Katja Vidovič z modo živi od jutra do večera

Katja Vidovič z modo živi od jutra do večera (foto: Boštjan Bračič) Boštjan Bračič
Vir: Story
14. 2. 2018

Kako na kratko predstaviti Katjo Vidovič? Težko. Rada ima red in organiziranost. Ne mara arogantnosti in neiskrenosti. Rada si vzame čas zase in se razvaja. Je ženska, ki je zaljubljena v vso lepoto, ki nas obdaja.

Vztrajnost, delavnost, pričakovanja ter poštenost do vseh in vsakogar pa je tisto, kar jo žene naprej ... Z modo živi od jutra do večera. Brez posebnega razloga ji je bila zapisana v genih, saj danes s svojim delom direktorice v konceptualni trgovini Avocado nadvse uspešno dopolnjuje in nadgrajuje naš modni svet.

Story: Ste velika zagovornica stila in vsega, kar je lepo. Kako in kdaj se je začela ljubezen do mode?

Ljubezen do mode se je začela že v zgodnjih najstniških letih. Vedno pa sem bila rada lepo oblečena, urejena in kaj kmalu sem sama začela skrbeti za svojo garderobo. To pomeni, da sem kar hitro začela uveljavljati svojo voljo pri izbiri oblačil, kot sem tudi skrbela za vzdrževanje ter nego. To mi je bilo od nekdaj v užitek. Strast se je potem razvila, ko sem pri 17 letih kot študentka začela delati v eni izmed bolj modnih trgovin pri nas. Ta dolgoletna izkušnja je bila krasna in bogata popotnica za to, kar počnem danes.

Story: Modni koncept - stilsko izpeljan od glave do peta ste prenesli v trgovino Avocado. Od kod ideja in zakaj takšno ime?

Res je. V zgodbo smo vpletene štiri osebe, ki vsaka s svojim znanjem in pogledom na svet in modo ustvarja zgodbo. Pri zasnovi smo vedeli, kaj si želimo, in tukaj nismo popuščali, čeprav bi nas trg in potrošniki velikokrat lahko preusmerili drugam. Že ime ni klasično oziroma ga ne bi pripisali trgovini z oblačili. Je pa kratko, pomenljivo in v kontekstu. Avokado je sadež, ki je zelo vsestranski. Je izredno zdrav in ima veliko blagodejnih učinkov. Američani imajo super pregovor, in sicer: We go together like avocado and literally everything (Pašemo skupaj kot avokado in karkoli, op. a.). In od tu navdih za ime, saj pri nas lahko vsaka ženska najde nekaj zase. Vsaki se posvetimo po najboljših močeh, ji ponudimo malo drugačno nakupovalno izkušnjo, ki jo radi nadgradimo s posvetom, idejo za domov.

Story: Kdo so vaši kupci?

Naši kupci so ženske, ki nekako že imajo izdelan osebni stil, vedo, kaj jim pristaja, ki jim je pomembno, da se v oblačilu počutijo dobro, in predvsem ženske, ki želijo nekaj drugačnega. Po drugi strani pa se skoraj vsak dan srečujemo s primeri strank, ki ravno pri nas, z našo pomočjo, ugotovijo, kaj jim pristaja, najdejo svoj stil, si drznejo in spremenijo pogled na modo ali pa popolnoma spremenijo svoj dosedanji stil. Čeprav smo na trgu šele slabo leto dni, lahko s ponosom povem, da se v našo trgovino ženske zelo rade vračajo, pri nas se počutijo dobro.

Story: V čem se še razlikujete od drugih trgovin s podobno ponudbo?

