Jessica Jagec: Dela za prestižne svetovne znamke

Jessica Jagec: Dela za prestižne svetovne znamke (foto: osebni arhiv ) osebni arhiv
Vir: Story
4. 8. 2018

Modna oblikovalka Jessica Jagec je pred nekaj leti zapustila Slovenijo in našla dom v Angliji. Danes je ena izmed najbolj iskanih ustvarjalk dizajnerskih printov - potiskov, ki jih za svoje kolekcije naročajo in uporabijo številne priznane blagovne znamke, kot so Bjorn Borgu, Top Shop, Calvin Klein, H&M in druge.

Story: Jessica, pet let je že, odkar ste zapustili Slovenijo in odšli v Anglijo. London je postal vaš novi dom. Kako ste se navadili na tamkajšnje življenje?

Sploh si ne morem predstavljati, da bi se preselila nazaj v Slovenijo. V Londonu sem se ustalila, tukaj imam stanovanje, tukaj delam in se inspiriram. Moje življenje mi trenutno zelo ustreza takšno, kot je. Delam od doma ali pa grem do strank, kar mi dopušča dinamičen delovnik.

Story: Preden ste začeli delati v Londonu, ste v Sloveniji pustili svojevrsten pečat z modnimi kolekcijami, ki so jih nosile tudi znane Slovenke. Še dovolite svoji kreativni žilici pri ustvarjanju kakšnih modnih kosov ali ste popolnoma zajadrali v oblikovanje vzorcev?

Ne. Oblačil ne oblikujem več, ker sem se zaljubila v vzorce. Raje se posvečam temu, da se inspiriram in peljem svojo pot naprej. Tega nikoli nisem načrtovala, ampak je tako naneslo in mi je zdaj res super. Zelo imam rada svoje delo.

Story: Ni skrivnost, da je vaše delo precej dinamično in že vrsto let ustvarjate vzorce, za katere se potegujejo najboljše blagovne hiše. Kakšno je vaše delo?

Glede na to, da ustvarjam printe za veliko različnih trgov in držav, mi nikoli ni dolgčas. Ljudje imajo različne potrebe po različnih vrstah potiskov. Tako da se lotevam rož, abstraktnih potiskov, geometričnih vzorcev in še marsičesa drugega. Delati tako mi je všeč, ker mi nikoli ni dolgčas in moje delo nikoli ni monotono. Vsak teden delam pri kakšnem drugem projektu z drugačno inspiracijo in se prav zaradi tega svojega dela nikoli ne naveličam. Težav s tem, da bi našla stranke, nimam, všeč mi je, da delam z različnimi ljudmi, da nisem preveč vezana na zgolj eno stvar.

Story: Ne znamo si predstavljati, kako sploh pride od ideje do končnega produkta. V bistvu se vaše skice stiskajo na blago, iz katerega nastajajo različna oblačila?

Ja, zelo veliko rišem, slikam in fotografiram. Ko si elemente pripravim, naredim dizajn v Photoshopu ali Illustratorju. Potem se moja dela natiskajo na blago in se prodajo blagovnim znamkam. Jaz prodam avtorske pravice, tako da tisto, kar oni počnejo, ko jih enkrat odkupijo, ni več moja stvar. Včasih se odločijo spremeniti barvo ali velikost potiska. Vseeno moj delovnik vključuje veliko drugih stvari kot le oblikovanje, saj pomagam strankam celostno, tako da pripravljam dizajne tudi za produkcijo. Mi je pa vedno zanimivo videti, kaj potem stranke z mojimi potiski ustvarijo. Včasih mi je všeč in včasih mi ni. (smeh)

Story: Verjamem, da je moda vedno korak pred nami. Kakšne kolekcije zdaj ustvarjate in za koga, če ni skrivnost?

Različne stvari, za različne znamke, ampak je žal poslovna skrivnost, dokler stvari ne pridejo v trgovine. Trenutno so moji aktualni potiski pri Bjorn Borgu, Top Shopu, Calvinu Kleinu, Forever 21 ...

Story: Včasih ste veliko potovali. Kako je danes?

Zadnje čase sem se sicer veliko posvečala dizajnu, tako da poslovno že nekaj časa nisem potovala. Sem pa nazadnje bila na dopustu na Maldivih. Po inspiracijo se odpravljam v Istanbul, česar se prav tako veselim. Res poskušam iz svojih potovanj potegniti največ, kar se da.

Story: Glede na to, da vaša družina živi v Sloveniji, se vračate tudi domov?

Seveda. Vrnem se nekajkrat na leto in tudi oni me vsi pridejo velikokrat obiskat. Vsakič, ko se vrnem, je lepo.

Story: Kakšne načrte imate? Ali boste ostali v Angliji in kakšno življenje ponuja London oblikovalcem, kot ste sami?

Veliko je možnosti, če si seveda iz pravega testa. Mislim, da moraš biti dokaj vztrajen in včasih na začetku imeti malo debelejšo kožo, ampak se vse da. Meni je resnično všeč in si ne predstavljam, da bi živela kje drugje. Ustalila sem se v svojem stanovanju, všeč mi je moj ritem, vse, kar mesto ponuja. Enostavno se je inspirirati iz razstav in različnih dogodkov. Dvomim, da bi bila tako inspirirana kjerkoli drugje, in se mi zdi nujno, da sem tukaj, v središču trendov, dogajanja in mode, saj sem tako vedno v koraku s časom. Pri mojem delu je tako, da se moraš hitro prilagoditi in odreagirati v svetu mode.

Besedilo: MIMA // Fotografija: osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story16/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 16/2018

Story 16/2018, od 19. 07. 2018