten in barvit nakit, ki je namenjen prav vsem ženskam; ženskam, ki si želijo biti privlačne, drugačne, drzne in tako izstopati iz povprečja, ter na drugi strani damam, ki želijo svoj preprosti stil oblačenja popestriti s prav posebnim kosom nakita. Do zdaj je nastalo kar nekaj kolekcij nakita: mladostna Alegria, Geometric, pisana Rainbow, skrivnostna Mystic, galaktična Universe, praznična Silver&Gold, Inspiration, mornarska Blue Summer, pomladna Spring in romantična Cocktail, ki so si glede oblik in tehnik ter kombinacije materialov precej različne ter zaradi tega pri različnih tipih žensk različno priljubljene.

Story: Iz kakšnih materialov oblikujete nakit?

Kot sem že omenila, je temeljni medij za ustvarjanje mojega nakita polimerna glina, ker ponuja res neverjetno paleto izražanja v različnih ustvarjalnih tehnikah in načinih uporabe, s tem pa vedno nove in nove ideje. Pri izdelovanju nakita uporabljam še nekatere druge materiale, kot so kristalna smola, umetno usnje, akrilne barve, mikro perle, žica ter kovinski delci za nakit, v zadnjem času uporabljam nealergene osnove iz nerjavnega kirurškega jekla. Čas, ki ga porabim za oblikovanje enega kosa nakita, bi težko opredelila, saj navadno izdelujem ves komplet hkrati in po fazah. Odvisno od tehnike izdelave traja izdelava enega kosa nakita od enega do tri dni.

Story: Kaj bi mi lahko zaupali o vaši kolekciji nakita Spring?

Kolekcija nakita Spring z motivi cvetočih rož, metuljev in ptic prinaša pravo pomladno svežino. Zaznamujejo jo živopisane prelivajoče se barve in opazne, nekoliko bolj robustne oblike, zaradi česar je res nekaj posebnega. Zanjo sta značilnoa tudi prepletanje različnih tekstur in vzorcev ter poseben učinek, ustvarjen z akrilnimi barvami. V okviru te kolekcije sem začela sodelovati z izjemno fotografinjo Nives Brelih, ki je nakit fotografirala na različnih ženskah, zaradi česar je zažarel v vsej svoji luči. Tako si lahko stranke lažje predstavljajo velikost prstana ali uhanov, dolžino ogrlice ...

Story: Kje najdejo ženske vaš nakit, kje se ga da kupiti?

Moj nakit je mogoče kupiti v trgovinah z unikatnimi izdelki po vsej Sloveniji ter v spletni trgovini Moj košček sreče. Poleg tega se lahko kadarkoli oglasite v mojem ustvarjalnem kotičku v Ljubljani in si še sveže pečene izdelke ogledate v živo.

MIMA

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story34/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 34/2017

Story 34/2017, od 17. 08. 2017