Že ko smo snovali koncept trgovine, smo bili odločeni, da želimo prostor, kjer se bodo ženske v prvi vrsti počutile dobrodošle, sprejete, da bodo brez zadržkov govorile 'ženski jezik'. Želimo si, da bi se vsaka ženska pri nas sprostila, saj lahko samo s sproščenostjo in odkritostjo dosežemo želeni rezultat. V Avocadu je vsaka ženska zgodba zase, tako se ji tudi posvetimo - individualno. Prav tako smo ženske navadili na to, da pri nas obstajata največ dve isti številki enega kosa, včasih tudi samo ena. Prodanih kosov ni mogoče ponaročiti, kar pomeni večjo individualnost, ki jo ženske danes zelo cenijo. Velikokrat tudi vprašajo, koliko kosov imamo na zalogi, saj na določenem dogodku ne želijo srečati nekoga, ki je enako oblečen.

Story: Poslovna moda in trendi - kako ju združujete?

Poslovna moda se je že toliko spremenila, da jo je lahko z malo truda z lahkoto vpeti med trende. Dopušča se več svobode na tem področju, je pa seveda odvisno, za kako strogo poslovni stil gre. Klasični kroji ostajajo z leti bolj ali manj enaki, spreminjajo se materiali in vzorci. In na teh zadnjih lahko ostajamo v koraku z modo. Primer je recimo letos izredno priljubljen karo vzorec. Ženska v takšnem kostimu je oblečena po zadnji modi, ampak še vedno poslovno. Ali pa primer 'oversize' suknjič, ki se lahko lepo vpelje v poslovno modo v kombinaciji s klasično belo srajco in hlačami 'na črto'.

Story: Po kakšnem principu sestavljate stajlinge?

Vedno pravim, da je treba posameznika dovolj dobro izprašati in poznati njegove želje, zamisli in to, kakšen rezultat želi. Vsem ne pristaja vse. Najprej je treba pogledati tip postave, potem izbrati oblačila, primerna priložnosti, barve, materiale itd. Stiliranje je osebna naloga, zato se je treba temu posvetiti in veliko prilagajati posamezniku. Na koncu je najpomembnejše, kako se v oblačilih počutimo, saj samo zaradi udobja in posledično všečnosti oblačil lahko v njih zažarimo.AVOCADO je  modna DRUŽINA. DOBESEDNO

Story: Kako je videti vaš običajni delovni dan?

Vsak delovni dan preživim v Avocadu, če nisem v tujini, kjer izbiram novo kolekcijo. Pomembno mi je, da ostajam v stiku s strankami in trgovino. Rada vstajam prej, da si lahko pred službo privoščim uro zase ali da v miru spijem kavo, ki jo obožujem. Moja služba ni samo svetovanje strankam, skrbim za videz trgovine ter tudi za marketing in videz Avocada na družabnih omrežjih. Ja, ogromno časa preživim na telefonu oz. za računalnikom. Čedalje več je komunikacije s strankami prek Instagrama oz. Facebooka, dokaj smo že postali 'razvajeni' glede tega, tako da se moj delovni dan ne konča, ko se zaprejo vrata trgovine. Po navadi je telefon zadnje, kar odložim iz rok, preden zaspim. Si pa rada ob koncu delavnika privoščim kakšno okusno večerjo ob vinu v prijetni družbi.

Story: Se vam zdi, da znamo slediti modnim trendom?

Odvisno. Velikokrat je neki modni trend že tako skomercializiran, da temu sploh ne moremo več tako reči. Po navadi je nekaj tako priljubljeno in se temu slepo sledi ter hodimo ženske vse enake naokrog. (smeh) Temu potem ne morem več reči modni trend. Bolj so mi všeč tisti posamezniki, ki znajo neki modni trend narediti samosvoj. Še vedno so neke smernice, detajli, ampak z osebnim pristopom, temu pa rečem znati slediti modnim trendom.

Story: Kako bi definirali svoj osebni stil?

Težko bi ga definirala, rada se oblačim po občutku in trenutni volji. Navadno grem iz ene skrajnosti v drugo. Vidite me lahko elegantno ali povsem športno - odvisno od priložnosti oziroma tega, kam sem namenjena. V službi prevladuje eleganten stil, v prostem času pa so superge ter udobna oversize oblačila moja najljubša izbira.

