Jerneja Babič, oblikovalka: Ustvarja nakit nenavadnih oblik

Jerneja Babič, oblikovalka: Ustvarja nakit nenavadnih oblik (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Jana
30. 6. 2018

Jerneja Babič je po izobrazbi magistrica politologije, svojo ustvarjalno strast pa je spremenila v posel in postala oblikovalka unikatnega nakita blagovne znamke Ne.Ja Art.

Kdaj in kako ste odkrili, da je vaše srce predano ustvarjanju?

Moje življenje je bilo vedno povezano z umetnostjo, estetiko in kreativnostjo. V mladosti sem bila predana glasbi in v nekem obdobju celo razmišljala o študiju klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Blizu mi je bila tudi poezija in v srednji šoli sem napisala kar nekaj ekspresivnih pesmi. Vedno pa me je navduševalo tudi ustvarjanje različnih dekorativnih izdelkov. Danes je moj vsakdanjik vpet predvsem med družinsko življenje in najbolj gnetljiv material za ustvarjanje – polimerno glino.

Koliko časa že ustvarjate s polimerno glino in kako se spominjate prvega srečanja s to izredno vsestransko maso?

S polimerno glino, ki je pri nas že precej poznan medij za izdelavo nakita, se ukvarjam dobra tri leta. Moje prvo srečanje s polimerno glino je bilo čisto naključno in ob prvih poskusih si vsekakor nisem predstavljala, da bo navdušenje nad to 'čudežno' snovjo preraslo v zasvojenost in rojstvo blagovne znamke Ne.Ja Art, ki je zdaj prepoznavna po barvitem nakitu drznih in atraktivnih oblik.

Harmonične barve različnih nians

Ste pred tem ustvarjali tudi z drugimi materiali – katerimi in kakšne izdelke?

Ker je bilo ustvarjanje vedno del mojega življenja, sem izdelovala različne dekorativne izdelke iz materialov, kot so papir, karton, filc, blago, modelirne mase in drugo. To so bili moja sprostitev, moje zadovoljstvo, ukradeni trenutki samo zame. In tisti fantastični občutek, ko izpod tvojih rok nastane nekaj lepega. Neprecenljivo! Lahko bi rekla, da me je ustvarjanje vedno privlačilo kot nekakšna droga. Nekaj časa sem tako zbirala papirnate prtičke in s pomočjo servietne tehnike okraševala šatulje, obešalnike, okvirje za fotografije, škatle za čaj, nato sem odkrila akrilne barve, ki so povsem razširile moje likovno znanje. Danes jih uporabljam tudi v kombinaciji s polimerno glino. Še en medij, ki je pritegnil mojo pozornost, je filc.

Vaš nakit je izredno barvit, po kakšnem načelu kombinirate barve – po navdihu ali po pravilih barvnih kombinacij?

Barve kombiniram predvsem po navdihu. Moji najljubši barvni kombinaciji sta zelena, odtenek greenary, vijoličasta, odtenek purple-red, ter rumena in rdeče-vijoličasta, magenta. Osnova je navadno črno-bela. Velikokrat uporabim harmonične barve in njihove različne nianse, na primer različne odtenke modre in zelene barve – prehajanje od rumeno-zelene prek turkizne do temno modre – ali različne odtenke vijoličaste in rdeče barve. Večinoma izberem vsaj eno močno barvo, ki jo potem kombiniram s pastelnimi. Najmanj mi je všeč rjava barva, zato je v mojem nakitu res ne boste našli. Izogibam se tudi močni rdeči barvi, ki je zame osebno preveč intenzivna barva.

Sledite barvnim trendom?

Iskreno, nikoli nisem bila modna navdušenka. Skozi različna obdobja mi je uspelo izoblikovati unikaten slog oblačenja, ki izraža mojo močno osebnost, in nikakor ne sledi modnim smernicam, sploh pa ne barvnim trendom.

Vaš nakit je nenavadnih oblik, kombiniran tudi z drugimi materiali, katerimi?

