Kolumna Petre Windschnurer: Kaj je danes seksi?

Petra Windschnurer (foto: Story Press) Story Press
Vir: Story
3. 10. 2020

Ženske in moški si nikoli ne bomo povsem enotni, ko je govora o oblačilih v katerih naj bi bile ženske videti seksi.

Sedim pred zaslonom in razmišljam. Bi ta prispevek moral napisati kar moj partner ali je prav da ga napišem sama? Mogoče bi bilo bolj fino in konstruktivno, če bi se vsak v svojem taboru znašla na okrogli mizi, kjer bi se pogovarjali, kaj je danes pravzaprav seksi. Mene boste namreč redko kdaj slišali, da bom pohvalila globok in razkošen dekolte, medtem ko bi me on najraje videl le v takšnih majicah.

Hec je okoli te besede seksi. Povsem normalno se nam namreč zdi, da ženske druga drugo nagradimo s pohvalo, kako seksi smo videti, všeč nam je tudi, če se z našim mnenjem okoli tega, kdo je kdaj seksi, strinja močnejši spol, medtem ko je njegova ‘preveč’ pozitivna pripomba, ki ni v skladu z našimi pričakovanji, lahko hitro seksistična. Poleg tega, ste kdaj slišale, da bi se moški med sabo pogovarjali, kdo od njih je seksi? Čeprav me vemo, da so, in o tem med sabo odkrito govorimo, tovrsten pogovor ni v njihovi domeni (vesela sem, da je tako). Torej, čeprav se z našimi najdražjimi velikokrat ujamemo, ko je govora o tem, kdaj smo oblečene seksi, si moramo priznati, da si okoli te modne zadeve ženske in moški nikoli ne bomo povsem enotni.

Razlog za to je zelo preprost. Ženske smo namreč že zdavnaj razvile novo definicijo za pojem seksi. Bi lahko rekli, da je za vse kriva Phoebe Philo, ko je preozke in prekratke obleke Giannija Versaceja nadomestila s fluidnimi krili dolžine čez kolena, puliji in dekolteji na hrbtu? Je mogoče, da so črno-bele fotografije modelov v lateks črnih dežnih plaščih Helmuta Newtona postale tako kot beseda seksi, kliše. Znak obupanja in reden spremljevalni program toalet z rdečih preprog, ki jim vlada pomanjkanje domišljije? Če samo pomislim na lanske slavnostne tepihe in zvezdnice, ena bolj gola od druge, ena bolj stisnjena od druge. Nič drugače ni bilo na letošnjih podelitvah nagrad MTV Video Music Awards. Če odmislimo slednje, beseda seksi v tovrstni obliki največkrat ni bila primerna ne kraju in ne času. In če je bil poleg njih in njihovih stilistov še kdo prepričan, da jim povsem prosojna toaleta v roke polaga moč, uporništvo, eleganco in zapeljivost hkrati, vas moram razočarati. Priti skoraj gol na gala prireditev (bodisi modno ali filmsko) enačim s kričanjem po pozornosti in popolnim nerazumevanje kodeksa oblačenja in osnovnih bontonskih manir.

Partnerjev odgovor ni enak mojemu! Pa saj je vseeno, v njegovih očeh sem tako ali tako najbolj seksi, ko nosim cesarjeva nova oblačila in teh mi gotovo ne bo zmanjkalo.

Petra Windschnurer, Novinarka In Kolumnistka, Fotografije: Mimi Antolović, Shutterstock

Nova Story že v prodaji

Story