Kam po kvalitetna vhodna ali notranja vrata?

24. 1. 2019 | Promocijsko sporočilo

Odgovor je k Mizarstvu Markelj!

Zagotovo poznate rek ‘"ko se ena vrata se zaprejo, se druga vrata odprejo’".

Vrata so simbol prehoda - bodisi med zunanjim in notranjim prostorom, poznanim in neznanim svetom ali pa zgolj med različnimi bivalnimi prostori. Včasih so nam ta vrata na stežaj odprta, spet drugič nam jih pred nosom nekdo zapre. Pa raziščimo pomen vrat v preteklosti.

Zgodovina vrat skozi čas

V zgodovini so bili dolgo vhodi v domove odprti, spremembo so prinesle nove tehnologije, trendi in želja po varnosti ter zasebnosti. Tekom razvoja človeštva so se k vhodnim vratom dodali še pragovi, okvirji, krila in okovje. Poklicni mizarji in rezbarji so izdelovali lesena, poslikana in kovinska vrata ter jih okrasili s steklom in okrasno mrežo. S časom se je vhodnim vratom pripisal tudi globji pomen. Navzven so vrata sporočala veljavnost družine in njen družbeni položaj. Mnogi so na vratni okvir in krila zapisali imena in priimke, hišne številke in celo letnice izdelave vrat.

Kako pa vhodna vrata izbiramo danes?

Tradicija vhodnih vrat se je ohranila vse do 21. stoletja, razvoj pa je na srečo vseh nas pripomogel k večji in bolj raznoliki ponudbi. Običajno so ravno vhodna vrata tista, ki poleg fasade pritegnejo našo pozornost. Zato je potrebno pred nakupom dobro raziskati potrebe in določiti naše želje. Danes smo pri izbiri vhodnih vrat pozorni predvsem na najbolj pomembne tehnične lastnosti vrat, kot so vodotesnost, prepustnost zraka, protivlomno varnost, toplotno zaščito in zaščito pred hrupom. Vse to je odvisno od izbire pravega materiala.

Vhodna vrata

Za vhodna vrata imate na izbiro materiale kot so PVC, les in kovina, odločite pa se lahko tudi za kombinacijo večih materialov. Vsem naštetim materialom lahko dodate lahko tudi steklo, ki bo dodatna dekoracija na vašem vhodu v hišo. Vse skupaj mora biti seveda začinjeno z dizajnom, ki je skladen z izgledom naše hiše. Dejstvo je, da je vse zgoraj našteto težko uskladiti, zato se vedno več ljudi odloča za vhodna vrata izdelana po meri. Ta so oblikovana in izdelana po potrebah in željah, ki jih ima vsak lastnik hiše ali stanovanja, njihova unikatnost pa prepreči možnost, da bi sosed imel enaka kot vi.

Notranja vrata

Poleg vhodnih vrat pa ima vsaka hiša tudi notranj vrata , ki ločujejo spalne in bivalne prostore. Pri izbiri pravih vrat za bivalne prostore, se pojavi še več dejavnikov, ki vplivajo na našo izbiro. Najpomembnejši dejavnik je pozicija vrat. Zagotovo ne boste izbrali enakih vrat za kopalnico, prehod iz garaže v hišo in za otroško sobo. Vsak od naštetih prostorov ima namreč svoje specifike, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri vrat. Med najpogostejše funkcije vrat spadajo protihrupni učinek, protipožarna varnost in zadrževanje toplote. Pri vsem tem pa je ključno tudi, da so vrata odporna na udarce in vlago, saj si le s tem lahko zagotovite, da ne bo potrebna prehitra menjava. Vse to vpliva tudi na debelino in posledično tudi težo vrat. Poleg funkcionalnosti, pa pomembno vlogo igra tudi izgled notranjih vrat. Pri tem imate zares veliko možnosti že pri sami izbiri barve lesa, ki ga lahko poljubno kombinirate z dodatki iz stekla ali kovine.

Naslednji dejavnik izbire je v največ primerih cena

Običajno se ravno tukaj pojavi težava, saj bi po večini vsi radi imeli kvalitetna in moderna vrata, ki bodo dolgo del opreme hiše. Kot pri ostalih stvareh je tudi pri notranjih vratih cena odvisna od kvalitete, materiala in izvedbe. Najbolj pogosti materiali za  izdelavo vrat in podbojev so vlaknene plošče, ki so neprimerljivo boljše od ivernih plošč. Zaradi krhkosti iverke se lahko namreč zaradi loputanja z vrati izruvajo nasadila ali pa pride do odstopa zaključnih letev. Poleg teh dveh materialov na trgu najdete tudi vrata, ki imajo sredico iz kartonskega satja. Tai velja za cenovno najbolj ugoden material, vendar je zaradi kratke življenjske dobe primeren preddvsem v poslopjih, ki niso v vsakdanji uporabi. Seveda poleg izbranega materiala na ceno vplivajo tudi dimenzije, ogrodje, zahtevnost izdelave in količina.

Že imate idejo za svoja sanjska vhodna in notranja vrata? Kot nasvet strokovnjaka bi vam želeli v mizarstvu Markelj pri izbiri priporočiti, da na nakup vrat gledate kot večjo naložbo, saj se vam bo to obrestovalo na dolgi rok. Poleg tega pa tudi, prepustite se čaru lastne izbire in poiščite pravi stil za vašo hišo. Ne izdelujemo  pa samo vrat, temveč tudi drugi leseno pohištvo po meri. Naše produkte po meri iz lesa si lahko ogledate na povezavi.

Za individualen pristop in strokovno svetovanje, kvalitetne materiale in natančnost izvedbe nas kontaktirajte prek spletne strani ali telefonske številke 051 203 778 in nam zaupajte svoje želje.

Priporočamo