Temeljni medij za ustvarjanje mojega nakita je polimerna glina. Pri izdelovanju nakita uporabljam še umetno usnje, akrilne barve in alkoholne tuše, mikro perle, lističe za metaliziranje, žico ter kovinske delce za nakit – v zadnjem času uporabljam nealergene osnove iz nerjavečega kirurškega jekla.

Od kod jemljete navdih za svoje stvaritve?

Moj največji in neizčrpni navdih pri ustvarjanju so narava, vse njene barve, oblike in vzorci.

Ste hodili na kakšne tečaje ustvarjanja s polimerno glino ali ste samouk?

Lahko bi rekla, da sem samouk, saj sem se osnov večine tehnik naučila iz knjig in s spleta. Velikokrat mi je kakšen efekt zelo všeč, vendar ga poskušam ustvariti čisto po svoje. V vsem tem času sem se udeležila samo dveh delavnic, si pa v prihodnje želim svoje znanje oblikovanja nakita iz polimerne gline nadgraditi z znanji svetovno priznanih ustvarjalcev, kot so Dan Cormier, Eva Hašková, Iris Mishly, Donna Kato, Noelia Contreras, Fabiola Perez, Sylvie Peraud, Martina Burianová in še nekateri drugi.

Harmonične barve različnih nians

Katere postopke ustvarjanja s polimerno glino uporabljate?

Polimerna glina ponuja res neverjetno paleto izražanja v različnih ustvarjalnih tehnikah in načinih izdelave. Nekatere tehnike so nekoliko lažje, druge zahtevajo več zapletenih korakov. Prva tehnika, ki sem jo usvojila, je bila tehnika mokume gane, kjer gre za zgibanje in stiskanje različnih barv polimerne mase, s čimer nastane poseben neponovljiv vzorec. Zelo rada delam s teksturnimi ploščami, obožujem pa tudi tehniko skinner blend, pri kateri dobimo barvni preliv iz dveh ali več barv. Velikokrat se odločim za kombiniranje več različnih tehnik. Pri kolekciji nakita Cocktail sem uporabila kombinacijo dveh, in sicer tehniko sutton slice, kjer s pomočjo teksturnih plošč ustvarimo čudovit relief in v zadnjem času izjemno priljubljeno tehniko odtiskovanja silk screen. Poleg teh uporabljam še nekatere druge tehnike, kot so mica shift, swirl beads in millefiori.

Malce nam opišite svoje ustvarjanje, da dobimo občutek, kako nastajajo vaši unikati ...

Polimerno glino najprej dobro pregnetem, da postane dovolj prožna za oblikovanje. Za mehčanje uporabljam tudi pripomoček, ki ga vsi dobro poznate, to je strojček za izdelavo testenin. Pred tem moram izbrati barvo polimerne mase. Vzorce oblikujem povsem ročno, od pripomočkov pa uporabljam okrogle modelčke za rezanje, nekaj nožev in modelirk, iglo, valjar in skalpel ter različne štampiljke in teksturne plošče. Za ustvarjanje tekstur velikokrat uporabim čisto običajne stvari iz gospodinjstva – čipkast prtiček, različne gumbe ... Da postane polimerna glina na koncu trdna in obstojna, jo je treba obdelati v pečici. Pečem jo v navadni kuhinjski pečici pri 110 oz. 130 stopinjah (odvisno od proizvajalca), pri čemer nekatere tehnike zahtevajo večkratno pečenje. Takoj po pravilni peki je polimerna glina še nekoliko prožna, ko se ohladi, pa postane izjemno trdna in obstojna.

Kje vse prodajate svoje izdelke – samo v Sloveniji ali tudi v tujini?

Moje izdelke lahko kupite v trgovinah z unikatnimi izdelki po vsej Sloveniji. Kadarkoli se lahko oglasite v mojem ustvarjalnem kotičku v Ljubljani in si še sveže pečene izdelke ogledate v živo. Občasno se predstavljam tudi na različnih sejmih rokodelcev po Sloveniji. Na začetku leta je nastala moja čisto prva spletna stran neja-art.si, kjer objavljam nove izdelke in zanimivosti iz ustvarjalnega kotička, poleg tega pa se z izdelki pridno polni tudi moja trgovina na Etsyju. Spremljate me lahko še na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Nives Brelih