Kako so slovenski manekeni izgledali včasih in kako izgledajo danes

Kako so slovenski manekeni izgledali včasih in kako izgledajo danes (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Nova
27. 1. 2017

Slovenija je dežela, ki se v svetu ne ponaša samo s svojimi naravnimi lepotami, ampak tudi z lepoto, za katero so poskrbeli številni nekdanji modeli. Pobrskali smo po arhivu in našli kar nekaj zanimivih obrazov, ki že vrsto let krojijo modno sceno na naših tleh.

Bernarda Marovt

Je zagotovo za Nino Gazibara legenda slovenske modne industrije. Leta 1983 je postala miss Jugoslavije in nato na svetovnem izboru miss fotogeničnosti sveta. Sedem let pozneje je postala tudi top model Italije in leta 1992 še top model Europe. Revija Jana ji je leta 2000 dodelila naziv slovenska lepotica stoletja. Bernarda je še danes aktivna na področju mode in številnim modelom pomaga do priznanih mednarodnih agencij.

Vesna Dolenc – Janković

Vesna je nase opozorila z osvojitvijo lepotnega naziva. Postala je namreč prva kraljica Slovenije, leta 1997, čeprav je kot model delala že leta prej. Nato so se ji odprla vrata v svet medijev in na Pop TV-ju so ji ponudili oddajo Modna popotovanja. V zvezi z Juretom Jankovićem se je nato odrekla modnim brvem in se posvetila študiju ter družinskemu življenju. Po razvezi in odhodu iz družine Jankovć se je Vesna umaknila očem javnosti.

Petra Kraus

Svojo manekensko pot je začela leta 1998 s sodelovanjem na izboru Miss Slovenije za Miss Evrope. Naziv, ki si ga je pridobila, ji je odprl številna vrata. Glavni krivec za njeno pot v meko modne industrije pa je bil Alen Kobilica, ki jo je odpeljal do modne agencije v Milanu. Delala je tudi v Cape Townu (v Južni Afriki), Istanbulu, Londonu, Münchnu in drugih večjih mestih. Petra je veliko delala kot fotomodel in snemala televizijske reklame. Danes svojo strast do mode živi v ustvarjanju lastne blagovne znamke čudovitih modnih oblek Kraus fashion line.

Melania (Knavs) Trump

Najbolj vroča je zagotovo zgodba prve dame Amerike Melanie Knaus, poročene Trump, ki je v modne čevlje stopila že s petimi leti. Pri 16 letih je že snemala prve komercialne reklame in pozirala priznanemu fotografu Stanetu Jerku. Dve leti pozneje je podpisala pogodbo z agencijo v Milanu in delala še v Parizu. Mednarodna pogodba ji je odprla številna vrata in jo odpeljala v New York, kjer je spoznala poslovneža Donalda Trumpa.

Iris Mulej

Med mlajšimi generacijami, ki pa prav tako že vrsto let stopicajo po modnih pistah, pa ne smemo pozabiti na Iris Mulej. Leta 2002 okronana miss Universe in leta 2006 okronana miss Slovenije. Iris Mulej že več kot 13 let uspešno krmari v manekenskih vodah. Trenutno se ukvarja z materinstvom in uživa s svojo hčerkico.

Yuri Bradač

Nosilec naslova mister Slovenije ga je zagotovo popeljal do marsikatere izkušnje. Svojo kariero je začel v New Yorku in od tam ga je pot odnesla na drugo stran celine v Los Angeles. Po ogromni reklamni kampanji Christiana Audigierja, v kateri je Yuri krasil veleplakate po vsej Ameriki, in po nastopu v spotu pevke Lady Gaga je postal še bolj prepoznaven.