Kako pravilno shraniti zimska oblačila?

Kako pravilno shraniti zimska oblačila? (foto: profimedia) profimedia
14. 7. 2019

Po koncu zime pospravimo svoja zimska oblačila v omare, pri tem pa pogosto pozabimo na ustrezno čiščenje in shranjevanje. Sekcija vzdrževalcev tekstilij pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije potrošnikom svetuje, kaj morajo storiti, da bo življenjska doba njihovih oblačil daljša.

Le ustrezno čiščenje in shranjevanje zimskih oblačil, kot so puhovke, plašči, volneni puloverji, nam bodo jamčili, da bodo naša oblačila nosljiva več sezon. Zaradi nečistoč in madežev je potrebno zimska oblačila, zlasti volnena, kemično očistiti, preden jih pospravimo v omare. Pri tem ne gre zgolj za higieno, ampak je potrebno to storiti zaradi trdovratnosti madežev. Madeži in nečistoče se namreč v daljšem obdobju, denimo poleti v omari, še bolj vežejo na oblačila, zaradi česar jih je kasneje težko ali celo nemogoče odstraniti. Nekateri madeži pa tkanino celo tako poškodujejo, da se lahko od svojih oblačil le še poslovite.

Dragih volnenih plaščev nikar v plastične vrečke!

Posebno skrb je potrebno nameniti shranjevanju volnenih in svilenih izdelkov, ki so vaba za molje. Za ta oblačila je najbolje, da jih v poletnem času shranite v posebne tekstilne vreče in uporabite sredstva proti moljem, najbolje sivko. Ne uporabljate plastičnih vreč, saj te ne omogočajo ustreznega zračenja.

Prav tako je potrebno opozoriti na odeje in vzglavnike, ki so lahko v celoti iz volne ali imajo volneno polnilo. Ker imajo ti izdelki daljšo življenjsko dobo, predlagamo nego v čistilnici. Priporočljivo je tudi zračenje odej in vzglavnikov, pri čemer jih predhodno nežno pretresemo.

Nasvet vzdrževalcev tekstilij je torej preprost – če želite, da vaša oblačila nosite več sezon, potem jih ustrezno negujte in shranjujte!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri