Kdo oblači televizijske voditelje in koliko lahko sami odločajo?

Kdo oblači televizijske voditelje in koliko lahko sami odločajo? (foto: Pro Plus, Pop TV, Televizija Slovenija, Planet TV, CNN) Pro Plus, Pop TV, Televizija Slovenija, Planet TV, CNN
Vir: Nova
10. 4. 2018

Nedavno nas je presenetil nastop TV-voditelja na TV Slovenija Zvezdana Martiča, razkuštranega in z odpeto srajco pred TV-kamero. Zanimalo nas je, koliko svobode imajo voditelji pri oblačenju in ali za njihovo podobo sploh obstajajo kakšna napisana pravila.

Ker televizijske oddaje večkrat spremljamo bolj z očmi kot z ušesi, se je zagotovo vsak izmed nas kdaj vprašal, kdo in kako oblači naše voditelje, saj se je že zgodilo, da izbor oblek ni bil ravno posrečen ali pa je bil voditelj za informativno oddajo celo preveč sproščen.

Tako kot ima vsak sprehod po rdeči preprogi svoje zakonitosti, ki dišijo po glamurju in eleganci, ima stiliranje za različne televizijske oddaje svoja pravila, ki naj bi jih vsak stilist – če ga televizija ima – upošteval, da bo informacija, ki jo podaja, sploh imela verodostojnost. In ker kdaj pa kdaj 'kiksnejo' tudi na naših televizijah, smo se za nekaj več pojasnil obrnili na Televizijo Slovenija, Planet TV in Pop TV, kjer so nam odgovorili, kdo vse skrbi za oblačila voditeljev, ki jih spremljamo v različnih oddajah. "Novinarji, ki prebirajo poročila, si oblačil ne izbirajo sami. Oblačila jim pripravi stilist. Za informativni program so oblačila pripravljena vnaprej in sledijo pravilom poslovnega bontona oblačenja. Novinarji imajo vedno svetlo srajco, poslovno obleko in kravato. Brez izjeme. Stajlingi za športne novinarje in vremenarje pa so veliko bolj sproščeni," nam je zaupala Planetova stilistka Barbara Plavec Brodnjak.

Kdo oblači televizijske voditelje?

Kako pa je vse skupaj poskrbljeno na Popu? "Voditeljicam in voditeljem informativnih programov oblačila določam po dveh ravneh poslovnega oblačenja, in sicer uporabljam večinoma poslovne zapovedi in sproščeno poslovne. Pri voditeljskih parih osrednje dnevnoinformativne oddaje Darji Zgonc in Ediju Pucerju ter Petri Kerčmar in Janiju Muhiču se držim rdeče niti prefinjene in elegantne poslovne podobe, pri čemer je pomembno tudi dejstvo, da posamezni voditelji ohranjajo svoj osebni slog. Za glavne voditelje so tako osrednja nit klasične, poslovne obleke in kostimi. Enako velja za voditelja informativne oddaje Svet na Kanalu A Nušo Lesar in Gregorja Trebušaka," pravi Barbara Žgalin, stilistka dnevnoinformativnih programov na Pro Plusu, ki za zaključek še doda: "Pri novinarjih, voditeljih vremena, športa in družabne rubrike se držimo mnogo manj formalnega sloga. Za njih odpadejo strogo formalna načela, pri čemer se seveda ohranja rdeča nit elegance. Tako boste na omenjenih voditeljih videli t. i. slog sproščene poslovne obleke oz. sproščene elegantne obleke."

Kdo oblači televizijske voditelje?

Na RTV Slovenija šivajo tudi v šivalnici

Najbolj na udaru pa je nacionalna televizija, kjer je tudi največ različnih oddaj. "Napisani kodeks glede oblačenja na Televiziji Slovenija ne obstaja. Oblačenje voditeljev različnih oddaj je v pristojnosti stilistov. Za dnevnoinformativne oddaje Televizije Slovenija nakupimo oblačila po izboru stilistke. Hranimo jih v posebnem fundusu dnevnoinformativnih oddaj, voditelji pa jih v daljšem časovnem obdobju večkrat oblečejo. Za preostale oddaje v informativnem programu si stilistka obleke izposodi v trgovinah in jih občasno dopolni z oblačili iz fundusa.

Ko oblačila niso več modna, jih damo v osrednji fundus na TV Slovenija, od koder si jih potem izposojajo za snemanje različnih filmov, nadaljevank in pri preostalih projektih, obleke pa tudi posojamo zunanjim pravnim osebam," so nam odgovorili z RTV, obenem pa so še dodali: "Znotraj dnevnoinformativnih oddaj obstaja dogovor, po katerem so voditelji oddaj oblečeni nevtralno – poslovno. Izjema velja za voditelje oddaj Šport in Jutranja poročila, kjer je dovoljena večja sproščenost. Podobno velja za voditelje Kulture, kjer spodbujamo ustvarjalnost tudi na področju oblikovanja oblačil. V vseh primerih pa pri oblikovanju stilske podobe sledimo tudi osebni podobi in pojavnosti posameznega voditelja."

Besedilo: Alesh Maatko // Foto: Pop TV, Televizija Slovenija, Planet TV,