Kako ob poletnih užitkih poskrbeti za nakit?

1. 8. 2017
Deli
Vladimira Fink Pavlin, direktorica Zlatarne Aura in Zlatarne Karat (foto: Natalija Jelušič Babić)
Natalija Jelušič Babić

Pravega poletja ni brez obilice sonca, slanega morja in poležavanja na peščenih plažah. Tako kot pred žgočimi sončnimi žarki s slamniki in kremami zaščitimo sebe, pa moramo v vročih poletnih dneh pomisliti tudi na zaščito dragocenih kosov nakita, ki v sebi nosijo lepe spomine na prav posebne dogodke ali trenutke našega življenja.

»Ena od najpogostejših napak, ki jih naredimo pri ravnanju z nakitom, je, da se z njim tuširamo, kopamo v bazenih s klorirano vodo ali v morju. Posledično naš nakit izgubi vsakršen lesk, se razbarva in poškoduje,« opozarja zlatarka Vladimira Fink Pavlin, direktorica Zlatarne Aura in Zlatarne Karat iz Novega mesta. »Klor in morska voda še najmanj škodujeta nakitu iz zlata in titana, drugače pa je s srebrnim nakitom, ki zaradi klora ali soli potemni. Podobno se zgodi tudi z biseri, ki izgubijo sijaj,« še pove znana novomeška zlatarka, ki spoštljivo ravna z nakitom in v svojih poslovalnicah skuša popraviti prav vsak poškodovan kos, ki v sebi zagotovo nosi prav posebno zgodbo.

Če želimo, da nas pogled na naš najljubši nakit še dolgo razveseljuje, pa je dobro upoštevati nekaj naslednjih nasvetov:

  • 1. Zaradi kreme za sončenje in sonca samega po sebi kamni lahko izgubijo briljantnost ali pa se celo posvetlijo oziroma njihove barve čez čas zbledijo.
  • 2. Pesek lahko na nakitu pusti praske, zato je priporočljivo, da ga pred različnimi športnimi aktivnostmi na plaži in tudi na sploh snamete.
  • 3. Pred skokom v morje ali kopanjem v bazenu nakit varno shranite v torbo, saj se lahko zgodi, da ga v vodi izgubite.

Plemenite kovine, kot so zlato, srebro in platina, pa lahko poškodujejo tudi šamponi in mila, parfumi ter čistila, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu: »Kemikalije lahko poškodujejo ali razbarvajo nakit ali drage kamne. Veliko čistil vsebuje tudi amonijak in druga belila, ki lahko trajno poškodujejo površino kamnov,« še poudari zlatarka, ki edina izdeluje tudi prav poseben prstan za bogastvo Pavitri, v svojih poslovalnicah pa kupce že več kot četrt stoletja razvaja s pestro ponudbo nakita za vse priložnosti, med drugim hrani tudi več kot 500 različnih modelov poročnih prstanov.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk