Klasično pohištvo ni le za petičneže!

Klasično pohištvo ni le za petičneže! (foto: Salon Jože Murkovič) Salon Jože Murkovič
Vir: Jana
7. 1. 2018

Vsak Ljubljančan je že gotovo stopal po Štefanovi ulici in na številkah 3–5 opazil razkošno prodajalno klasičnega pohištva in lepih predmetov.

Ljubezen in strast

V Salonu Jože Murkovič njegov lastnik, oblikovalec notranjih prostorov s pretanjenim občutkov za vse, kar je lepo, vredno in brezčasno, razstavlja imenitne uporabne in okrasne predmete za opremo notranjih prostorov.

Jožetu Murkoviču je bilo že od majhnega jasno, da se želi ukvarjati s svojim zdajšnjim delom, ki je njegova ljubezen in strast. Z njim se je začel ukvarjati razmeroma pozno. Življenjska pot ga je zanesla na druge strani in se je med drugim ukvarjal s financami, organizacijo in evropskim finančnim menedžmentom, vendar je v sebi vedno vedel, da bo prišel čas, ko bo tudi to prišlo na vrsto. Pred štirimi leti je odprl salon, ker je opazil, da je klasične ponudbe oblikovanja interjerjev in ponudbe opreme v klasičnem slogu v Ljubljani izjemno malo ali skorajda nič. »Pri svojem delu v preteklosti, ko sem deloval le v studiu, sem videl, da ljudje nimajo dovolj predstave, znanja in spodbude, ker se v mestu ne srečujejo s tovrstno ponudbo. Na podlagi tega se mi je utrnila zamisel ponuditi ljudem na ogled klasično postavljen salon z opremo,« pravi Jože Murkovič. Veliko površino potrebuje zato, da lahko dobro, kakovostno in nazorno predstavi predmete. Njegova prvotna in osnovna zamisel je, da salon ni videti kot trgovina, ampak kot prostor, ki je urejen, kot bi bil urejen dom, da dobimo, ko pogledamo v salon skozi izložbo, občutek, kot da smo pogledali k nekomu domov. Marsikdo si mogoče potem kaj zaželi in dobi zamisel zase. »Tako želim ljudi spodbujati k bolj klasičnemu opremljanju. Ljudje hodijo mimo, vidijo in mogoče dobijo idejo, željo ali potrebo,« razkriva 48-letni Ljubljančan.

Sodelovanje z vrhunskimi restavratorji

V razkošnem salonu je ljubiteljem lepega pohištva in lepih predmetov na voljo vse, kar je potrebno za opremo doma: pohištvo, preproge, svetila, dekor, umetnine ... Imajo velik izbor tkanin različnih evropskih proizvajalcev. Izdelujejo različne izdelke iz tkanin, zavese, okrasne blazine, posteljna pregrinjala in vse drugo, kar človek potrebuje v svojem domu. Ponujajo čudovite in izjemno kakovostne tkanine za tapeciranje sedežnega pohištva, tapecirajo tudi novejše pohištvo. »Vsakega kosa pohištva se lotimo individualno. Poskušamo ugotoviti, zakaj je prišlo do potrebe po preoblačenju in kateri izbor tkanine ali materiala bi bil primeren, da zadovoljimo vse potrebe – tako estetske kot funkcionalne. Z izborom tkanine lahko starejši kos malo posodobimo ali mlajši kos klasično oplemenitimo,« pojasnjuje lastnik salona. Sodeluje z vrhunskimi mojstri, restavratorji specialisti, rezbarji, strokovnjaki za zlatenje in tapetniki. To so rokodelci z veliko strokovnega znanja, ki odlično obvladajo svojo obrt.

Od renesanse naprej

Pri Jožetu Murkoviču lahko nabavite tudi zelo stare, vrhunsko restavrirane predmete. Na voljo so v zelo različnih slogih vse od renesanse. Zelo starih predmetov je seveda manj, imajo pa zelo velik izbor različnih slogov iz vseh obdobij iz vseh držav od Anglije do Italije. »Osredotočamo se predvsem na kakovost in lepoto, in ne toliko na obdobje, ker so okusi in potrebe zelo različni. Bolj se prilagajamo okusu in potrebam uporabnikov,« pravi Jože Murkovič, ki tudi sam oblikuje pohištvo. Gre za zelo sodobne oblike in materiale s poudarkom na plemenitem lesu, kot je oreh, mahagonij, palisander ali druge vrste lesa. Vsak kos je izdelan zelo kakovostno. Vsakemu projektu se posveti individualno in navadno so predmeti narejeni po meri za točno določenega naročnika.

