Katero je Naj slovensko pecivo?

Katero je Naj slovensko pecivo? (foto: Promocijski material) Promocijski material
23. 12. 2021 | Promocijsko sporočilo

Na digitalni vsebinski platformi M SOSESKA je Mercator v oddaji Naj slovensko pecivo predstavil osem odličnih, inovativnih a hkrati tradicionalnih peciv, avtorica najboljšega pa je za nagrado prejela 2.000 evrov in laskavi naziv.

Žirija, ki so jo sestavljali kraljica peke z drožmi Polona Klančnik, priznan etnolog prof. dr. Janez Bogataj in predstavnik Mercatorja Veljko Tatić, je med osmimi izbrala tri najboljša peciva, ki jih je Mercator umestil v svojo ponudbo na trgovske police širom Slovenije, kupci pa ste z nakupom glasovali za zmagovalko.

To je postala simpatična Primorka Meta Kocjančič, ki je bila nad zmago izjemno presenečena in seveda presrečna.

Zmagovalno pecivo, potična torta, je nastalo po navdihu enega najbolj tradicionalnih slovenskih peciv – potice. Klasične sestavine je Meta spretno prelila v torto modernega videza; iz rozin je naredila žele, orehe je namočila v kavi, spekla biskvit, vse skupaj pa prelila s kremo in zamrznila. Torta je nežna in mehka, sočna pa ostane nekaj dni.

Torta je nastala za 85. rojstni dan njene none, ki je Meto že v otroštvu navdušila nad peko. »Ko mi je prijatelj poslal prijavnico na oddajo Naj slovensko pecivo, sem močno razmišljala, s čim bi se lahko predstavila, ker je zelo veliko peciv že na prodajnih policah. In ker sem ravno tik pred tem, ko so se začele zbirati prijave za oddajo, pripravila potično torto, sem se odločila, da poskusim z njo,« je zaupala. Zmage resnično ni pričakovala, je pa z veseljem zaupala, kaj je trik zares dobrega peciva: »Polno ljubezni.«