Story: Čemu dajete prednost - udobju ali šik videzu?

Obojemu. Pri meni drugo brez drugega ne gre. Pomembna mi je urejenost, torej videz, ampak nikoli ne bom oblekla nečesa, v čemer mi je neudobno, pa naj bo še tako lepo. Če se v oblačilu ne počutiš dobro, ga tudi ne moreš lepo nositi. Oblačilo mora biti udobno. In znati se obleči pomeni najti enako mero obojega.

Story: Kako gledate na modne trende?

Kot službeno obveznost. Od mene se pričakuje, da jih spremljam in poznam, saj je od tega odvisna izbira oblačil v Avocadu. Potrošniki sledimo temu in trendi se prodajajo. Osebno pa mislim, da so modni trendi neko nujno zlo. Žal živimo v času, ko se sprejema le to, kar je modno. Osebno jih rada spremljam, ampak jim ne sledim preveč. Rada imam drugačnost oziroma osebni stil s pridihom modnih trendov.

Story: Imate kakšno modno vzornico, oblikovalca, muzo?

Prav posebne modne vzornice nimam. Všeč so mi elegantne in graciozne ženske. V navdih so mi modne ikone še iz črno-belih filmov, recimo Brigitte Bardot, Eleanor Parker in Sophia Loren. Najljubši oblikovalec je trenutno Elie Saab, všeč mi je tudi Zuhair Murad.

Najdražji kos oblačila, ki ga imate v svoji omari?

Najdražji kos so verjetno usnjeni škornji nad koleni znamke Tommy Hilfiger. Ali pa v Maroku izdelan dolg suknjič s podloženimi rameni iz žameta.

Katja Vidovič

Česa v omari ni nikoli dovolj?

Nikoli ni dovolj bazičnih oblačil. Torej bombažnih majic, klasičnih srajc, črnih hlač, kril ... Če pa vprašate, česa v moji omari ni nikoli dovolj, bi bile to zagotovo obleke. Tega imam največ in obožujem jih.

Kakšen pa je vaš oddih, kako si polnite baterije?

Najraje imam jutra, kadar si lahko privoščim daljši spanec ali pitje kave v postelji v nedogled. Rada tudi berem ali obiščem knjigarno, kjer lahko ostanem tudi več ur in prebiram platnice knjig. Pred službo, kadar se urejam, pa rada poslušam glasbo. To mi da energijo za nov delovni dan. Na vsake toliko pa seveda rada kam odpotujem. Kamorkoli, samo da spremenim okolje. Načeloma pa je že dovolj, da izpustim iz rok telefon. (smeh)

Kaj vam je trenutno največji izziv?

Trenutno je moj največji izziv Avocado, ki še ne obstaja niti leto dni. Temu posvečam zdaj največ časa. Z mislimi pa sem že pri novih projektih. Tudi osebnostno si želim napredovati. Biti izpopolnjena na vseh področjih.

Je poleg mode še kakšna stvar, brez katere si ne znate predstavljati življenja?

Nikakor si ne morem predstavljati življenja brez svoje družine, nečakinje Bele in prijateljev. Aja, pa kave in vina, to dvoje mora biti vedno na dosegu. (smeh)

Načrti za naprej? Kje se vidite čez 10 let?

Poslovno si želim spisati čudovito in uspešno zgodbo z Avocadom in drugimi poslovnimi partnerji. Želim si enakega pristnega odnosa, kot je zdaj med nami. Želim gledati zunaj okvirjev in si upati širiti zgodbo Avocada v tujino. Avocado je lahko tudi kaj drugega, ne le trgovina z oblačili. Osebno pa si želim biti mirna in zadovoljna v družbi svojih otrok, partnerja, družine in prijateljev.

Besedilo: Petra Rozman // Fotografije: Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story4/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 4/2018

Story 4/2018, od 01. 02. 2018