Predmeti za vsakogar

Predmeti v salonu so dostopni vsem ljudem, in ne le petičnežem. »Naš namen je, da bi klasično pohištvo in klasično opremljanje interjerjev približali čisto vsem. Dejstvo je, da lahko najdemo zelo različne kose klasičnega pohištva in opreme, ki se med seboj močno razlikujejo po ceni ali materialih. Morda imamo v Sloveniji zmotno prepričanje, da klasično pohištvo spada samo v višji cenovni razred. Cenovni razpon je zelo širok. Lahko najdemo izjemno lepo pohištvo po zelo dostopnih cenah, medtem ko lahko nekateri kosi dosežejo zelo visoke cene. Na ceno nekega predmeta, dekorja ali umetnine vpliva zelo veliko dejavnikov: starost, material, manufaktura, izvor.

Poseben pristop

»Notranje prostore opremljamo v klasičnem slogu s pridihom sodobnosti. Izbiramo klasično pohištvo, ki mu dodajamo sodobno umetnost in sodoben dekor. Pri slikah zastopamo domače in tuje avtorje. Vedno poskušamo najti slike ali umetnine po željah kupcev,« o svojem pristopu do dela pravi Jože Murkovič. Na voljo niso le veliki kosi pohištva, ampak poskrbi tudi za veliko majhnih predmetov, ki so dostopni vsakomur. Poseben poudarek daje dišavam. »Dišave za dom se mi zdijo izjemno pomembne. Ko si dom zelo lepo opremimo z želenim pohištvom in drugimi predmeti, je pika na i tudi prijeten vonj,« meni Jože Murkovič. Na voljo so izjemno kakovostne angleške dišave Floris London.

Klasika ni le za petičneže

Sodobna stanovanja

Jože Murkovič opremlja tudi zelo moderna stanovanja; vedno se individualno prilagodi željam in potrebam naročnikov, njihovemu načinu življenja, temu, kar je njim všeč in kar jim pomeni udobje. »Z našo pomočjo in strokovnim znanjem lahko pridemo da najboljšega rezultata. Bistvo je, da se naročnik v svojem stanovanju ali delovnem okolju počuti izvrstno in da je pisano na kožo njegovim željam in potrebam,« razmišlja Jože Murkovič. Že obstoječe lepe kose, ki jih ljudje želijo obdržati, uskladi z novimi: »Prav je, da jih vključimo v novo okolje. Tega se je treba lotiti zelo racionalno in ugotoviti, kaj je koristno in primerno. Vedno se je treba osredotočiti na to, kar si ljudje želijo, in to postaviti na prvo mesto. Če so predmeti že zelo kakovostni, je morda treba dodati le kakšno malenkost. Delati je treba zelo individualno in natančno ter razmišljati o tem. Včasih se morda na kakšno stvar preveč navežemo, čeprav je ne potrebujemo. Bistvo je, da naj ljudje začnejo razumeti, da se v klasičnem vedno najde nekaj zanje ne glede na ceno in obdobje. Znotraj tega je zelo širok razpon. Ljudje si gotovo želijo lepih stvari, in to željo je treba pri njih le spodbujati. Moramo stremeti k lepšemu, kakovostnejšemu in izbrati stvari, ki so nam res lepe, v katere se zaljubimo. Če to naredimo, nimamo več potrebe, da bi jih čez leto ali dve nadomestili z drugimi, novimi. Vsakič znova, ko sedemo v svoj naslanjač, si lahko rečemo: Kako uživam. Če to naredimo, smo dosegli cilj. Moramo se zavedati, kako pomemben je dom, da je nekaj najpomembnejšega v življenju, v katerem moramo uživati. Da si vsakič, ko pridemo iz službe ali s poti, rečemo: Kako mi je lepo doma. Ko opremimo svoj dom s pomočjo nekoga, ki se na to spozna, vzpostavimo harmonijo med vsemi predmeti. Naš doma naj izraža to, kar smo mi, da se nas čuti in opazi v njem.«

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Salon Jože Murkovič